Politiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd

En demonstrant med et lasergevær under søndagens demonstrasjon i Hongkong. Foto: Kin Cheung / AP / NTB scanpix
En demonstrant med et lasergevær under søndagens demonstrasjon i Hongkong. Foto: Kin Cheung / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hongkongs største politistyrke forsvarer at det er brukt skarp ammunisjon mot demonstranter som kaster bensinbomber.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en uttalelse mandag skriver politiet at bensinbomber kan føre til dødsfall, og at politiet er nødt til å reagere med samme maktbruk, eventuelt med våpen for å stanse dem.

Uttalelsen kommer dagen etter at det igjen brøt ut gatekamper mellom politiet, demonstranter og Beijing-vennlige motdemonstranter i Hongkong. Demonstrasjonen ble holdt uten tillatelse fra myndighetene, men den var stort sett fredelig.

Noen av demonstrantene satte søndag kveld fyr på veisperringer, og ved ett tilfelle trakk politifolk våpen for å advare demonstranter som kastet bensinbomber fra nært hold.

Det ble også meldt om sammenstøt mellom demonstranter som frykter for Hongkongs selvstyre og motdemonstranter som støtter myndighetene i Beijing.

I løpet av de 15 ukene protestene har vart, har politiet brukt tåregass, gummikuler og vannkanoner med blått fargestoff for å stanse demonstranter som har tydd til mer ytterliggående metoder, som hærverk, sperring av gater og forsøk på å ta seg inn i offentlige bygninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I forrige uke fikk politifolk blankofullmakt til å utføre pågripelser og bruke makt når de mener det er nødvendig, selv når de ikke er på jobb.

Hongkongs leder Carrie Lam har gitt etter for ett av demonstrantenes viktigste krav og trukket tilbake en omstridt lov som åpner for at personer i Hongkong kan bli utlevert til fastlands-Kina for å bli straffeforfulgt der.

Men hun har ikke gått med på kravet om valgreform, og hun vil heller ikke innlede en granskning av politivold, slik demonstrantene krever.