Alt om valget
Følg valget:

Tybring-Gjedde mener Frp må handle raskt: – Vi har liten tid

<p>– Mitt hovedbudskap er at vi må bli tydelige og at vi må tørre å stå for noe, sier stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp).</p>
– Mitt hovedbudskap er at vi må bli tydelige og at vi må tørre å stå for noe, sier stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp). Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Frp ligger med brukket rygg etter sitt dårligste valg på flere tiår. Nå leter partiet desperat etter svar på årsaken til kollapsen, og oppskriften på hvordan partiet kan vinne tilbake tapte velgere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede før valget var det tilløp til intern misnøye innad i Frp. Da bompengestriden var på sitt mest intense, stilte landsstyremedlem og leder i Møre og Romsdal Frp, Frank Sve, saken på spissen ved å be Frp gå ut av regjeringen dersom Frp ikke fikk tilstrekkelig gjennomslag for sitt syn.

– Da mener jeg vi bør gå ut av regjering. Jeg ønsker det ikke, men det er riset bak speilet: Det er ingen tom trussel, det er reelt, uttalte Sve til VG.

Da partiet fikk gjennomslag for flere av sine krav i Erna Solbergs bompengeskisse, var det flere som håpet på drahjelp fra velgerne.

Les også: Valgforsker frykter handlingslammede kommuner

Straffet av velgerne: – Mange er skuffet

Partileder Siv Jensen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
Partileder Siv Jensen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Slik gikk det ikke. I stedet ble Frp hardt straffet. Da valglokalene stengte mandag 9. september, lå 220.510 stemmesedler med Frp i valgurnene. Dermed var nedturen et faktum. Det dårligste kommunevalget siden 1991, og en oppslutning på 8,3 prosent.

– Er vi fornøyd? Nei, det er vi ikke. Dette er ikke godt nok. Det er mange som er skuffet i dag, det er også jeg, sa Siv Jensen da det hele var over. Samtidig varslet hun et tøffere og tydeligere Frp, og flere blanke seire innad i regjeringen.

– Det gjelder i alt det vi gjør, både i regjering og lokalt. Kanskje vi må være enda tøffere i forhandlingene fremover. Vi har utålmodige og resultatorienterte velgere, sa Jensen.

– Vi har en fantastisk god leder

Frp-nestleder Sylvi Listhaug er heller ikke fornøyd. Hennes gjeninntreden i regjeringen har så langt ikke bidratt til ny vind i seilene for partiet.

– Vi må analysere og se hva vi gjør rett og hva vi gjør galt, slik at vi kan få et enda bedre resultat fremover, sier Listhaug, som gjør det klart at hun ikke ønsker å utfordre Jensen om ledervervet.

– Vi har en fantastisk god leder i Siv Jensen. Jeg vil at hun skal fortsette som leder.

– Vi må tørre å stå for noe

Samtidig gikk startskuddet for en omfattende selvransaking i det skadeskutte Fremskrittspartiet. Nå haster det med å finne tilbake til gammel storhet.

Eldre- og folkehelseminister og 1. nestleder i Frp, Sylvi Listhaug. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Eldre- og folkehelseminister og 1. nestleder i Frp, Sylvi Listhaug. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde er blant de utålmodige. Nå ber han om fortgang i prosessen, som han håper skal gi partiet et etterlengtet løft på meningsmålingene.

– Mitt hovedbudskap er at vi må bli tydelige og at vi må tørre å stå for noe. Vi har liten tid og det må derfor fattes tydelige vedtak raskt, sier Tybring-Gjedde til ABC Nyheter.

Valgforsker og leder ved Institutt for samfunnsforskning, Johannes Bergh, mener Frp kan være lettet over at det ikke gikk enda verre. Han tror likevel det ikke ligger an til at Frp er på vei ut av regjeringen med det første.

– Det kan hende det blir en diskusjon i Frp om det. De lå an til å gjøre et veldig dårlig valg, men nå kan det se ut til at de ikke har gjort et så dårlig valg som fryktet. Det taler for at de delene av partiet som ønsker å sitte i regjering, har gode argumenter, sa Bergh til NTB etter valget.

Christian Tybring-Gjedde har imidlertid gjort det klart at deltagelse i Erna Solbergs regjering er en medvirkende årsak til at Frp sliter over hele landet.

Etterlyser visjoner: – Må vite hva vi vil med Norge

Valgforsker Elisabeth Ivarsflaten ved Universitetet i Bergen har denne forklaringen på hvorfor Frp sliter i motbakke.

– Vi lurte jo på når vi skulle se regjeringsslitasjen i Frp. Nå får vi det i store bokstaver, sa Ivarsflaten etter at valgresultatet var klart.

Alle de fire regjeringspartiene, her representert med (f.v.) Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp), Trine Skei Grande (V) og Kjell Ingolf Ropstad (KrF), gikk tilbake under kommunestyre- og fylkestingsvalget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Alle de fire regjeringspartiene, her representert med (f.v.) Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp), Trine Skei Grande (V) og Kjell Ingolf Ropstad (KrF), gikk tilbake under kommunestyre- og fylkestingsvalget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Tybring-Gjedde etterlyser flere visjoner i eget parti, og vil derfor på eget initiativ be sentralstyret ta grep for å komme ut av uføret.

– Vi må vite hva vi vil med Norge. Da må vi ha noen visjoner, helt uavhengig av hva andre partier skulle mene. Dette er utfordringer som jeg selvsagt vil ta opp i sentralstyret, sier Tybring-Gjedde til ABC Nyheter.

Før valget ga han uttrykk for at grensen for å sitte i regjering kunne være nådd for Frp. – På et tidspunkt må partiet spørre seg om det er verdt å fortsette i regjering og inngå kompromisser, uttalte han til NRK.

Les også: Frp går mot katastrofevalg i storbyene

– Vil komme vanskelige diskusjoner innad i partiene

Hva som gikk galt under årets valgkamp, om Siv Jensen bør få avløsning som partileder, og sannsynligheten for at Frp fortsatt sitter i regjering om to år, er spørsmål han ikke tar stilling til nå.

Forsker Johannes Bergh tror imidlertid på regjeringsskifte ved neste stortingsvalg

om to år, dersom trenden fra kommunevalget fortsetter.

– Det er en tydelig rødgrønn bølge. I og med at alle regjeringspartiene har gått tilbake, vil det komme noen vanskelige diskusjoner innad i partiene. De står overfor en stor utfordring når de ser fram mot stortingsvalget om to år. De må finne en måte å mobilisere egne velgere, sier Bergh.

Personvernpolicy