Nord-Korea kan eie 30-40 atombomber neste år: – Ingen skandale

<p>USAs president Donald Trump og Nord-Koras leder Kim Jong-un under en spasertur etter lunsj da de to møttes for første gang i Singapore i juni.</p>
USAs president Donald Trump og Nord-Koras leder Kim Jong-un under en spasertur etter lunsj da de to møttes for første gang i Singapore i juni. Foto: Evan Vucci / AP/NTB scanpix

Svenske fredsforskere antyder at Nord-Korea kan komme til å fordoble antall atomvåpen landet sitter på innen neste år. – En rimelig antagelse, sier Asia-forsker Stein Tønnesson.

Nyheten kommer tett på snakket om at USA og Nord-Korea er i ferd med å gjenoppta atomvåpenforhandlingene som har ligget på is det siste halvåret, etter møtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un i Hanoi i februar i år ikke førte frem.

Dan Smith, direktør ved Stockholm internasjonale fredsforskningsinstitutt (SIPRI), spår ifølge den sørkoreanske avisen Chosun Ilbo at Kim Jong-un kan komme til å ha 30 til 40 atomstridshoder neste år.

– En rimelig antagelse

Det var foran reportere ved boligen til den svenske ambassadøren til Sør-Korea i Seoul at Smith uttalte seg om disse prognosene, melder avisen.

At Nord-Korea kan sitte på 30 eller 40 stridshoder innen neste år, vil si at antallet har økt betydelig fra SIPRIs antakelser om at landet besatt 20 til 30 kjernefysiske våpen i fjor og 10 til 20 i 2018.

Ifølge den sørkoreanske avisen kan dette tyde på at nabolandet ikke har stanset utviklingen av atomvåpen tross forhandlingene om nedrustning med USA.

Dan Smith har tidligere vært direktør for institutt for fredsforskning (PRIO) i perioden 1993-2001, en stilling PRIOs Asia-forsker Stein Tønnesson også tidligere har besatt etter ham.

Tønnesson kommenterer Smiths prognoser overfor ABC Nyheter.

– Det er en antagelse, men en rimelig antagelse. Jo lengre tid det går, jo flere slike må vi regne med at de produserer. Mens noen ganger vil det også være overdrevne antagelser, sier Asia-forsker Tønnesson til ABC Nyheter.

Les også: Trump inviteres til Pyongyang

Tilgang på materiale til atomvåpen

At Nord-Korea kan øke antall atomvåpen, kommer av tilgangen til materiale som trengs for å lage atombomber.

Forsker Stein Tønnesson er spesialist på Nord-Korea. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Forsker Stein Tønnesson er spesialist på Nord-Korea. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Utviklingen av spaltbart materiale, som uran og plutonium, har vel bare fortsatt. Det er rimelig at dette øker jevnlig. Og det er nok grunnlaget for SIPRIs prognoser. At denne prosessen fortsetter, gjør at Nord-Korea har grunnlag for å lage flere atombomber hele tiden, og vil øke om ikke en atomavtale med USA inngås.

Tønnesson tviler på at Dan Smith har tilgang på direkte informasjon om hvor mange atomstridshoder Nord-Korea har.

– Det holdes hemmelig, og det er det ingen som vet. Det er også usikkert om de kan anvendes og monteres til langdistanseraketter. Man vet ikke sikkert. Grunnlaget for prognosene er spaltbart materiale som de har mulighet til å lage atomvåpen av, og som man antar at utnyttes, sier Tønnesson.

Les også: Kim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning

Holdt seg til løftene

– Det Kim Jong-un lovde i Singapore, der han møtte Trump første gangen, var å ikke gjennomføre flere atomprøvesprengninger og tester av langdistanseraketter, sier Tønnesson.

Han påpeker at den nordkoreanske lederen har forholdt seg til disse lovnadene, og at Trump trolig fortsatt har tro på at forhandlingene om å inngå en avtale vil lede frem, selv om det skulle stemme at Nord-Korea fortsetter å ruste opp.

