I 50 kommuner får ett parti rent flertall

Utsira kommune i Rogaland er en av 50 kommuner hvor ett parti får rent flertall. Her får Utsira fellesliste fikk hele 69,5 av stemmene i øykommunen i årets valg.
Utsira kommune i Rogaland er en av 50 kommuner hvor ett parti får rent flertall. Her får Utsira fellesliste fikk hele 69,5 av stemmene i øykommunen i årets valg. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 50 kommuner får ett parti all makt. Senterpartiet og Arbeiderpartiet er de største flertallsgrossistene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En gjennomgang Nationen har gjort, viser at det i 50 kommuner nå er rent flertall for et av partiene. Antallet er det samme som etter forrige valg, men siden mange kommuner nå blitt slått sammen, er det nå en større andel av kommunene hvor ett parti har all makt.

Den aller mest populære listen i Norge er i landets minste kommune, Utsira i Rogaland. Der får Utsira fellesliste 69 prosent av stemmene. Partiene med flest flertallskommuner er imidlertid Senterpartiet og Arbeiderpartiet, med henholdsvis 27 og 16 kommuner hver.

I tillegg har Høyre skaffet seg rent flertall i Bø i Nordland og Ibestad i Troms. I flere kommuner har også ulike typer bygdelister og felleslister fått rent flertall.