Nord-Korea kan eie 30-40 atombomber neste år: – Ingen skandale

<p>USAs president Donald Trump og Nord-Koras leder Kim Jong-un under en spasertur etter lunsj da de to møttes for første gang i Singapore i juni.</p>
USAs president Donald Trump og Nord-Koras leder Kim Jong-un under en spasertur etter lunsj da de to møttes for første gang i Singapore i juni. Foto: Evan Vucci / AP/NTB scanpix

Svenske fredsforskere antyder at Nord-Korea kan komme til å fordoble antall atomvåpen landet sitter på innen neste år. – En rimelig antagelse, sier Asia-forsker Stein Tønnesson.

Nyheten kommer tett på snakket om at USA og Nord-Korea er i ferd med å gjenoppta atomvåpenforhandlingene som har ligget på is det siste halvåret, etter møtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un i Hanoi i februar i år ikke førte frem.

Dan Smith, direktør ved Stockholm internasjonale fredsforskningsinstitutt (SIPRI), spår ifølge den sørkoreanske avisen Chosun Ilbo at Kim Jong-un kan komme til å ha 30 til 40 atomstridshoder neste år.

– En rimelig antagelse

Det var foran reportere ved boligen til den svenske ambassadøren til Sør-Korea i Seoul at Smith uttalte seg om disse prognosene, melder avisen.

At Nord-Korea kan sitte på 30 eller 40 stridshoder innen neste år, vil si at antallet har økt betydelig fra SIPRIs antakelser om at landet besatt 20 til 30 kjernefysiske våpen i fjor og 10 til 20 i 2018.

Ifølge den sørkoreanske avisen kan dette tyde på at nabolandet ikke har stanset utviklingen av atomvåpen tross forhandlingene om nedrustning med USA.

Dan Smith har tidligere vært direktør for institutt for fredsforskning (PRIO) i perioden 1993-2001, en stilling PRIOs Asia-forsker Stein Tønnesson også tidligere har besatt etter ham.

Tønnesson kommenterer Smiths prognoser overfor ABC Nyheter.

– Det er en antagelse, men en rimelig antagelse. Jo lengre tid det går, jo flere slike må vi regne med at de produserer. Mens noen ganger vil det også være overdrevne antagelser, sier Asia-forsker Tønnesson til ABC Nyheter.

Les også: Trump inviteres til Pyongyang

Tilgang på materiale til atomvåpen

At Nord-Korea kan øke antall atomvåpen, kommer av tilgangen til materiale som trengs for å lage atombomber.

Forsker Stein Tønnesson er spesialist på Nord-Korea. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Forsker Stein Tønnesson er spesialist på Nord-Korea. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Utviklingen av spaltbart materiale, som uran og plutonium, har vel bare fortsatt. Det er rimelig at dette øker jevnlig. Og det er nok grunnlaget for SIPRIs prognoser. At denne prosessen fortsetter, gjør at Nord-Korea har grunnlag for å lage flere atombomber hele tiden, og vil øke om ikke en atomavtale med USA inngås.

Tønnesson tviler på at Dan Smith har tilgang på direkte informasjon om hvor mange atomstridshoder Nord-Korea har.

– Det holdes hemmelig, og det er det ingen som vet. Det er også usikkert om de kan anvendes og monteres til langdistanseraketter. Man vet ikke sikkert. Grunnlaget for prognosene er spaltbart materiale som de har mulighet til å lage atomvåpen av, og som man antar at utnyttes, sier Tønnesson.

Les også: Kim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning

Holdt seg til løftene

– Det Kim Jong-un lovde i Singapore, der han møtte Trump første gangen, var å ikke gjennomføre flere atomprøvesprengninger og tester av langdistanseraketter, sier Tønnesson.

Han påpeker at den nordkoreanske lederen har forholdt seg til disse lovnadene, og at Trump trolig fortsatt har tro på at forhandlingene om å inngå en avtale vil lede frem, selv om det skulle stemme at Nord-Korea fortsetter å ruste opp.

