Alt om valget
Følg valget:

Lan Maries miljøkupp

Byrådsleder i Oslo kommune Raymond Johansen og miljøbyråd Lan Marie Berg under MDG landsmøte i Oslo.
Byrådsleder i Oslo kommune Raymond Johansen og miljøbyråd Lan Marie Berg under MDG landsmøte i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Det er ikke noe gøy å få til noe bra, og så stikker Lan Marie Berg av med hele æren.

Stemmer: Stian Bromark
Redaktør og forlegger

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

(Kommentaren er først publisert på Agendamagasin.no)

«Ap stuper i storbyene. Reddes av rødgrønne venner», skrev Dagsavisen på forsiden onsdag 4. september. Bakgrunnen er at Ap ligger an til tilbakegang i byer som Tromsø, Bergen, Trondheim – og hovedstaden. «MDG-boom redder Raymond i Oslo», kan vi lese i avisa. På siste TNS Gallup-måling for TV2 ligger MDG an til å få 16 prosent, mens Ap er helt nede på 19, 6 – det vil i så fall bli det dårligste resultatet for partiet siden 1901. Likevel blir Raymond Johansen trolig sittende som byrådsleder. Altså takket være MDG.

Likevel er det altså Lan Marie Berg og MDG som stikker av med æren, og blir belønnet av velgerne.

Vi kunne snudd perspektivet på hodet: Miljøpartiet De grønne er blitt en suksess i hovedstaden takket være Arbeiderpartiet. Da MDG, Ap og SV møttes til forhandlinger på Østmarksetra i Oslo etter valgseieren i 2015, var det ikke et motvillig og miljøreaksjonært parti Lan Marie Berg hadde med å gjøre, tvert imot var alle de tre partiene enige om at Oslo trengte et markant løft på miljø- og samferdselspolitikken. Det er 16 år siden Oslo Arbeiderpartiet vedtok bilfritt sentrum. Det fleste andre tiltak som er blitt innført i byen de fire siste årene, som satsing på sykkel og kollektivtrafikk, fjerning av gateparkeringer, vil du finne igjen i Oslo Aps program fra før det rødgrønne byrådet var påtenkt.

Les kommentaren: Falske nyheters onde fetter

«Det bør etableres et miljøregnskap i Oslo etter mal av Københavns for å få en samlet framstilling som evalueres årlig, og hvor tiltakene risikovurderes opp mot muligheten til å nå satte mål», heter det i årsmøtevedtaket til Oslo Ap i 2014. Miljøregnskap er kanskje ikke verdens mest sexy ord, men det bidro sterkt til at Oslo ble kåret til europeisk miljøby i 2019.

Likevel er det altså Lan Marie Berg og MDG som stikker av med æren, og blir belønnet av velgerne. «Vi i Miljøpartiet de Grønne er garantisten for fortsatt grønn utvikling i Oslo», uttalte Berg til Nettavisen tidlig i august. Dermed sier hun indirekte at Oslo Arbeiderparti og SV ikke egentlig er så interessert i disse miljøgreiene, men bare gir med den ene hånda for å få makt, fint kontor og noe andre greier tilbake.

Oslo Ap er et radikalt parti sammenlignet med andre fylkespartier i Arbeiderpartiet.

Det er uklart hva slike uttalelser vil ha å si for samarbeidsklimaet framover, men mye tyder på at Ap har våknet opp i seineste laget og innsett at de ikke har råd til la MDG stikke av med hele fjæra i hatten. Derfor merker man en nokså sår tone i intervjuet byrådsleder Raymond Johansen hadde med Aftenposten 4. september, der han uttaler at Arbeiderpartiet er blitt straffet for modig klimalederskap. «MDG blir fremstilt som modige, men det er det jo vi som er. Vi risikerer alt».

Les kommentaren: Det forlokkende speilgalleriet

Han har rett. Oslo Ap er et radikalt parti sammenlignet med andre fylkespartier i Arbeiderpartiet. Og det har kostet å stå på krava, for eksempel når partiet gikk mot regjeringens bompengefinansierte motorveiprosjekt E18. Med Johansens utspill kommer trolig for seint til å rette opp inntrykket av hvem som skal ha mest æren for forvandlingen hovedstaden har gjennomgått. Men de neste fire årene vil vi trolig se at Arbeiderpartiet tar større sakseierskap til klima- og samferdselsutviklingen i Oslo. Og SV er jo heller ingen klimasinke, akkurat.

Overført til rikspolitikken er det en annen nyttig lærdom å hente, spesielt for alle velgere som vipper mellom å støtte de store styringspartiene Høyre og Arbeiderpartiet og de mindre nisjepartiene: Når styringspartiene og nisjepartiene er på lag og ønsker samme utvikling (uavhengig av hvem som får æren), kan de oppnå reelt framskritt på ganske kort tid. Men dersom styringspartiet og samarbeidspartnerne stadig er på kollisjonskurs, som med dagens regjering, vil det bidra til gjentatte prestisjekamper og handlingslammelse. Se bare på miljøområdet. Der står regjeringen Solberg bom fast.

Les kommentaren: Sannhet til salgs?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden