Boris Johnson skal i brexitmøte med Juncker

Boris Johnson skal treffe lederen for EU-kommisjonen mandag.
Boris Johnson skal treffe lederen for EU-kommisjonen mandag. Foto: Daniel Leal-Olivas / AP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Boris Johnson reiser til Luxembourg mandag for å møte EU-president Jean-Claude Juncker. For første gang skal de diskutere brexit ansikt til ansikt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den siste tiden har det vært hyppige tekniske brexitmøter i Brussel, men nå er det altså duket for et politisk møte på høyeste nivå. Dette er første gang de møtes ansikt til ansikt, sier Junckers talsperson Natasha Bertaud.

– Som Juncker har sagt tidligere, ser han fram til å jobbe konstruktivt med Johnson. Det har vært ønskelig med et møte mellom dem, og det er først nå man har fått det til, sa Bertaud på en pressebrifing i Brussel fredag.

De to lederne skal ha en arbeidslunsj «på nøytral grunn». Bertaud ønsket ikke å gå nærmere inn på hvor de skal være eller hva slags forventninger Juncker har til møtet.

Mens Johnson flere ganger har sagt at samtalene hans rådgivere har med EU går bra, har det fra EUs side blitt sagt at britene fortsatt ikke har kommet med noen konkrete og realistiske forslag som gir rom for å gjenåpne forhandlingene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den britiske statsministeren vant kampen om ledervervet i Det konservative partiet med et løfte om å ta Storbritannia ut av EU 31. oktober – med eller uten en avtale. Han vil ikke gå med på avtalen forgjengeren Theresa May forhandlet fram. Johnson mener den ikke er et klart nok brudd med EU, fordi den såkalte backstop-løsningen for irskegrensen binder Storbritannia til EU i en tollunion på ubestemt tid.