NRK-sjefen reagerer på statsministerens kritikk av Folkeopplysningen

Oslo 20190917. Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og Kringkastingsrådets leder Julie Brodtkorb lytter til presentasjonen av Folkeopplysningens valgmanipulering som behandles i Kringkastingsrådet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Oslo 20190917. Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og Kringkastingsrådets leder Julie Brodtkorb lytter til presentasjonen av Folkeopplysningens valgmanipulering som behandles i Kringkastingsrådet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen mener statsministeren krysset en prinsipiell linje.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen måtte tåle å høre mye kritikk da Kringkastingsrådet samlet seg for å diskutere Folkeopplysningens manipulering av skolevalget på Lillestrøm videregående skole i dag.

- Det er grunn til å være kritisk mot dette programmet og det går på at det er knytta til et reelt valg. Der bør det ringe noen alarmbjeller, sa samfunnsviter og rådsmedlem Eiri Elvestad.

- Jeg opplever det problematisk at «Folkeopplysningen» og NRK brukte valget vårt, sier Kathrine Kleveland.

Les også: Folkeopplysningen splitter Kringkastingsrådet - refses av Trude Drevland

Men Thor Gjermund Eriksen brukte også anledningen til å rette en pekefinger til politikerne som han denne gangen følte gikk for langt i kritikken.

- Politikerne i Norge, inkludert statsministeren, skal få lov å mene mye om NRK og NRKs innhold, men det går over en prinsipiell linje her når man understreker at man er offentlig eiet og offentlig finansiert. Jeg ville ikke valgt de ordene, sier Eriksen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere har reagert på programmet og kommet med kritikk, deriblant statsminister Erna Solberg, valgminister Monica Mæland og medieminister og NRKs generalforsamling, Trine Skei Grande.

- NRK må være en høyborg for at det de driver med er etisk riktig og står seg for kritikk, og gjør at vi kan stole på NRK. Nå har de valgt virkemidler som jeg mener er feil når det gjelder troverdigheten til NRK på lang sikt, har Solberg sagt til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Flere klager på Folkeopplysningen: - De mener NRK blander seg inn i valget

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk liker heller ikke kritikken fra politikerne.

– Det som bekymrer meg aller mest i denne saken, er det politiske presset NRK har blitt utsatt for i denne saken. Både statsministeren, kommunalministeren og kunnskapsministeren har uttalt at dette er ikke NRKs jobb. Det er jeg dypt uenig i. Dette er viktig samfunnsmessig journalistikk og ekstra bekymringsfullt er at det kommer press mot en redaksjon på en tid der lisensen skal avvikles til fordel for en finansiering over statsbudsjett og skatt. Når politikerne har direkte kontroll med mediebedrifters økonomi så må de være ekstra forsiktig med presset de utøver, sa Vebjørn Selbekk på møtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Folkeopplysningen splitter Kringkastingsrådet - refses av Trude Drevland

Advokat Ove Vanebo derimot var ikke så bekymret for presset mot NRK fra politikerne rundt programmet «Folkeopplysningen».

– Norge er ikke Russland og norske politikere har ikke agert mot NRK og andre mediekanaler. At det er kritikk av NRK må vi tåle, sier Vanebo.

Les også: Flere PFU-klager på Folkeopplysningen – medieminister mener «det burde ringt en bjelle» i NRK

Artikkelen er først publisert hos Kampanje.com.