Bedragerisiktede Mazyar Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel

Han må først søke, men det kan være Mazyar Keshvari (FrP) får beholde sin stortingslønn selv om han må sone for juks med reiseregninger.
Han må først søke, men det kan være Mazyar Keshvari (FrP) får beholde sin stortingslønn selv om han må sone for juks med reiseregninger. Foto: frp.no
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis Mazyar Keshvari (Frp) må søke permisjon fordi han skal sone fengselsstraff, kan han også søke om å beholde sin stortingslønn. Det bekrefter Stortingets direktør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om en knapp måneds tid kommer den unike saken mot den bedragerisiktede Frp-representanten Mazyar Keshvari opp for retten. Påtalemyndigheten har bedt om 18 måneders ubetinget fengsel, selv om han har tilstått juks med Stortingets reiseregninger og skal – i følge sin advokat – ha betalt tilbake pengene.

Stortinget har ingen klare regler for hvordan en slik situasjon skal håndteres, men stortingsdirektør Marianne Andreassen avviser ikke at Keshvari vil kunne beholde sin lønn mens han evetuelt soner sin straff.

«Det vil bli tatt stilling til hvorvidt Keshvari oppfyller vilkårene for å beholde godtgjørelsen ved en eventuell permisjon på grunn av soning», skriver Andreassen i en sport til ABC Nyheter.

Saken mot stortingspolitikeren vil gå som en tilståelsessak i Nedre Romerike tingrett. Keshvari er siktet for grovt bedrageri etter at han forledet Stortingets administrasjon til urettmessig å utbetale til sammen kroner 450.000 i reiserefusjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ser alvorlig på saken

Saken ble avdekket etter at Aftenposten i fjor høst avslørte at han hadde jusket med reiseregninger. Etter ett års etterforskning har påtalemyndighjeten konkludert:

– Dette har skjedd ved en rekke anledninger mens han var fast møtende representant på Stortinget i tidsrommet 2014–2018. Påtalemyndigheten ser svært alvorlig på saken, og straffe-forslag vil være ett år og 6 måneders ubetinget fengsel, opplyste politiadvokat Susie Bergstrand i en pressemelding tidligere denne uken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Direktør Marianne Andreassen viser til Stortingets forretningsorden § 5 om regler om permisjon for stortingsrepresentanter:

«Etter denne bestemmelsen behandles en søknad om permisjon av Stortinget i plenum, etter innstilling fra presidentskapet. Det er ikke gitt formelle regler om hva som kan være grunnlaget for permisjon; det er opp til Stortinget å bestemme».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mottar lønn under sykemelding

Når det gjelder godtgjørelse under permisjon viser hun til stortingsgodtgjørelsesloven § 7. Her fremkommer det at Stortingets presidentskap vil behandle en eventuell søknad om å beholde godtgjørelsen under permisjonen, men at det altså ennå ikke er tatt stilling til saken.

Keshvaris advokat John Christian Elden sier at de ennå ikke har avgjort om det vil bli søkt om både permisjon og godgjørelse under eventuell soning.

– Vi tar en ting av gangen – nå er han opptatt av å få gjort opp for seg og få sin dom. Pengene er tilbakebetalt i sin helhet allerede, sier Elden i en kort kommentar til ABC Nyheter.

Etter avsløringen har Keshvari stort sett vært sykmeldt fra sitt verv, og Carl I. Hagen har møtt som vara. Under fraværet har Stortingets presidentskap bestemt at Keshvari skal få full godtgjørelse. Derfor har Stortinget betalt full godgjørelse til begge – noe som skal utgjøre 987.997 kroner i årslønn for hver av dem.