EU-komité forkaster Ungarns og Romanias kandidater til EU-kommisjonen

FORKASTET: Lászlo Trocsányi gikk fra posten som justisminister i Ungarn for å bli en av kommissærene i den nye EU-kommisjonen. Her fra ABC Nyheters intervju med ham i 2017.
FORKASTET: Lászlo Trocsányi gikk fra posten som justisminister i Ungarn for å bli en av kommissærene i den nye EU-kommisjonen. Her fra ABC Nyheters intervju med ham i 2017. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-parlamentets juridiske komité satte torsdag en stopper for Ungarns og Romanias kandidater til EU-kommisjonen. Ungarerne varsler rettslige skritt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Komitéen har kommet til at Ungarns Lászlo Trocsányi som fram til nå har vært justisminister, og Romanias Rovana Plumb ikke bør bli EU-kommissærer i femårsperioden EU nå går inn i, slik deres hjemland har lansert, skriver ungarske medier.

Begrunnelsen som har sivet ut fra det lukkede møtet i JURI-komiteen, er for begges vedkommende at de har personlige økonomiske interesser som ikke er forenlig med kommissær-vervet.

For Trocsányi, som i 2017 inngående forsvarte Orbán-regjeringen mot kritikken utenfra i et intervju med ABC Nyheter, er det medeierskapet i et advokatfirma som er begrunnelsen.

Nå blir Trocsányi også beskyldt for å ha løyet til komiteen om sitt forhold til firmaet. Han skulle etter planen bli utspurt av EU-parlamentet, slik alle kandidatene blir, i morgen.

Varsler rettslige skritt

Torsdag ettermiddag gikk Trocsányi ut med en erklæring om at han i et lukket møte uten tilgang for offentligheten, har forklart seg åpent og redelig, helt i overensstemmelse med dokumentasjonen han har innlevert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trocsányi varsler at han vil gå til rettslige skritt mot komiteens beslutning.

Ungareren, som nå er innvalgt EU-parlamentariker, opplyser at beslutningen mot ham ble fattet med 11 mot 9 stemmer og 2 avholdende.

– Det ble fattet en politisk beslutning uten grunnlag i fakta, hevder han.

Den ungarske regjeringstalsmannen Zoltán Kovács twitrer at immagrasjons-vennlige EU-parlamentarikere ikke kan tolerere at et medlem av EU-kommisjonen skal bli en som har tjent som justisminister mens Ungarn stengte grensene for immigranter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarte Orbán-regjeringen

Den rumenske kandidaten skal ha underslått opplysninger om sin formue.

Den daværende ungarske justisministeren Trocsányi oppsummerte i 2017 overfor ABC Nyheter at det er tre forskjellige meninger i Europa om migrasjon:

Noen mener det er bra for Europa. Andre mener at vi uansett ikke klarer å stoppe bølgen og prøver å håndtere den.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den tredje som Ungarn og Mellom- og Sentral-Europa står for, er at migrasjon er et spørsmål som må overlates til det enkelte land. Derimot er vi enige i at flyktninger må tas imot, sier Trócsányi.

– Men inntrykket av Ungarn er at dere heller ikke vil ta imot flyktninger?

– Det er ikke riktig. Vi har gitt asyl til over 500 både i fjor og året før. Så langt i år har 100 personer fått det.

– Problemet er at de som søker asyl, ikke forblir i Ungarn. Mange av dem som søker, venter ikke engang på avgjørelser før de drar videre. De har som mål å dra til rike land med høyere lønnsnivå og bedre velferdsordninger.