Kampen om brexitutsettelsen inne i andre akt

Statsminister Boris Johnson (stående til høyre) og opposisjonsleder Jeremy Corbyn (tvers overfor), gikk i verbal klinsj allerede i spørretimen midt på dagen. Utover ettermiddagen og kvelden onsdag blir det nye konfrontasjoner i kampen om den videre brexitprosessen.
Statsminister Boris Johnson (stående til høyre) og opposisjonsleder Jeremy Corbyn (tvers overfor), gikk i verbal klinsj allerede i spørretimen midt på dagen. Utover ettermiddagen og kvelden onsdag blir det nye konfrontasjoner i kampen om den videre brexitprosessen. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Underhuset startet onsdag ettermiddag å debattere om forslaget om å be EU om enda en utsettelse av brexit.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I henhold til vedtaket fra dagen før, startet parlamentarikerne hurtigbehandlingen av et lovforslag om å pålegge statsministeren å be Brussel om mer tid. Det kan bli ende med statsminister Boris Johnsons andre nederlag på like mange dager i Underhuset.

Målet med onsdagens debatt, som kommer etter en dramatisk tirsdag i nasjonalforsamlingen, er å hindre at britene forlater EU uten en avtale i slutten av oktober. Parlamentarikerne tok kontroll over dagsordenen for å tvinge fram en debatt før de blir sendt hjem av statsministeren neste uke.

Nyvalg?

Johnson har varslet at dersom han taper igjen på onsdag, vil han foreslå nyvalg 14. eller 15. oktober. Å vedta nyvalg krever to tredels flertall, noe som innebærer at Johnson trenger støtte fra rundt hundre Labour-representanter.

Tidligere på dagen sa opposisjonspartiet at de ikke har tenkt å bli med på forslaget. Selv om Labour-leder Jeremy Corbyn i utgangspunktet ønsker et nyvalg velkommen, er det mange i partiet som ikke vil si ja før de er trygge på at det er satt en stopper for en hard brexit.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For statsministeren er situasjonen omvendt. Han ønsker seg ikke et nyvalg, men han vil heller ikke skyve brexit enda lenger ut i tid.

– Jeg vil ikke ha et nyvalg, dere vil ikke ha et nyvalg. Men om Parlamentet stemmer for dette i morgen, må vi ta et valg om hvem som skal dra til Brussel og be om en utsettelse, sa Johnson tirsdag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Situasjonen er ikke blitt enklere etter at regjeringen mistet flertallet i Parlamentet da Phillip Lee hoppet av tirsdag og 21 konservative opprørere ble ekskludert fra partiet.

Utsettelse – ikke løsning

Dersom onsdagens forslag blir vedtatt, er britene fortsatt avhengige av at EU-landene enstemmig går med på en utsettelse. Det gjenstår også å se om den fastlåste brexitsituasjonen i Storbritannia er noe bedre i januar. Det som debatteres denne uken, skyver bare på problemet, det løser ikke den gordiske knuten EU-utmeldingen har blitt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sir Oliver Letwin, som åpnet ballet tirsdag, legger ikke skjul på at det blir vanskelig å komme fram til en enighet innen utgangen av januar, men mener regjeringen ikke har en sjanse til å klare det innen 31. oktober.

– Vi er mellom barken og veden, og denne gangen er veden å foretrekke fremfor barken, sa han i Underhuset.