Norge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris

NORDISK MILJØPRIS: Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg blir nominert til årets miljøpris også av den norske juryen.
NORDISK MILJØPRIS: Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg blir nominert til årets miljøpris også av den norske juryen. Foto: Susan Walsh / AP

Færøyene har det. Åland har det. Alle de andre nordiske landene har det Norge ikke kan by på i år: En kandidat til Nordisk Råds Miljøpris.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordisk Råd deler hvert år ut en miljøpris til en nordisk organisasjon, virksomhet eller person som på en forbilledlig måte har prestert å integrere respekten for natur og miljø i sine aktiviteter eller i sitt arbeid, eller som på annet vis har gjort en ekstraordinær innsats for naturen og miljøet.

Nå er kandidatene til årets miljøpris offentliggjort.

Lista viser at både Danmark, Finland, Færøyene, Grønland, Island, Sverige og Åland har nominert kandidater til årets pris.

Det eneste medlemmet av Nordisk Råd som ikke har noen miljøkandidat å by på i år, er Norge.

Norge har i stedet sluttet seg til Sverige og nominert den unge, svenske klimaaktivisten Greta Thunberg.

Det syns klima- og miljøminister Ola Elvestuen er på sin plass:

– Jeg mener det er viktig å tenke nordisk. Det er bra at Greta Thunberg er nominert av både Norge og Sverige. Hvorfor ingen kandidater fra Norge er nominert, kan ikke jeg svare på. Nominasjonskomiteen gjør sin vurdering på selvstendig grunnlag, sier han til ABC Nyheter.

Det er en nasjonal jury bestående av to medlemmer og to varamedlemmer oppnevnt av Nordisk ministerråds generalsekretær etter innstilling fra Klima- og miljødepartementet som innstiller på kandidater.

I fjor hadde Norge to nominasjoner.