Israels president ber Netanyahu prøve å danne ny regjering

Israels statsminister Benjamin Netanyahu.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: Amir Cohen / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den israelske presidenten Reuven Rivlin har bedt statsminister Benjamin Netanyahu forsøke å danne ny regjering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det opplyste Rivlins kontor onsdag, etter at presidenten hadde sittet i møte med Netanyahu og hans hovedrival Benny Gantz.

Beslutningen betyr at Rivlin mener det er Netanyahu som har best sjanser til å klare å danne en ny koalisjonsregjering. Han har nå i første omgang 28 dager på seg til å få en ny regjering på plass.

Gjentok forespørsel

Netanyahu har tidligere bedt Gantz bli med i en samlingsregjering, men har til nå blitt avvist. Etter å ha akseptert presidentens forespørsel om regjeringsdannelse gjentok Netanyahu overfor journalister sitt ønske om at Gantz blir med i en regjering.

Gantz har imidlertid tidligere krevd at han må få statsministerposten hvis han skal danne samlingsregjering sammen med Netanyahus parti Likud.

Avigdor Lieberman og hans høyrenasjonalistiske og sekulære parti Yisrael Beiteinu, som tvang fram nyvalg da de forlot Netanyahus regjering, er regnet for å være en joker med sine åtte mandater i nasjonalforsamlingen Knesset. Han gjorde det tidligere i september klart at han verken støtter Netanyahu eller Gantz.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trolig vanskelige forhandlinger

Resultatet av valget i Israel tidligere denne måneden gjør at regjeringsforhandlingene trolig vil bli vanskelige. Rivlin hadde et første møte med Netanyahu og Gantz tidligere denne uka og oppfordret dem da til å danne en samlingsregjering.

De innledende regjeringssamtalene stanset opp som følge av uenighet om hvem som skal lede den nye regjeringen.