Alt om valget
Følg valget:

Navnestriden avgjort i retten – nestenFrode Myrhol tapte i FNB-strid for Byfogden i Oslo

FNB-STRIDEN I OSLO: Partileder Frode Myrhol i Folkeaksjonen Nei til mer bompenger klarte ikke å nekte lokallaget i Oslo umiddelbart å bruke partiets navn og logo, men fikk medhold i at partiet sentralt avgjør det. f
FNB-STRIDEN I OSLO: Partileder Frode Myrhol i Folkeaksjonen Nei til mer bompenger klarte ikke å nekte lokallaget i Oslo umiddelbart å bruke partiets navn og logo, men fikk medhold i at partiet sentralt avgjør det. f Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Styreleder Frode Myrhol i Folkeaksjonen nei til mer bompenger får rett i sak, men ikke medhold i kravet om midlertidig forføyning mot lokallag i Oslo, og må betale 37.500 kroner i saksomkostninger til sin motpart.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er konklusjonen i en dom avsagt av byfogden i Oslo 23. september, der Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) gikk til sak mot Folkeaksjonen Nei til mer bompenger i Oslo, der sistnevnte ble stiftet 26. februar 2019.

Stridigheter i sommer mellom Oslo-partiet og partiet sentralt ledet av Frode Myrhol, er omtalt i ABC Nyheter, og kuliminerte med at FNB sentralt besluttet å ekskludere FNB Oslo, samtidig som det ble opprettet et nytt, parallelt lokallag i Oslo.

Myrhol krevde en midlertidig forføyning som forbød Oslopartet å bruke FNBs navn og logo, og å utgi seg for å være del av partiet. Det fikk han ingen avgjørelse på før kommunevalget 9. september.

Dermed var det to parallelle lokalorganisasjoner i Oslo som sto bak valglista ved kommunevalget i Oslo. Der fikk FNB inn fire mandater. Alle disse med fast plass i kommunestyret stammer fra det nye lokalpartiet som ble opprettet i Oslo etter initiativ fra sentralledelsen i Stavanger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter dagens avgjørelse ved Oslo byfogdembete kan begge lokalorganisasjonene inntil videre fortsette å bruke FNBs navn og logo.

Ingen eksklusjoner

I sin kjennelse skriver retten at Foreningen (i Oslo) ble stiftet med gjeldende navn etter samtykke fra partiet sentralt.

«Bruken av navnet og logoen og statusen som lokallag fulgte således av samtykke fra Partiet fram til tvisten oppstod og Partiet valgte å pålegge Foreningen ikke å opptre som lokallag, ikke bruke navnet og ikke bruke logoen», oppsummerer retten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Retten forutsetter klart at det er et partis hovedorganisasjon som bestemmer hvem som skal regnes som lokallag når vedtekter eller avtaler ikke løser et problem.

Dermed mener retten at vedtaket i hovedorganisasjonen om at lokalforeningen i Oslo ikke lenger er et lokallag i partiet, må legges til grunn.

Avgjørelsen tolker også situasjonen slik at ingen medlemmer er ekskludert, fordi alle som ønsker det, kan melde seg inn i den sentralt godkjente organisasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hastet ikke sånn

Men Oslo byfogdembete finner ikke grunn til noen midlertidig forføyning for å stoppe bruken av logo og navn.

Valget er foretatt og et er to år til neste valg. Det er nå opp til FNB sentral å ta saken videre i rettssystemet.

Resultatet av en rettssak i tingretten må forventes å være klart lenge før valglister må leveres inn til stortingsvalget i 2021.

Les hele avgjørelsen hos Oslo byfogdembete