Ifølge Dan Smith ved SIPRI må USA og Nord-Korea først og fremst komme til enighet om hvordan vilkårene for nedrustning skal defineres. Dette vil ha betydning for hvordan Kim Jong-un vil komme til å respondere.

– Definisjonen av atomnedrustning er en stor ting som skal utgreies, fordi det ikke bare er en «teknisk» affære, men også et svært «politisk» spørsmål, sa Smith, ifølge Chosun Ilbo.

Ifølge Stein Tønnesson vil spørsmålet om Nord-Korea skal gi fra seg, ødelegge eller deponere atomvåpnene i et annet land være aktuelt i forhandlingene videre, samt hvorvidt landet vil gi innsyn.

– Det vil nok sitte langt inne for Nord-Korea å gå med på dette.

Men USA må kanskje også være nødt til å svelge noen kameler. Å ha ubåter, skip eller fly med kapasitet til å bære atomvåpen for tett på Nord-Korea vil bli sett på som en trussel. Selv om USA ikke har lagret atomvåpen i Sør-Korea, og trakk stridshodene de hadde ut på 90-tallet, har landet både tilstedeværelse i internasjonale farvann og militære baser i nære land som Japan.

Samtidig vil militærøvelsene mellom Sør-Korea og USA og sanksjonene mot Nord-Korea være noe Kim Jong-un vil se en endring på.

Les også: Snakk om et tredje Trump-Kim-møte: – Trump ønsker å bli gjenvalgt

– Ingen skandale

For at videre forhandlinger ikke skal gå i vasken, mener Tønnesson Nord-Korea må avstå fra flere langdistanse- eller atomtester.

– Hvis det skulle komme nye atomprøvesprengninger eller tester av interkontinentale raketter, da er det slutt på tilnærmingen mellom Nord og Sør siden i fjor, samt slutt på forhandlingene med USA. De to tingene må Kim Jong-un ikke gjøre om han ønsker å føre samtalene videre, sier Tønnesson.

Oppskytninger av kortdistanse- og mellomdistanseraketter kan ifølge Tønnesson være irriterende, men ødelegger trolig ikke tilnærmingsprosessen.

At opprustningen skjer, er ikke uventet.

– Nyheten om at Nord-Korea har utviklet flere atomvåpen er ingen skandale, men noe man regnet med, og ikke noe som tilsier et brudd.

SIPRIs Shannon Kile er en av verdens mest fremtredende eksperter på Nord-Koreas atomvåpenprogram, og har tidligere uttalt seg om SIPRI-prognosene om at landet kunne skaffe 20 - 30 stridshoder i 2019.

– Ærlig talt så er det stor usikkerhet rundt vårt estimat av Nord-Koreas potensielle atomevne. Og det er hovedsakelig fordi Nord-Korea ikke er åpne om sine evner, sa han til SVT i juni, samtidig som han understreket at SIPRIs anslag ligger lavt og at det heller ikke er et bevis for at landet faktisk besitter atomvåpen.

Men både britiske og amerikanske forskere har kommet med egne prognoser om at landet ruster opp, samtidig som samtalene med USA har pågått.

– Foreløpig har vi ingen offentlig tilgjengelige bevis for at Nord-Korea til og med har produsert et operativt atomvåpen. Men de har utført seks atomsprengninger siden 2006, der den siste skjedde i 2017. Så jeg mener det er all grunn til å tro at de har vært i stand til å produsere atomvåpen, sa han til SVT.

Tønnesson i PRIO påpeker at selv om Trump har uttrykt interesse for å få til et nytt møte med Kim Jong-un, bør han ikke nok en gang ta sjansen på å få til et direkte møte uten å ha kommet frem til noe på forhånd.

– Enda et nederlag ville blitt pinlig for Trump, sier Tønnesson, som mener presidenten trenger en slik utenrikspolitisk seier å dele med velgerne sine i møte med det kommende presidentvalget.