Ifølge Dan Smith ved SIPRI må USA og Nord-Korea først og fremst komme til enighet om hvordan vilkårene for nedrustning skal defineres. Dette vil ha betydning for hvordan Kim Jong-un vil komme til å respondere.

– Definisjonen av atomnedrustning er en stor ting som skal utgreies, fordi det ikke bare er en «teknisk» affære, men også et svært «politisk» spørsmål, sa Smith, ifølge Chosun Ilbo.

Ifølge Stein Tønnesson vil spørsmålet om Nord-Korea skal gi fra seg, ødelegge eller deponere atomvåpnene i et annet land være aktuelt i forhandlingene videre, samt hvorvidt landet vil gi innsyn.

– Det vil nok sitte langt inne for Nord-Korea å gå med på dette.

Men USA må kanskje også være nødt til å svelge noen kameler. Å ha ubåter, skip eller fly med kapasitet til å bære atomvåpen for tett på Nord-Korea vil bli sett på som en trussel. Selv om USA ikke har lagret atomvåpen i Sør-Korea, og trakk stridshodene de hadde ut på 90-tallet, har landet både tilstedeværelse i internasjonale farvann og militære baser i nære land som Japan.

Samtidig vil militærøvelsene mellom Sør-Korea og USA og sanksjonene mot Nord-Korea være noe Kim Jong-un vil se en endring på.

Les også: Snakk om et tredje Trump-Kim-møte: – Trump ønsker å bli gjenvalgt

– Ingen skandale

For at videre forhandlinger ikke skal gå i vasken, mener Tønnesson Nord-Korea må avstå fra flere langdistanse- eller atomtester.

– Hvis det skulle komme nye atomprøvesprengninger eller tester av interkontinentale raketter, da er det slutt på tilnærmingen mellom Nord og Sør siden i fjor, samt slutt på forhandlingene med USA. De to tingene må Kim Jong-un ikke gjøre om han ønsker å føre samtalene videre, sier Tønnesson.

Oppskytninger av kortdistanse- og mellomdistanseraketter kan ifølge Tønnesson være irriterende, men ødelegger trolig ikke tilnærmingsprosessen.

At opprustningen skjer, er ikke uventet.

– Nyheten om at Nord-Korea har utviklet flere atomvåpen er ingen skandale, men noe man regnet med, og ikke noe som tilsier et brudd.

SIPRIs Shannon Kile er en av verdens mest fremtredende eksperter på Nord-Koreas atomvåpenprogram, og har tidligere uttalt seg om SIPRI-prognosene om at landet kunne skaffe 20 - 30 stridshoder i 2019.

– Ærlig talt så er det stor usikkerhet rundt vårt estimat av Nord-Koreas potensielle atomevne. Og det er hovedsakelig fordi Nord-Korea ikke er åpne om sine evner, sa han til SVT i juni, samtidig som han understreket at SIPRIs anslag ligger lavt og at det heller ikke er et bevis for at landet faktisk besitter atomvåpen.

Men både britiske og amerikanske forskere har kommet med egne prognoser om at landet ruster opp, samtidig som samtalene med USA har pågått.

– Foreløpig har vi ingen offentlig tilgjengelige bevis for at Nord-Korea til og med har produsert et operativt atomvåpen. Men de har utført seks atomsprengninger siden 2006, der den siste skjedde i 2017. Så jeg mener det er all grunn til å tro at de har vært i stand til å produsere atomvåpen, sa han til SVT.

Tønnesson i PRIO påpeker at selv om Trump har uttrykt interesse for å få til et nytt møte med Kim Jong-un, bør han ikke nok en gang ta sjansen på å få til et direkte møte uten å ha kommet frem til noe på forhånd.

– Enda et nederlag ville blitt pinlig for Trump, sier Tønnesson, som mener presidenten trenger en slik utenrikspolitisk seier å dele med velgerne sine i møte med det kommende presidentvalget.

