Alt om valget
Følg valget:

Lan Marie Berg (MDG): – Sammen har vi endret Norge for alltid

Se Lan Marie Bergs tale her.

– Fire nye år, ropte MDGs Lan Marie Berg fra scenen på partiets valgvake i Oslo. Etter alt å dømme får hun fortsette som byråd i hovedstaden med god margin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Årets valg er historisk, slo Berg fast da hun innledet sin tale.

Deretter sendte hun en tydelig melding til sine støttespillere:

– Til alle barn og unge som har streiket for klimahandling. Til alle foreldre og besteforeldre som har brølt av sin fulle hals. Til alle som har engasjert seg i valgkampen. Og til alle som har stemt grønt og gitt klar beskjed om at vi må ta vare på livsgrunnlaget vårt: Sammen har vi endret Norge for alltid!

Les også: – Uten Arbeiderpartiet hadde ikke Oslo fått denne miljøprofilen

– Vi elsker bomringen

Senere i talen gjentok hun et velkjent MDG-budskap fra valgkampen:

MDG ligger an til å knuse alle sine tidligere rekorder med en framgang på rundt 2,6 prosentpoeng til 7,6 prosent, ifølge de foreløpige prognosene for fylkesvalget.

I Oslo er tallene enda sterkere. Oppslutningen i Oslo er ifølge de opptelte forhåndsstemmene hele 8,7 prosentpoeng høyere enn ved valget i 2015. Partiet ligger ifølge disse tallene an til å få nesten 17 prosent av stemmene.

– Et tidsskille i norsk politikk

MDGs nasjonale talsperson Arild Hermstad mener det vil være et vendepunkt i norsk politisk historie hvis prognosene slår til.

Et jubelbrøl egnet til å gi hørselsskader. Det var reaksjonen på MDGs valgvake på Sentralen i Oslo da de første prognosene for lokalvalget ble lagt fram klokka 21.

Nasjonal talsperson Arild Hermstad i Miljøpartiet De Grønne. Foto: Ola Vatn / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Nasjonal talsperson Arild Hermstad i Miljøpartiet De Grønne. Foto: Ola Vatn / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– Hvis vi havner i det sjiktet, tror jeg det betyr et tidsskille i norsk politikk. Den gamle høyre-venstre-aksen blir kraftig utfordret av et parti som mener grått-grønt er den viktigste skillelinjen, sier Hermstad til NTB.

Partiet ligger i 21-tiden an til å knuse alle sine tidligere rekorder, med en framgang på rundt 2,8 prosentpoeng til 7,8 prosent, ifølge prognosen.

Les også: Euforisk MDG karakteriserer Venstre som grått parti

Puster Ap i nakken: – Vi har skapt historie

I Oslo er tallene enda sterkere. Oppslutningen i Oslo er ifølge prognosen hele 8,7 prosentpoeng høyere enn ved valget i 2015. Partiet spås nesten 17 prosent av stemmene.

– Vi har skapt historie i dag. Det vet vi. Selv om vi ikke er helt sikre på tallene, så har vi klart å skape historie. For første gang har et helgrønt parti virkelig brutt igjennom i Norge, fastslår Une Bastholm, MDGs andre nasjonale talsperson og partiets eneste stortingsrepresentant.

– Vi begynner såpass høyt på prognosen at vi godt kan gå litt ned, men fortsatt ha gjort et veldig, veldig bra valg, konstaterer hun.