Partiledere avga sine stemmer da første valgdag ble sparket i gang

<p>Den første av de to valgdagene er i gang. Søndag ettermiddag avga Ap-leder Jonas Gahr Støre sin stemme på Svendstuen skole i Oslo. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix</p><p></p><p></p>
Den første av de to valgdagene er i gang. Søndag ettermiddag avga Ap-leder Jonas Gahr Støre sin stemme på Svendstuen skole i Oslo. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Både Ap-leder Jonas Gahr Støre og Frp-leder Siv Jensen avga sine stemmer da den første av de to valgdagene ble sparket i gang søndag ettermiddag.

Blant de 154 kommunene som har åpne valglokaler søndag er blant andre Oslo, Stavanger, Trondheim og Tromsø. Det er store lokale variasjoner på søndagens åpningstider , men de første valglokalene åpner klokken 12.

Ap-leder Jonas Gahr Støre avga sin stemme da valglokalet åpnet på Svendstuen skole i Oslo klokken 13 søndag ettermiddag.

– I morgen er det i grunn bare nedtelling, forberedelser og oppsummering. Jeg skal vaske klær, rydde og andre ting jeg ikke har fått gjort på seks uker. Jeg har vasket klær på seks uker, altså, lo Støre da han snakket med pressen etter å ha stemt.

Jensen har tatt alle valgomatene

Partileder og finansminister Siv Jensen (Frp) gikk også til valgurnene søndag ettermiddag. Ved 13-tiden avga hun sin stemme på Kastellet skole i Oslo.

Partileder og finansminister Siv Jensen stemte ved Kastellet skole i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Partileder og finansminister Siv Jensen stemte ved Kastellet skole i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg har tatt alle valgomatene for å være helt sikker, sa Jensen spøkefullt før hun slapp sin stemme ned i valgurnen.

Senere søndag skal Rødt-leder Bjørnar Moxnes avgi sin stemme på Nordstrand skole i Oslo. De øvrige partilederne vil avgi sine stemmer mandag. MDG-leder Une Bastholm og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad har forhåndsstemt.

Færre kommuner

Ved stortingsvalget 2017 var det 173 kommuner som hadde todagers valg. Til gjengjeld ble det da gjennomført valg i 426 kommuner mot de 356 kommunene som i år gjennomfører lokalvalg etter kommunesammenslåingene.

Debatten om man skal ha en eller to valgdager er gammel, men har stilnet i takt med at stadig flere forhåndsstemmer, uttalte valgforsker ved NTNU, Anders Todal Jenssen, i forkant av forrige lokalvalg.

Under forhåndstemmingen kunne man stemme uavhengig av hjemkommune. På de to valgdagene kan man imidlertid kun avgi stemme i kommunen hvor man var registrert bosatt ved utgangen av juni i år.

Rekordmange forhåndsstemmer

Det har vært høy valgdeltakelse så langt i årets lokalvalg. I alt har 875.584 velgere forhåndsstemt, det tilsvarer 21 prosent av de stemmeberettigede, noe som er ny rekord i et kommunevalg. For fire år siden kom det inn 585.250 forhåndsstemmer. Økningen er med andre ord nesten 50 prosent.

Oslo topper listen over forhåndsstemmer. Her har 28 prosent av velgerne stemt før valgdagen.

70 norske og internasjonale valgobservatører følger årets kommune- og fylkestingsvalg. De har besøkt valglokaler både under forhåndsstemmeperioden og vil også følge med på de to valgdagene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært