Nord-Korea kan eie 30-40 atombomber neste år: – Ingen skandale

USAs president Donald Trump og Nord-Koras leder Kim Jong-un under en spasertur etter lunsj da de to møttes for første gang i Singapore i juni.
USAs president Donald Trump og Nord-Koras leder Kim Jong-un under en spasertur etter lunsj da de to møttes for første gang i Singapore i juni. Foto: Evan Vucci / AP/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svenske fredsforskere antyder at Nord-Korea kan komme til å fordoble antall atomvåpen landet sitter på innen neste år. – En rimelig antagelse, sier Asia-forsker Stein Tønnesson.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nyheten kommer tett på snakket om at USA og Nord-Korea er i ferd med å gjenoppta atomvåpenforhandlingene som har ligget på is det siste halvåret, etter møtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un i Hanoi i februar i år ikke førte frem.

Dan Smith, direktør ved Stockholm internasjonale fredsforskningsinstitutt (SIPRI), spår ifølge den sørkoreanske avisen Chosun Ilbo at Kim Jong-un kan komme til å ha 30 til 40 atomstridshoder neste år.

– En rimelig antagelse

Det var foran reportere ved boligen til den svenske ambassadøren til Sør-Korea i Seoul at Smith uttalte seg om disse prognosene, melder avisen.

At Nord-Korea kan sitte på 30 eller 40 stridshoder innen neste år, vil si at antallet har økt betydelig fra SIPRIs antakelser om at landet besatt 20 til 30 kjernefysiske våpen i fjor og 10 til 20 i 2018.

Ifølge den sørkoreanske avisen kan dette tyde på at nabolandet ikke har stanset utviklingen av atomvåpen tross forhandlingene om nedrustning med USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dan Smith har tidligere vært direktør for institutt for fredsforskning (PRIO) i perioden 1993-2001, en stilling PRIOs Asia-forsker Stein Tønnesson også tidligere har besatt etter ham.

Tønnesson kommenterer Smiths prognoser overfor ABC Nyheter.

– Det er en antagelse, men en rimelig antagelse. Jo lengre tid det går, jo flere slike må vi regne med at de produserer. Mens noen ganger vil det også være overdrevne antagelser, sier Asia-forsker Tønnesson til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Trump inviteres til Pyongyang

Tilgang på materiale til atomvåpen

At Nord-Korea kan øke antall atomvåpen, kommer av tilgangen til materiale som trengs for å lage atombomber.

Forsker Stein Tønnesson er spesialist på Nord-Korea. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Forsker Stein Tønnesson er spesialist på Nord-Korea. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Utviklingen av spaltbart materiale, som uran og plutonium, har vel bare fortsatt. Det er rimelig at dette øker jevnlig. Og det er nok grunnlaget for SIPRIs prognoser. At denne prosessen fortsetter, gjør at Nord-Korea har grunnlag for å lage flere atombomber hele tiden, og vil øke om ikke en atomavtale med USA inngås.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tønnesson tviler på at Dan Smith har tilgang på direkte informasjon om hvor mange atomstridshoder Nord-Korea har.

– Det holdes hemmelig, og det er det ingen som vet. Det er også usikkert om de kan anvendes og monteres til langdistanseraketter. Man vet ikke sikkert. Grunnlaget for prognosene er spaltbart materiale som de har mulighet til å lage atomvåpen av, og som man antar at utnyttes, sier Tønnesson.

Les også: Kim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning

Holdt seg til løftene

– Det Kim Jong-un lovde i Singapore, der han møtte Trump første gangen, var å ikke gjennomføre flere atomprøvesprengninger og tester av langdistanseraketter, sier Tønnesson.

Han påpeker at den nordkoreanske lederen har forholdt seg til disse lovnadene, og at Trump trolig fortsatt har tro på at forhandlingene om å inngå en avtale vil lede frem, selv om det skulle stemme at Nord-Korea fortsetter å ruste opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Dan Smith ved SIPRI må USA og Nord-Korea først og fremst komme til enighet om hvordan vilkårene for nedrustning skal defineres. Dette vil ha betydning for hvordan Kim Jong-un vil komme til å respondere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Definisjonen av atomnedrustning er en stor ting som skal utgreies, fordi det ikke bare er en «teknisk» affære, men også et svært «politisk» spørsmål, sa Smith, ifølge Chosun Ilbo.

Ifølge Stein Tønnesson vil spørsmålet om Nord-Korea skal gi fra seg, ødelegge eller deponere atomvåpnene i et annet land være aktuelt i forhandlingene videre, samt hvorvidt landet vil gi innsyn.

– Det vil nok sitte langt inne for Nord-Korea å gå med på dette.

Men USA må kanskje også være nødt til å svelge noen kameler. Å ha ubåter, skip eller fly med kapasitet til å bære atomvåpen for tett på Nord-Korea vil bli sett på som en trussel. Selv om USA ikke har lagret atomvåpen i Sør-Korea, og trakk stridshodene de hadde ut på 90-tallet, har landet både tilstedeværelse i internasjonale farvann og militære baser i nære land som Japan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig vil militærøvelsene mellom Sør-Korea og USA og sanksjonene mot Nord-Korea være noe Kim Jong-un vil se en endring på.

Les også: Snakk om et tredje Trump-Kim-møte: – Trump ønsker å bli gjenvalgt

– Ingen skandale

For at videre forhandlinger ikke skal gå i vasken, mener Tønnesson Nord-Korea må avstå fra flere langdistanse- eller atomtester.

– Hvis det skulle komme nye atomprøvesprengninger eller tester av interkontinentale raketter, da er det slutt på tilnærmingen mellom Nord og Sør siden i fjor, samt slutt på forhandlingene med USA. De to tingene må Kim Jong-un ikke gjøre om han ønsker å føre samtalene videre, sier Tønnesson.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppskytninger av kortdistanse- og mellomdistanseraketter kan ifølge Tønnesson være irriterende, men ødelegger trolig ikke tilnærmingsprosessen.

At opprustningen skjer, er ikke uventet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nyheten om at Nord-Korea har utviklet flere atomvåpen er ingen skandale, men noe man regnet med, og ikke noe som tilsier et brudd.

SIPRIs Shannon Kile er en av verdens mest fremtredende eksperter på Nord-Koreas atomvåpenprogram, og har tidligere uttalt seg om SIPRI-prognosene om at landet kunne skaffe 20 - 30 stridshoder i 2019.

– Ærlig talt så er det stor usikkerhet rundt vårt estimat av Nord-Koreas potensielle atomevne. Og det er hovedsakelig fordi Nord-Korea ikke er åpne om sine evner, sa han til SVT i juni, samtidig som han understreket at SIPRIs anslag ligger lavt og at det heller ikke er et bevis for at landet faktisk besitter atomvåpen.

Men både britiske og amerikanske forskere har kommet med egne prognoser om at landet ruster opp, samtidig som samtalene med USA har pågått.

– Foreløpig har vi ingen offentlig tilgjengelige bevis for at Nord-Korea til og med har produsert et operativt atomvåpen. Men de har utført seks atomsprengninger siden 2006, der den siste skjedde i 2017. Så jeg mener det er all grunn til å tro at de har vært i stand til å produsere atomvåpen, sa han til SVT.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tønnesson i PRIO påpeker at selv om Trump har uttrykt interesse for å få til et nytt møte med Kim Jong-un, bør han ikke nok en gang ta sjansen på å få til et direkte møte uten å ha kommet frem til noe på forhånd.

– Enda et nederlag ville blitt pinlig for Trump, sier Tønnesson, som mener presidenten trenger en slik utenrikspolitisk seier å dele med velgerne sine i møte med det kommende presidentvalget.

Les også: Motvilje i USA mot krig med Iran