Netanyahu vil annektere mer av Vestbredden

Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: AP / NTB scanpix
Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Benjamin Netanyahu sier Israel kommer til å annektere Jordandalen på Vestbredden dersom han blir gjenvalgt som statsminister neste uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det holdes nyvalg i Israel førstkommende tirsdag etter at Netanyahu mislyktes med å danne ny regjering etter valget i april.

Valgkampen er i full gang, og tirsdag erklærte Netanyahu at dersom han får fortsette som statsminister, kommer Israel til å annektere Jordandalen og den nordre delen av Dødehavet på den okkuperte Vestbredden. Fra før av har Israel annektert Øst-Jerusalem, mens Vestbredden er okkupert. Begge deler er i strid med internasjonal lov.

Den palestinske diplomaten Saeb Erekat sier at Netanyahus plan er åpenbart ulovlig.

– Israels makeløse kultur for å unngå straff, hjulpet av internasjonal passivitet, er den eneste forklaringen på Netanyahus frekke bruk av annektering som valgflesk, sier Erekat, som var palestinernes sjefforhandler under Oslo-forhandlingene.

Han ber verdenssamfunnet stanse Netanyahus plan.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Skaper vold

Også Jordan fordømmer utspillet.

– Netanyahus intensjon om å påføre israelsk suverenitet over Jordandalen og den nordlige delen av Dødehavet vil drive hele regionen ut i vold, sier utenriksminister Ayman Safadi.

Nesten 700.000 israelske bosettere har slått seg ned i ulovlige bosetninger i Øst-Jerusalem og på Vestbredden. Fra før av er områdene hjem for 2,5 millioner palestinere.

Netanyahu har ikke sagt hva som skal skje med palestinerne som bor i områdene han vil annektere, men for første gang har han presentert et kart som viser fram planene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Får han viljen sin, vil palestinske befolkningssentre på Vestbredden bli liggende som isolerte øyer blant israelske bosetninger. Netanyahu sier han vil forbinde de palestinske befolkningssentrene med nabolandet Jordan.

– Visjon om apartheid

Også israelske opposisjonspolitikere retter kraftig kritikk mot at statsministeren legger fram en slik plan under valgkampen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ayman Odeh, som leder en fellesliste for arabiske partier, kaller Netanyahus utspill for «ikke bare valgspinn, men også en visjon om apartheid».

Israels tidligere statsminister, sosialdemokraten Ehud Barak, sier at Netanyahu verken har folkets mandat eller moralsk mandat til å bestemme noe som vil være skjebnesvangert for staten Israel.

Valget neste uke er ventet å bli svært jevnt, og de siste dagene har Netanyahu kommet med flere oppsiktsvekkende utspill for å vinne velgere. Mandag hevdet han at Iran har ødelagt et anlegg der det ble eksperimentert med utvikling av atomvåpen.

Grunnen til ødeleggelsen skal ha vært at Iran forsto av det var avslørt av israelsk etterretning. Han la ikke fram bevis for påstandene, men viste fram et kart.