Arkitekten bak Trumps fredsplan for Midtøsten går av

Arkitekten bak det president Donald Trump har omtalt som århundrets fredsplan i Midtøsten, Jason Greenblatt (t.h.), trekker seg. Her er han sammen med USAs ambassadør i Israel, David Friedman (t.v.). Foto: AP / NTB scanpix
Arkitekten bak det president Donald Trump har omtalt som århundrets fredsplan i Midtøsten, Jason Greenblatt (t.h.), trekker seg. Her er han sammen med USAs ambassadør i Israel, David Friedman (t.v.). Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jason Greenblatt, som omtales som hovedarkitekten bak president Donald Trumps lenge lovede fredsplan for Midtøsten, trekker seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Greenblatt har formelt hatt posten som Trumps spesialutsending for internasjonale forhandlinger.

Trump bekreftet torsdag at den tidligere forretningsadvokaten forlater administrasjonen, for å gå tilbake til privat sektor.

– Hans hengivenhet til Israel og til å få i stand fred mellom Israel og palestinerne, vil ikke bli glemt. Han vil bli savnet. Takk, Jason!, tvitrer presidenten.

– Århundrets plan

Sammen med presidentens svigersønn Jared Kushner har Greenblatt utarbeidet det Trump har omtalt som århundrets plan for fred mellom Israel og palestinerne. Presentasjonen av planen er imidlertid utsatt gang på gang, og innholdet er ikke kjent.

Palestinerne har avfeid den angivelige fredsplanen og har nektet å ha noe med USA å gjøre siden Trump anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad i desember 2017.

Forholdet ble ytterligere forverret da USA i mai i fjor flyttet sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem, og da Trump i mars i år anerkjente de syriske Golanhøydene som israelsk territorium. Israel okkuperte Golanhøydene i 1967 og har siden annektert området, noe FN ikke anerkjenner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sørger ikke

Greenblatt har markert seg som en ivrig tilhenger av alle de kontroversielle beslutningene, og han har også forsvart USAs drastiske kutt i bistanden til palestinerne for å presse dem tilbake til forhandlingsbordet.

Kushner hyllet torsdag Greenblatt og hevdet at han har bidratt til å bedre forholdet mellom Israel og nabolandene.

– Han har tillit og er respektert av alle ledere i regionen, sa Kushner.

Palestinerne sørger ikke over Greenblatts avgang, sier en talsmann for palestinernes president Mahmoud Abbas.

– Han ruinerte USAs troverdighet og ødela fredsprosessen, sier Nabil Abu Rudeineh.