De rødgrønne i Oslo klare for byrådsforhandlinger

Raymond Johansen (Ap), Lan Marie Berg (MDG) og Inga Marte Thorkildsen (SV) sitter alle i delegasjonene som fredag starter forhandlinger om et nytt rødgrønt byråd i Oslo.
Raymond Johansen (Ap), Lan Marie Berg (MDG) og Inga Marte Thorkildsen (SV) sitter alle i delegasjonene som fredag starter forhandlinger om et nytt rødgrønt byråd i Oslo. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet, Miljøpartiet De Grønne og SV er klare for å starte forhandlinger om en ny byrådsplattform i hovedstaden. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forhandlingene starter på Mangelsgården i Oslo sentrum fredag klokken 12.

De tre partiene fikk velgernes tilslutning til fire nye år ved makten i kommunevalget, men sitsen mellom dem er blitt kraftig forrykket siden sist valg.

Mens Arbeiderpartiet gikk tilbake nesten 12 prosentpoeng til 20,1 prosent, har MDG vokst kraftig fra 8,2 prosent i 2015 til 15,3 i år.

Også SV gikk betydelig fram fra 5,4 prosent til 9, 1 prosent.

Krangler om eiendomsskatt

De to juniorpartnerne i byrådet har gjort det klart at de har forventninger både om langt større politisk gjennomslag og en større andel byrådsposter i takt med at de har vokst, mens Ap har mistet oppslutning.

SV har blant annet varslet at de ønsker å hente inn mer penger fra eiendomsskatt i Oslo, og partiet utelukker heller ikke å senke bunnfradraget slik at flere enn i dag må betale, noe Arbeiderpartiet tvert har avvist.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

MDG har på sin side utfordringer med støttepartiet Rødt og særlig partiets motstand mot private og kommersielle løsninger, ifølge Aftenposten.

De tre partiene må ikke bare klare å bli enige med hverandre, de er også avhengig av å få Rødts støtte til å kunne danne byråd.

Trenger støtteparti

Både Venstre og Høyre har den siste uken forsøkt å lokke MDG over til et borgerlig samarbeid. Det har også vært spekulert på om de rødgrønne vil kunne klare å lokke Venstre over på motsatt side i politikken. I så fall vil ikke byrådet lenger være avhengig av Rødt for å få flertall. LO og fagbevegelsen har imidlertid steilet ved tanken på at byrådet skal samarbeide med Venstre på grunn av partiets arbeidslivspolitikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom de tre partiene velger å støtte seg på Venstre, vil de bli møtt med krav om blant annet fredning av fritt skolevalg, at private skal få slippe til i de kommunale tjenestene, samt lavere eiendomsskatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frist 23. oktober

Velger partiene heller, som i inneværende periode, å støtte seg til Rødt, vil de bli møtt med krav om «en miljøpolitikk som tar hensyn til vanlige arbeidsfolk», som Oslo Rødt-leder Siavash Mobasheri har uttalt.

I forhandlingsdelegasjonene sitter Raymond Johansen (forhandlingsleder), Frode Jacobsen, Rina Mariann Hansen og Kamzy Gunaratnam for Ap; Lan Marie Berg (forhandlingsleder), Einar Wilhelmsen, Hanna E. Marcussen og Sirin Hellvin Stav for MDG og Sunniva Holmås Eidsvoll (forhandlingsleder), Marianne Borgen, Inga Marte Thorkildsen og Omar Samy Gamal for SV.

Byrådsleder Raymond Johansen har tidligere sagt at fristen for å komme til enighet er 23. oktober. Da skal et nytt bystyre konstitueres.