Ingen amerikansk president er felt i riksrett

Demokratene vil stille president Donald Trump for Riksrett, men dette krever to tredelers flertall i Senatet og forutsetter at 22 republikanere vender ham ryggen.
Demokratene vil stille president Donald Trump for Riksrett, men dette krever to tredelers flertall i Senatet og forutsetter at 22 republikanere vender ham ryggen. Foto: Evan Vucci / AP

Demokratene vil stille Donald Trump for riksrett, men ingen amerikansk president er noensinne felt på denne måten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Et flertall av demokratene i Representantenes hus vil for tiden innlede riksrett mot president Trump, konstaterer professor Dag Blanck ved universitetet i Uppsala.

En slik prosess kan innledes på flere måter, men som oftest er det justiskomiteen i Representantenes hus som tar det første steget.

– Det leder til at man foreslår noen anklagepunkter, som så oversendes til Senatet, sier Blanc.

Der har republikanerne flertall, og det kreves to tredelers flertall for å felle en president.

– Det har aldri skjedd, sier Blanck.

Siste: Trumps samtale med Ukrainas president er frigitt

Clinton og Nixon

President Bill Clinton ble stilt for riksrett etter å ha løyet under ed om sitt forhold til den 21 år gamle praktikanten Monica Lewinsky i Det hvite hus, men det ble ikke flertall i Senatet for å avsette ham.

Kongressen ville også stille president Richard Nixon for riksrett etter Watergate-skandalen, men han valgte å gå av før dette kunne skje.

Bakgrunn: Riksrettsprosessen mot Trump splitter partiene i USA

Presset Ukraina

Anklagepunktene mot Trump er ikke utformet, men demokratene mener at han bruker amerikansk bistand som pressmiddel for å få Ukrainas president til å innlede korrupsjonsetterforskning mot Joe Bidens sønn.

Hunter Biden sitter i styret for et ukrainsk gasselskap, og faren leder kappløpet om å bli demokratenes kandidat og Trumps utfordrer i neste års presidentvalg.

Ifølge amerikanske medier holdt Trump i sommer tilbake drøyt 3,6 milliarder kroner i militærhjelp til Ukraina for å bruke dette som pressmiddel mot Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i saken.

En ansatt i amerikansk etterretning slo alarm etter en telefonsamtale mellom Trump og Zelenskyj 25. juli og varslet generalinspektøren for amerikansk etterretning, Michael Atkinson.

Aktuelt: Trump sier han prøvde å få EU til å gi mer støtte til Ukraina

Nekter

Trump nekter for å ha gjort noe galt, og Det hvite hus har lovet å frigi en utskrift av telefonsamtalene mellom ham og Zelenskyj.

Trump-administrasjonen skal også ha omgjort sin beslutning om å nekte Kongressen tilgang til innholdet i varselet.

Republikanerne har i dag 53 av de 100 representantene i Senatet, og 22 av dem må dermed stemme med demokratene for at det skal bli to tredelers flertall for riksrett.

Om anklagene mot presidenten er grove nok, og dokumentasjonen for dem god nok til at så skjer, gjenstår å se.

Trump kommer neppe til å forlate Det hvite hus av egen fri vilje, tror professor Dag Blanck.

Bakgrunn: Alvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig

Personvernpolicy