ABC Nyheter beklager: Regjeringsstriden om bompenger kostet ikke skattebetalerne ekstra penger

PRIVATJET: Statsminister Erna Solberg (H) går av privatflyet på Gardermoen 20. august etter å ha avbrutt besøket på Island. Statssekretær Ingvild Næss Stub følger på.
PRIVATJET: Statsminister Erna Solberg (H) går av privatflyet på Gardermoen 20. august etter å ha avbrutt besøket på Island. Statssekretær Ingvild Næss Stub følger på. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC Nyheter meldte at regjeringsstriden om bompenger kostet skattebetalerne 350.000 kroner til leiefly. Det er feil, og vi beklager.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC Nyheter skrev onsdag 18. september at Erna Solbergs avbrutte islandstur på grunn av bombepengestriden innebar en ekstrakostnad til leie av fly. Det er feil.

ABC Nyheter omtalte onsdag en faktura på drøyt 350.000 kroner for en chartret jet fra det danske selskapet Air Alsie, som statsministeren og hennes følge brukte på hjemreisen da hun 20. august måtte avbryte et opphold på Island, på grunn av bompengebråket mellom regjeringspartnerne Venstre og Frp.

Vi skrev at dette påførte skattebetalerne en ekstrakostnad på grunn av regjeringskrangelen.

Forholdet er at det ikke var noe kritikkverdig med leien av flyet, og at det avbrutte oppholdet tvert imot førte til lavere kostnader enn det ellers ville gjort.

Det var Statsministerens kontor som over påpeker uriktigheten overfor ABC Nyheter; at flyet var leid inn til hele turen, også til reisen til Island, og at et kortere opphold faktisk gjorde leien billigere enn dersom hun hadde fullført det planlagte oppholdet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsministerens kontor er åpen om bruken av innleide fly.

ABC Nyheter beklager vi ikke undersøkte saken godt nok.



Dette er den opprinnelige saken, som ikke medfører riktighet:

20. august og en uholdbar strid for og mot bompenger raser regjeringspartiene i mellom mens sjefen selv, Erna Solberg, er på nordisk statsministermøte på Island.

Regjeringsbråket mellom Venstre og Frp når slike høyder at Solberg måtte avbryte møtet før tida og reise hjem for å ordne opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hastverket krevde leie av privatfly.

Solberg rakk så vidt å undertegne en felleserklæring om klima før hun satte seg på et eget fly - og dermed bidro i forhold til både statsbudsjettet og klimabudsjettet.

ABC Nyheter har fått innsyn i faktuaen for leie av privatfly fra selskapet Air Alsie i Sønderborg i Danmark.

Prisen for turen som ble forårsaket – også den gang – av krangel mellom Venstre og Frp, ble 353.383 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Høyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet

Tomflying gir mye CO2

Privatjeten måtte først fly uten passasjer fra sør i Danmark til Island for å hente statsministeren, sette henne av på Gardermoen og så fly tom ned til Danmark igjen.

Nettavisen skrev at de 1100 kilometerne flyet flyr tur-retur Gardermoen uten at statsministeren og hennes følge har satt sin fot om bord, gir 5,2 tonn CO2-utslipp.

I 2015 ble det oppgitt at flyselskapet kjøpte klimakvoter for å gjøre opp for utslippene. Denne gang er det ikke fakturert en krone til kvotekjøp.

– Sløser med penger og miljø

– Dette er symptomatisk for regjeringen som burde ha ryddet opp i kaoset for lenge siden, sier MDG-talsperson Arild Hermstad til ABC Nyheter.

– I stedet skaffer de seg et svinedyrt privatfly for å rydde opp i et uført de sjøl har styrt inn i. Den «oppryddingen» i bompengestriden koster jo milliarder og har som hovedformål å gjøre det billigere å kjøre bil, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Her har man sløst både med pengene og gått på akkord med miljøet, sier Hermstad.

Så var det Trine Skei Grandes tur

Det hører med til historien at under én måned senere måtte også Venstre-leder og kulturminister Trine Skei Grande avbryte sitt oppdrag på Island på grunn av bråk mellom de samme regjeringspartnerne, Venstre og Frp.

Denne gangen som følge av Abid Rajas karakteristikk av Frp-utspill som «brune».

Grande måtte hjem i all hast 17. september, men den reisen gikk med rutefly, opplyser Kulturdepartementet.

Samme dag går Abid Raja ut med beklagelse og bedyrer at han aldri har forbundet den politiske betegnelsen «brun» med nazisme.