Hvordan klarer et så lite parti å krangle så mye?

Gardermoen 20190918. Venstres stortingsrepresentant Abid Raja kommenterte diskusjonen rundt hans uttalelser da han landet på Oslo Lufthavn Gardermoen onsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Gardermoen 20190918. Venstres stortingsrepresentant Abid Raja kommenterte diskusjonen rundt hans uttalelser da han landet på Oslo Lufthavn Gardermoen onsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Seks grunner til at Venstre sliter i Erna Solbergs regjering.

Stemmer: Kaia Storvik
Ansvarlig redaktør Agenda Magasin.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

(Kommentaren er først publisert på Agendamagasin.no)

Medlemmene i Erna Solbergs regjering har i lengre tid framstått som de bitreste fiendene i norsk politikk.

Mens Frp ser ut til å stå sammen mot sin nye erkefiende, virker Venstre ualminnelig lite samlet. Hva skjer egentlig i dette bittelille partiet som i dag bare har 5 917 betalende medlemmer? Tallet har sunket jevnt og trutt de siste årene, til sammenlikning har Rødt nå 9 200 og KrF over 20 000 medlemmer. Hvordan kan så få mennesker så skape så store problemer for statsministeren, og hvordan henger konfliktene i regjeringen sammen med fortida til Norges eldste parti?

På overflaten virker det ganske enkelt. Det går riktig dårlig med Venstre etter at de først lovet velgerne dyrt og hellig at de ikke skulle gå i regjering med Frp, og så rett etter valget gjorde akkurat det. Trine Skei Grande er svekket av en lang rekke saker, og det er ikke bare Abid Raja virker sugen på å ta over sjefsjobben. Usle 3,9 prosent oppslutning i årets lokalvalg skremmer ikke bort partiets kronprinser og sesser.

Venstre har i årtier bestått av mennesker med det som fra utsiden er til dels sjokkerende ulike meninger om ganske store politiske spørsmål.

1. Dyp misnøye med Frp

Problemet for statsministeren er at du knapt finner en person i partiet Venstre som ikke er grunnleggende enig med Raja i innholdet i utspillet hans om «brun propaganda» – selv om de kanskje ikke ville brukt akkurat de ordene. Det ville jo tydeligvis ikke Raja selv heller, sånn i ettertid. Men det er ikke bare akutt misnøye med Frps gjentatte frierier til de redde, mørke sidene av den norske folkesjela. I tillegg er det i Venstre en bred og dyp forbitrelse over et Frp som oppleves som en hensynsløs, lite samarbeidsorientert regjeringspartner. Men årsaken til konfliktene over kongens bord stikker langt dypere, og henger tett sammen med hvordan Erna Solberg lykkes (eller snarere mislykkes) i å styre sin regjering, og en rekke dype konfliktlinjer som går tvers gjennom Venstre.

Les kommentaren: Ingen av oss er uten røtter

Venstre har i årtier bestått av mennesker med det som fra utsiden er til dels sjokkerende ulike meninger om ganske store politiske spørsmål. Folk er for eller mot EU. For eller mot sentralisering. For eller mot markedsliberalisme.

Det er mange i partiet som opplever at det er en gjeng i Oslo som styrer på.

2. By og land mann mot mann

Tradisjonelt har Venstre hatt en sterk konfliktakse mellom et mer urbant, liberalt Venstre og det som ofte kalles Vestlands-Venstre. Partiet har i mange, mange år stått sterkt på deler av Vestlandet, og har hatt mange ordførere og høy oppslutning over tid. Mest kjente er kanskje Ulvik i Hardanger, hjembygd til både tidligere partileder Lars Sponheim og dagens nestleder Terje Breivik. Hvis jeg husker riktig, var det der Sponheim var da han i 2007 sa i et intervju jeg gjorde med ham at han heller ville ha Jens (Stoltenberg) som statsminister enn Siv Jensen i regjering. Han hadde partiet på hjemstedet sitt i ryggen, og har det fortsatt. For fire år siden fikk Venstre 25 prosent av stemmene i Ulvik. I år ble de nesten halvert, og de har også mistet grassalt med stemmer mange andre steder på Vestlandet, selv om de gjør det godt i noen enkelt-kommuner.

Les kommentaren: Putins «styrte demokrati» - absurditet i praksis

Vestlands-Venstre har tradisjonelt vært opptatt av småbedriftenes kår og en god distriktspolitikk, med både mer penger og mer makt til kommunene. Det er ikke akkurat kjennetegnet på dagens regjering. Men selv om denne konflikten fortsatt finnes, er det en annen om ser ut til å ha vokst seg viktigere de siste årene: Avstanden til makta, som også i eget parti oppleves som større. By-land-konflikten preger dagens Venstre, akkurat som det preger norsk politikk. Det er mange i partiet som opplever at det er en gjeng i Oslo som styrer på, og de som er andre steder blir verken sett eller hørt. Regjeringsdeltakelsen, både avgjørelsen om å gå inn og det å faktisk sitte i regjering, har trolig forsterket dette. Det ligger jo litt i en hver regjerings natur: Mange, raske avgjørelser tas i hovedstaden. Har man et lite og svakt partiapparat, blir avstanden enda større.

Å snakke ned sitt eget parti er ikke en oppskrift for å vinne velgere.

