Rødt får konkurranse:Ap snur fra ja til nei til «velferdsmiks» i omsorgssektoren

Se video:  Ap snur fra ja til nei til «velferdsmiks» i omsorgssektoren.

Nå har Ap blitt imot kommersielle selskaper i velferdssektoren, bekrefter partisekretær Kjersti Stenseng. Rødts Bjørnar Moxnes er ikke redd for konkurransen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Ja, var svaret fra Arbeiderpartiets helse- og omsorgspolitiker Tuva Moflag.

Spørsmålet som kom fra møteleder Fridtjof Jacobsen, lød:

– Er Ap og Høyre villige til å inngå et kompromiss om å løse morgendagens velferdsoppgaver ved et kombinasjon av offentlige, private, kommersielle og ideelle aktører?

Anledningen var at arbeidsgiverforeningen Spekter sammen med NHO Service og handel 15. mai lanserte rapporten «Morgendagens omsorgsutfordringer – behov for en velferdsmiks» (se video over).

Rapporten råder til et kompromiss om en «velferdsmiks» der samfunnet også i framtida skal bruke kommersielle selskaper i tillegg til de ideelle og det offentlige selv, i velferdstjenestene.

– Nei, slår nå Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng fast på spørsmålet Moflag sa ja på, fire måneder og ett kommunevalg senere.

Arbeiderpartiet presiserer etter at artikkelen ble publisert at Moflags uttalelse står for hennes egen regning og er i strid med Arbeiderpartiets politikk.

Ap nærmere Rødt i profittdebatten

– Velferdsmiksen NHO og Spekter har invitert til, sier Ap et klart nei til. Den viktigste grunnen til det, er målet om at oppgavene skal være best mulig utført, ikke muligheten til å ta ut profitt, sa Stenseng da Manifest tankesmie tirsdag avholdt et debattmøte om «hva nå for velferdsprofitørene?», dersom det blir rødgrønt flertall etter stortingsvalget i 2021.

Avvisningen kommer i en tid der debatten om «velferdsprofitører» raser, ikke minst etter påtrykk fra Rødt og SV.

– Velferdskonsernene har selv sagt at det er et enormt potensial i norsk omsorgssektor. Men felleskapets penger skal gå til tjenestene. Det finnes ingen kommuner som kan sette av en margin til profitt, og hadde det vært det, burde kommunene ta ut det selv, sa Kjersti Stenseng, og demonstrerte dermed at Ap har kommet nærmere Rødts politikk på området.

Arbeiderpartiet vil likevel ikke lovfeste forbud mot «anbud på bestemor», det vil si private sykehjemog tilbud i eldreomsorgen.

– Vi krangler om hvem som er mest mot og for forbud. Men venstresiden er stort sett enig. De store konsernene kan finne mange måter å omgå profittforbud på. Hele poenget må være å ikke få dem inn i sykehjemmene, sa Stenseng.

Høyre for velferdsmiks, med unntak i Oslo

VELFERDSPROFITØRER: Jovialt, men mikset syn på profitt i velferden da Bjørnar Moxnes (Rødt), Kjersti Stenseng (Ap) og Heidi Nordby Lunde (H) diskuterte «velferdsmiks» i regi av Manifest tankesmie. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
VELFERDSPROFITØRER: Jovialt, men mikset syn på profitt i velferden da Bjørnar Moxnes (Rødt), Kjersti Stenseng (Ap) og Heidi Nordby Lunde (H) diskuterte «velferdsmiks» i regi av Manifest tankesmie. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Leder Magnus Marsdal i Manifest tankesmie viste til flere spørreundersøkelser som viser vedvarende flertall i befolkningen mot profitt i velferdssektoren.

Høyres Heidi Nordby Lunde innvender at utfallet av spørreundersøkelser avhenger av spørsmålsstillingen.

– Hadde man spurt om kvalitet i stedet for hvem som eier det, ville man fått et helt annet resultat, sa Høyre-representanten.

En meningsmåling TNS gjennomførte på oppdrag av NHO i 2017, gir henne rett. Den viste at 55 prosent av oss aksepterer «velferdsprofitører».

Men da var spørsmålet om du er enig i at «velferdstjenestene blir best når offentlig og private konkurrerer på kvalitet og pris for å gi en god miks av tjenester til befolkningen.»

– Høyre ønsker velferdsmiks fordi vi tror private, offentlige og ideelle lærer av hverandre og gjør hverandre bedre, framholdt Heidi Nordby Lunde.

Hennes eget parti, Oslo Høyre, vedtok imidlertid forbud mot nye kommunale barnehager da de ledet byrådet i Oslo.

Moxnes frykter ikke konkurranse fra Ap

Heidi Nordby Lundes argument om at konkurranse blant en miks av leverandører gjør at alle parter forbedrer sine tjenester og tar i bruk innovasjon i form av velferdsteknologi, møtte motbør fra Rødt leder, stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes, mener kommersielle selskaper virker motsatt.

– Det er viktig å ikke låse inne nye ideer som kommersielle gjør for å vinne anbudskonkurranser, sa Moxnes.

Han heier på å slippe de ansatte fram med deres ideer til forbedring.

– Da kan veldig mye bra skje. Blindveien er å tro at en tredje aktør som skal ha mest mulig penger ut av tjenesten, er det som skal heve kvaliteten, sier Moxnes.

– Blir du nervøs over at Ap beveger seg i Rødts retning? ville Manifest-leder Magnus Marsdal vite.

– Folk vil alltid like originalen best, svarte Bjørnar Moxnes.

Han hevder at det ikke finnes dokumentasjon på at det er det kommersielle eierskapet som driver fram innovasjon og forbedring.

– Det private Manglerudhjemmet i Oslo trekkes fram gang på gang fordi de har en bar og andre tilbud til beboerne. Man glemmer at det var Oslo kommune som initierte det i tre sykehjem – et kommersielt, et offentlig og et ideelt. Det kom pub og kino tidligere på Oppsal, enn i Manglerudhjemmet, sa Moxnes.

Artikkelen er oppdatert med en presisering fra Arbeiderpartiet