Alt om valget
Følg valget:

Så var det slutt. Norges raskeste kommune, Rømskog, forsvinner

FORSVINNER: Fra før har Frp, som i 2011 hadde Rømskogs beste valgkampvafler (bildet), forsvunnet fra kommunestyret. Og nå forsvinner hele Norges raskeste kommune.
FORSVINNER: Fra før har Frp, som i 2011 hadde Rømskogs beste valgkampvafler (bildet), forsvunnet fra kommunestyret. Og nå forsvinner hele Norges raskeste kommune. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

De som følger med på kommunevalgene, kjenner til vesle Rømskog i Østfold, som alltid var raskest med valgresultatet. Nå forsvinner både kommunen og fylket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges kjappeste kommune, skrev ABC Nyheter for to kommunevalg siden, i 2011.

Rømskog pleide å ha valgåpent både søndag og mandag, men avsluttet i god tid før siste frist kl. 21 på mandagen, og kunne dermed rapportere inn sine få stemmer - bygda har ca. 680 innbyggere - før de andre.

Vi dekket valgkampen i 2011 som hovedsakelig gikk på å bevare bygdas eneste nærbutikk, og utnevnte den gang Frp-standen til best på vafler.

– Men hva nå, ordfører Thor Håkon Ramberg?

OVER OG UT: Thor Håkon Ramberg blir vesle Rømskogs siste ordfører. Foto: Rømskog kommune
OVER OG UT: Thor Håkon Ramberg blir vesle Rømskogs siste ordfører. Foto: Rømskog kommune

– Vi har gjort vedtak om kommunesammenslåing med Aurskog-Høland. Og nå stenger valglokalene også hos oss klokka 21 i kveld, forteller han.

Den nye kommunen beholder navnet Aurskog-Høland. Rømskog blir borte fra kommunefloraen.

Les alt om valget

– Ja, Rømskog forsvinner. Jeg har gått i spissen for dette, og det annfinner jeg meg med. Mange forhold gjør at flertallet i kommunestyret ikke tenkte at det var bærekraftig å fortsette alene, sier Ramberg, som tilhører Kristelig Folkeparti.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Idet Rømskog går inn i historien, er partisammensetninga de har hatt de siste fire årene, original: Senterpartiet og KrF har fem representanter hver i kommunestyret, Ap tre - mens Frp med de gode vaflene ikke ble innvalgt sist.

Det ble knappest mulig flertall, 7-6, for kommunesammenslåingen.

Bare KrF-gruppa var samlet.

Ap og Sp hadde én hver som hoppet over og stemte for kommunesammenslåingen med Aurskog-Høland i nord, tilhørende Akershus - så lenge det varer.

For ved nyttårsskiftet forsvinner som kjent Østfold og Akershus også, og blir tvangssammenslått med Buskerud til «monsterfylket» Viken.