Les også: Motvilje i USA mot krig med Iran

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:40 25 demonstranter drept i Bagdad10:35 NSBs navnebytte kan bli billigere10:11 Kilde: USA gjenopptar samtaler med Taliban10:08 Én av tre innrømmer: Tror de har kjørt med promille09:34 Dansk øl-jubel og tårer før Norge-duell: – Vi forbereder oss på slagsmål08:51 Björk: Greta Thunberg kommer til å forandre verden08:36 Reidulf (17) fikk øye på noe rart: Norges ukjente sovjet-drama08:00 Hoppsjefen: – Vi har fått vår Northug og Bjørgen07:09 Evo Morales til Cuba for medisinsk behandling07:01 Indisk kvinne anmeldte menn for voldtekt – døde etter å ha blitt satt fyr på06:25 Vegtrafikksentralen advarer mot glatte veier på Østlandet06:13 Strømleverandør må ut med 120 milliarder i forlik etter branner i California06:02 Hergeirsson innrømmer feilvurdering, Gigstad Fauske kan bli VM-joker05:55 Flere naust totalskadd i brann i Arna05:53 Samoa hever portforbud etter massevaksinasjon05:50 Dette skjer i dag05:41 Bilbrann i Oslo05:39 Dette skjedde i natt05:08 Pilene peker nedover for Ap05:04 Utålmodig kø-sniker fikk som fortjent04:53 Trump avviser at han vil møte til høringer om riksrett04:42 Dale forsvarer ferjefri E3902:27 Høyesterett i USA stanser regjeringens plan om å gjenoppta føderale dødsdommer02:27 VG: 14 mistenkte i svindel av Telenor-bank i Pakistan01:53 Fotgjenger omkom i trafikkulykke på Randaberg i Rogaland01:29 Polfarerne og hjelperne har møtt hverandre på isen01:09 Ericsson betaler 9 milliarder i bot etter korrupsjonssak00:46 Elon Musk frifunnet for ærekrenkelser mot grottedykker23:53 Lie kjørte inn til karrierebeste i utfor21:40 Trump ber høyesterett nekte Kongressen innsyn i finansopplysninger21:33 Politiet utelukker ikke flere pågripelser etter skyting i Trondheim21:07 Listhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40 Pearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23 Mann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10 Christiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07 Kilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05 Drapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09 Aktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07 Hvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57 Lørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27 Mann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19 Forsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09 Greta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59 Merkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32 Konkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29 Bosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13 Saudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13 Tennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44 Frp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25 Pasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24 Mann funnet død i Trondheim13:53 VM-smell for Norge mot Nederland13:50 Gasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49 Thorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43 Sundby: – Tror ikke på et mirakel13:04 Oslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32 Chelsea kan handle spillere i januar12:31 Senterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14 Narkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06 Finansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50 Turistenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44 Norsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38 Solskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19 Tre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01 Partene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00 Mann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55 Politiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09 Ljungberg: – Spillerne så redde ut10:08 Svært glatte veier på Østlandet09:55 Frankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53 Mot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29 Greta Thunberg framme i Madrid09:27 Eldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01 Ny rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59 Politiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40 Lagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15 Fireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37 Petter Dass-prisen til Arne Viste07:31 Vegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24 Kasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24 Høyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53 Zuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38 Uber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19 Brrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02 Fire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00 Nav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00 Norsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57 Politiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50 Dette skjer i dag05:44 Enorme skogbranner omringer Australias største by05:33 Dette skjedde i natt05:05 To på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00 SPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23 SAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11 Fire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06 Ny avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02 Helikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56 En omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37 Vaksinemotstander arrestert på Samoa02:15 En kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær
Siste nytt