Les også: Motvilje i USA mot krig med Iran

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 E-tjenesten: En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Byggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35 Lekkasje ved Tine Meierier15:28 Kvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27 Bulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07 XXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05 Spania venter flere rasende protester i Barcelona15:04 76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22 Hvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13 Mer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06 FN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38 Ras av sykmeldinger i Morgenbladet13:14 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49 Pastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47 Krever merking av raske elsparkesykler12:36 Målløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36 Tour-feltet får en tøff start neste år12:13 Elbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06 Strengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05 Mulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05 Russland med klar advarsel til Tyrkia12:03 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54 Skiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53 Nye toppsjefer til Rema 100011:31 Mette-Marit-feber i Tyskland11:23 To menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19 Disse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17 Isbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58 Nilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57 Lesertallene synker på papir – øker digitalt09:53 Frelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53 Russer nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49 Russland avholder militærøvelse09:31 Hellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30 Uniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14 Tidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14 230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54 Barnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37 Sju pågrepet i grov voldtektssak08:20 Skryt til Norge i rumensk avis08:19 Sky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12 Russere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54 Forsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48 Staten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33 Flere metoo-saker i Forsvaret07:13 – Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10 Carlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58 Eks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43 Mings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42 13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30 Salget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26 Norge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00 Dette skjer i dag05:55 Jostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34 Dette skjedde i natt05:31 Oslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30 Frode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15 Influensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11 Dødstallet stiger i Japan etter tyfon05:07 Drapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04 BBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00 Bankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18 Datatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48 UNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24 Mange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12 Fiskekvotene redusert i Østersjøen03:05 Mann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45 Ett av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43 Skatteklager: 2.500 saker i kø01:42 Hellas evakuerer overfylt migrantleir01:19 USA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11 Tenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03 Kriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52 Fellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16 Dagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11 Pentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10 Trump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40 13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22 Støre åpner for EØS-utredning23:04 Newsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij
Siste nytt
21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29NorgeE-tjenesten: En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenByggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35NorgeLekkasje ved Tine Meierier15:28KulturKvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27SportBulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07PengerXXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05VerdenSpania venter flere rasende protester i Barcelona15:04Norge76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22StemmerHvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13SportMer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06VerdenFN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38KulturRas av sykmeldinger i Morgenbladet13:14PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49NorgePastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47PengerKrever merking av raske elsparkesykler12:36SportMålløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36SportTour-feltet får en tøff start neste år12:13MotorElbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06MotorStrengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05SportMulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05VerdenRussland med klar advarsel til Tyrkia12:03PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54SportSkiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53PengerNye toppsjefer til Rema 100011:31KulturMette-Marit-feber i Tyskland11:23NorgeTo menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19VerdenDisse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17VerdenIsbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58SportNilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57KulturLesertallene synker på papir – øker digitalt09:53PolitikkFrelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53NorgeRusser nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49VerdenRussland avholder militærøvelse09:31VerdenHellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30SportUniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14PolitikkTidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14Norge230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54PolitikkBarnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37NorgeSju pågrepet i grov voldtektssak08:20SportSkryt til Norge i rumensk avis08:19PengerSky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12NorgeRussere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54NorgeForsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48NorgeStaten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33NorgeFlere metoo-saker i Forsvaret07:13Politikk– Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10SportCarlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58NorgeEks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43SportMings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42Verden13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30Helse og livsstilSalget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26SportNorge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00NorgeDette skjer i dag05:55NorgeJostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34NorgeDette skjedde i natt05:31Helse og livsstilOslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30VerdenFrode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15Helse og livsstilInfluensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11VerdenDødstallet stiger i Japan etter tyfon05:07NorgeDrapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04VerdenBBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00PengerBankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18NorgeDatatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48Helse og livsstilUNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24VerdenMange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12PengerFiskekvotene redusert i Østersjøen03:05NorgeMann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45Helse og livsstilEtt av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43PengerSkatteklager: 2.500 saker i kø01:42VerdenHellas evakuerer overfylt migrantleir01:19PengerUSA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11NorgeTenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03NorgeKriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52PengerFellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16NorgeDagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11VerdenPentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10VerdenTrump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50KulturDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40Norge13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22PolitikkStøre åpner for EØS-utredning23:04VerdenNewsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij
Populært