Bjørnar Moxnes: – Tyrkia tar seg til rette i Norge
Rødt-leder Bjørnar Moxnes raser mot det autoritære regimet i Tyrkia, og mener norske myndigheter må undersøke påstander om overvåkning.
For en drøy uke siden opplyste utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) at den tyrkiske ambassaden selv hadde tatt opp påstander om at de bedrev overvåkning av personer i Norge. Hun gjorde det klart at ambassaden bastant avviste dette.
Men Rødt-lederen Bjørnar Moxnes er ikke imponert over verken den tyrkiske ambassadens forpliktelser eller den norske regjeringens håndtering av saken.
– Tyrkias autoritære regime tar seg til rette i Norge med potensielt ulovlig overvåking og svartelisting av norske folkevalgte og andre som kjemper for menneskeretter i Tyrkia, sier Moxnes til ABC Nyheter.
En rekke kilder som kjenner, og til dels er en del av, det tyrkisk og kurdiske miljøet i Norge sier at deres offentlige meninger i Norge blir registrert og meldt til tyrkiske myndigheter.
MDG-politiker Jan Bojer Vindheim, som også har engasjert seg i det kurdiske spørsmålet, forteller om bekjente som har besøkt familie i Nord-Irak og blitt vist bilder fra demonstrasjoner i Trondheim når de har blitt stanset i Tyrkia på vei tilbake.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenPSTs oppgave
Bakgrunnen er avsløringen av at den regimelojale tenketanken SETA har registrert mer enn 120 personer bosatt i Norge som PKK-sympatisører. Representanter fra flere politiske partier og vanlige aksjonister er blant de som nevnes i SETAs rapport.
PKK regnes som en terrororganisasjon av Tyrkia, men ikke av Norge, der den er en helt lovlig organisasjon.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenI tillegg har ABC Nyheter avdekket at flere titalls andre som er bosatt i Norge er kartlagt som tilhengere av Gülen-bevegelsen. Å bli knyttet til en av disse kan potensielt innebære fare for den som nevnes og eventuell familie i Tyrkia.
Moxnes var selv blant politikerne som ble nevnt i rapporten, og han utfordret den norske utenriksministeren til å undersøke saken.
SVs Petter Eide tok saken opp i et skriftlig spørsmål til justisminister Jøran Kallmyr. I midten av forrige uke svarte statsråden at det er PSTs oppgave å forebygge og etterforske slik virksomhet, og at departementet vil følge opp dette i sin ordinære styringsdialog.
Artikkelen fortsetter under annonsen«Hvilke konkrete tiltak PST foretar seg for å forebygge og etterforske annen ulovlig etterretningsvirksomhet er informasjon jeg dessverre ikke kan gå nærmere inn på offentlig», svarte Kallmyr.
Avviser ulovlig aktivitet
Den tyrkiske utenriksministeren besøkte Norge for ti dager siden. Da var SETA-rapporten og mulig ulovlig overvåkning et tema. På pressekonferansen etter samtalene med Eriksen Søreide langet Mevlüt Çavuşoğlu ut mot Norge og påståtte PKK-sympatisører.
Han erklærte også to norske statsborgere som sitter fengslet i Tyrkia mistenkt for å være tilknyttet PKK som skyldige, før noen dom er avsagt.
Dagen etter sa Søreide at: «Ambassaden har forsikret utenriksdepartementet om at de ikke driver med aktivitet som er ulovlig i henhold til norsk lov eller Wien-konvensjonen».
Artikkelen fortsetter under annonsen– Det Søreide gjør er simpelthen å gjenta påstanden fra Erdogan-regimets utenriksminister om at regimet ikke har gjort noe galt. Det kan overhodet ikke kalles en undersøkelse og det er ikke betryggende, sier Moxnes som heller ikke er imponert over justisministerens svar i Stortinget.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Kallmyr svarer heller ikke på om regjeringa har tatt noen grep for å komme til bunns i dette.
– Den tyrkiske utenriksministeren sto nylig ved siden av Søreide på en felles pressekonferanse og forhåndsdømte to norske statsborgere som sitter fengslet i Tyrkia, allerede før det er avsagt noen dom i saken. Hvordan kan Søreide stole på en representant for et autoritært regimet som viser en så stor mangel på respekt for grunnleggende demokratiske verdier og rettsprinsipper, sier Moxnes.