10:40Verden25 demonstranter drept i Bagdad10:35NorgeNSBs navnebytte kan bli billigere10:11VerdenKilde: USA gjenopptar samtaler med Taliban10:08MotorÉn av tre innrømmer: Tror de har kjørt med promille09:34SportDansk øl-jubel og tårer før Norge-duell: – Vi forbereder oss på slagsmål08:51VerdenBjörk: Greta Thunberg kommer til å forandre verden08:36PolitikkReidulf (17) fikk øye på noe rart: Norges ukjente sovjet-drama08:00SportHoppsjefen: – Vi har fått vår Northug og Bjørgen07:09VerdenEvo Morales til Cuba for medisinsk behandling07:01VerdenIndisk kvinne anmeldte menn for voldtekt – døde etter å ha blitt satt fyr på06:25NorgeVegtrafikksentralen advarer mot glatte veier på Østlandet06:13VerdenStrømleverandør må ut med 120 milliarder i forlik etter branner i California06:02SportHergeirsson innrømmer feilvurdering, Gigstad Fauske kan bli VM-joker05:55NorgeFlere naust totalskadd i brann i Arna05:53VerdenSamoa hever portforbud etter massevaksinasjon05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeBilbrann i Oslo05:39NorgeDette skjedde i natt05:08NorgePilene peker nedover for Ap05:04VerdenUtålmodig kø-sniker fikk som fortjent04:53VerdenTrump avviser at han vil møte til høringer om riksrett04:42NorgeDale forsvarer ferjefri E3902:27VerdenHøyesterett i USA stanser regjeringens plan om å gjenoppta føderale dødsdommer02:27NorgeVG: 14 mistenkte i svindel av Telenor-bank i Pakistan01:53NorgeFotgjenger omkom i trafikkulykke på Randaberg i Rogaland01:29NorgePolfarerne og hjelperne har møtt hverandre på isen01:09VerdenEricsson betaler 9 milliarder i bot etter korrupsjonssak00:46VerdenElon Musk frifunnet for ærekrenkelser mot grottedykker23:53SportLie kjørte inn til karrierebeste i utfor21:40VerdenTrump ber høyesterett nekte Kongressen innsyn i finansopplysninger21:33NorgePolitiet utelukker ikke flere pågripelser etter skyting i Trondheim21:07PolitikkListhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40SportPearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23NorgeMann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10SportChristiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07SportKilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05NorgeDrapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09VerdenAktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07SportHvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57NorgeLørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27NorgeMann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19VerdenForsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09VerdenGreta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59VerdenMerkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32SportKonkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29VerdenBosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13VerdenSaudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13SportTennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44PolitikkFrp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25Helse og livsstilPasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24NorgeMann funnet død i Trondheim13:53SportVM-smell for Norge mot Nederland13:50VerdenGasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49KulturThorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43SportSundby: – Tror ikke på et mirakel13:04NorgeOslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32SportChelsea kan handle spillere i januar12:31PolitikkSenterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14NorgeNarkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06PengerFinansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50ReiseTuristenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44SportNorsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38SportSolskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19VerdenTre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01VerdenPartene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00NorgeMann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55NorgePolitiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09SportLjungberg: – Spillerne så redde ut10:08NorgeSvært glatte veier på Østlandet09:55VerdenFrankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53MotorMot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29VerdenGreta Thunberg framme i Madrid09:27PengerEldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01PolitikkNy rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59NorgePolitiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40SportLagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15NorgeFireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37NorgePetter Dass-prisen til Arne Viste07:31NorgeVegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24VerdenKasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24PolitikkHøyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53SportZuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38VerdenUber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19SportBrrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02VerdenFire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00NorgeNav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00SportNorsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57NorgePolitiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenEnorme skogbranner omringer Australias største by05:33NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeTo på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00PolitikkSPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23PengerSAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11VerdenFire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06PengerNy avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02VerdenHelikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56NorgeEn omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37Helse og livsstilVaksinemotstander arrestert på Samoa02:15NorgeEn kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær
Populært