3. Selvpisking og enkeltstjerner

Venstre har alltid hatt en åpen partikultur, der det lov kritisere eget parti. De pleier å tulle med at det ikke er noen som hater sitt eget parti så mye som folk i Venstre. Kombinert med at oppslutningen mange steder er sterkt knyttet til enkeltpersoner som er populære i sine lokalsamfunn, har det skapt en vanskelig situasjon. Mange lokale venstre-topper har vært mer enn åpne om at de er sterkt kritiske til regjeringssamarbeidet. Både før, under og ikke minst etter at man gikk inn i regjering. Man kan jo beundre en slik åpenhet, men å snakke ned sitt eget parti er ikke en oppskrift for å vinne velgere. Regjeringsvalget gjorde også at en del viktige enkeltmennesker trakk seg ut, og det treffer partiet hardt.

De som var med eller gikk inn i partiet under sentrumsregjeringen og Sponheim valgte et veldig annet parti enn det Venstre er i dag.

4. Generasjonskonflikten

Dessuten sliter Venstre med en slags generasjonskonflikt. De som var med eller gikk inn i partiet under sentrumsregjeringen og Sponheim valgte et veldig annet parti enn det Venstre er i dag. Den gangen var de et sentrumsparti som – helt reelt – kunne samarbeide begge veier. Slik oppleves ikke dagens Venstre for folk flest. En ung, sterk generasjon der mange har vokst opp og fått store deler av sin politiske opplæring i den markedsliberale og høyreorienterte tenketanken Civita har bidratt til å gjøre Venstre til et parti som det er vanskelig å se for seg at skulle samarbeide med noen andre enn høyresiden i norsk politikk. Her finner vi mange sterke tilhengere av EU, som ivrer ganske sterkt for økonomisk liberalisme, og oppfattes som mer økonomisk liberale og mindre sosialliberale.

Les kommentaren: Grasrotkamp

Dette er to grupper som er med i samme parti, men ønsker seg ulik retning for både Norge og partiet.

Samarbeidet med Frp underminerer naturlig nok miljøtroverdigheten voldsomt.

5. Grønn konkurranse

To grunnleggende verdier er imidlertid de fleste venstrefolk skjønt enige om: Miljø og klima er avgjørende, og enkeltmenneskets frihet skal alltid gå foran system og gruppetenkning. På det første området har de imidlertid møtt voldsom konkurranse fra Miljøpartiet de grønne, som framstår som både tydeligere og mer troverdig, og selv om de fleste nok ser på MDG som en naturlig del av en rødgrønn blokk, er de ikke et venstreparti. Etter at spørsmålet om Lofoten og Vesterålen er tatt av det politiske bordet, har ikke Venstre så mye mer å vise til av miljøresultater enn stadig økende norske klimautslipp, og et bompengekompromiss ingen forstår. Og samarbeidet med Frp underminerer naturlig nok miljøtroverdigheten voldsomt.

I Stortingsvalget i 2017 klarte Venstre bare å holde på 34 prosent av velgerne fra 2013-valget.

6. Den egentlige leder-krisa

Det blir veldig stor oppmerksomhet rundt retorikk, personkamp og personlige feilsteg i kritikken som hagler mot Trine Skei Grande. Men den sterkeste kritikken mot Venstre-lederen burde kanskje være denne: Hun har ikke klart å samle partiet sitt om regjeringsprosjektet. To år etter at partiet gikk inn i den blåblå regjeringen, er store deler av partiet fortsatt grunnleggende kritiske til hele prosjektet. Og de som var for det, trives dårlig der.

Det er vanskelig å se hvordan de verdiene de aller fleste Venstre-folk tross alt deler, kan leve godt sammen med et populistisk høyreparti. Men når de nå en gang har gått inn, så er det partiledelsens jobb å få partiet med på notene. Med pisk, gulrot og gode interne prosesser. Det har Grande åpenbart ikke lykkes med.

Det ser heller ikke ut til å gå mot bedre tider. Venstre gjør det som regel dårligere (eller i beste fall likt) i nasjonale valg enn i lokalvalg. Det betyr at høstens valgresultat på 3,9 prosent ikke er et hyggelig frampek for dem. På nasjonale målinger har de hatt oppslutning helt ned mot 2 prosent det siste året. Det er rekorddårlig til og med for Venstre, som har blitt erklært døde med jevne mellomrom de siste 30 årene. Men nå er det er svært mange tar det mer eller mindre for gitt at Venstre kommer under sperregrensen ved neste valg. Sist ble de reddet av taktiske høyrevelgere, for øyeblikket tyder alt på at Høyre kommer til både å trenge og få sine egne stemmer ved neste valg.

Venstres velgere er notorisk utro. I Stortingsvalget i 2017 klarte Venstre bare å holde på 34 prosent av velgerne fra 2013-valget. For å se det i sammenheng: Senterpartiet hadde de mest lojale velgerne med 86 prosent. Ap hadde 67, noe som ble beskrevet som dypt problematisk. Norske velgere bytter parti oftere enn før, men det er verst for Venstre.

Det er mye som tyder på At Trine Skei Grandes tid som Venstreleder går mot slutten. Men et lederskifte vil ikke løse partiets grunnleggende problemer.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24 Mann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23 Alle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06 Mennene feiret voldtekt med high five og klem16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy er saksøkt av Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Forsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 – En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Ny studie understøtter gammel teori: Livet på jorda kan ha oppstått på ismåne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti
Siste nytt
18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24NorgeMann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23NorgeAlle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06VerdenMennene feiret voldtekt med high five og klem16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy er saksøkt av Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerForsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26PolitikkNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29Norge– En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenNy studie understøtter gammel teori: Livet på jorda kan ha oppstått på ismåne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti
Populært