Alt om valget
Følg valget:

Kun 154 kommuner har to valgdager i år

Stadig færre kommuner har to valgdager.
Stadig færre kommuner har to valgdager. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Under halvparten av landets kommuner tilbyr todagers valg i år. I takt med at stadig flere forhåndsstemmer, blir det mindre aktuelt, sier valgforsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved stortingsvalget 2017 var det 173 kommuner som hadde todagers valg. Til gjengjeld ble det da gjennomført valg i 426 kommuner mot de 356 kommunene som i år gjennomfører kommunestyre- og fylkestingsvalg etter kommunesammenslåingene.

I år er det kun 154 kommuner som har to valgdager, opplyser Valgdirektoratet.

I disse kommunene blir det valgdag både søndag 8. september og mandag 9. september. I tillegg er det mulig å forhåndsstemme til og med fredag 6. september.

Debatten om man skal ha en eller to valgdager er gammel, men har stilnet i takt med at stadig flere forhåndsstemmer, uttalte valgforsker ved NTNU, Anders Todal Jenssen, i forkant av valget i 2015.

I år har rekordmange valgt å forhåndsstemme allerede én uke før valgdagen. Tall fra Valgdirektoratet viser at 665.000 forhåndsstemmer var registrert torsdag morgen. Det er nesten 235.000 flere enn på samme tidspunkt ved forrige kommune- og fylkestingsvalg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) er positiv til valgfriheten forhåndsstemming gir velgerne.

– Noen synes det er greit å få det unna, mens andre synes det er høytidelig å gjøre det på selve valgdagen. Det å ha fleksibilitet er viktig hvis vi skal opprettholde stor valgdeltakelse, og hvis vi skal greie å øke den ved lokalvalgene, sier Mæland.