NRK-program prøvde å manipulere skolevalget med «fake news»

Fysiker og programleder Andreas Wahl på rød løper under Gullruten 2019 i Grieghallen i Bergen Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Fysiker og programleder Andreas Wahl på rød løper under Gullruten 2019 i Grieghallen i Bergen Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

NRKs program Folkeopplysningen laget falske nyheter for å påvirke stemmegivningen til elever på Lillestrøm. Valgminister Monica Mæland (H) reagerer kraftig.

Gjennom en målrettet kampanje på sosiale medier har Andreas Wahl og NRK-programmet Folkeopplysningen brukt uvitende elever i et eksperiment for å utfordre demokratiet.

Kampanjen har vart et halvt år overfor elevene ved Lillestrøm videregående skole.

Kommunalminister Monica Mæland (H) er lite imponert over NRK. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Kommunalminister Monica Mæland (H) er lite imponert over NRK. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Kommunalminister Monica Mæland (H), som også er valgminister, går hardt ut mot NRK etter stuntet.

– At vår største mediekanal, finansiert av skattebetalerne, gjør dette, uavhengig av om dette inngår i et eller annet forskningsprosjekt for å avdekke fake news, er ubegripelig, sier Mæland til VG.

Hun legger til at det er fullstendig uakseptabelt og krever at NRK rydder opp.

– Knapt til å tro

Onsdag morgen, dagen etter skolevalget, samlet rektor Øivind Sørli elevene til allmøte i skolens auditorium for å avsløre eksperimentet. Programleder Andreas Wahl var selv til stede for å forklare hva som hadde skjedd og svare på elevenes spørsmål.

– Det er helt hårreisende og knapt til å tro. Dette er unge mennesker sitt første møte med valg i Norge, og det har NRK brukt til et prosjekt som ingen har blitt spurt om de ville være med på , forteller SU-leder Andreas S. Unneland til Medier24 . Også Unge Høyre og Senterungdommen har vært ute i VG og kritisert NRK.

NRKs kampanje har forsøkt å øke oppslutningen om Senterpartiet ved skolen. Ved skolevalget for to år siden fikk partiet en oppslutning på 2 prosent ved skolen. Ved året valg får partiet en oppgang på 1,1 poeng til 3,1 prosent.

Opphetet under debatt: – Folk er sinte, skuffa og føler seg brukt av NRK

Kjørte russisk kampanje

– De siste seks måneden har jeg og redaksjonen i NRK-programmet «Folkeopplysningen» jobbet med ett mål for øye, og det er å manipulere skolevalget ved Lillestrøm videregående skole, sier Wahl i en Youtube-video som avisen har sett.

I videoen beskriver han i detalj hvordan de har opprettet falske profiler på sosiale medier og spredt falske nyheter, blant annet på Facebook-siden Klimastreik Lillestrøm, for å få elevene til å stemme Senterpartiet. Siden ble oppgitt å være drevet av elever ved skolen. Nå er alle postene som er lagt ut siden mars, merket med «fake news».

Produsent i Teddy TV Tor Erik Olsen sier til NRK at redaksjonen prøvde å kjøre samme kampanje som Russland gjorde mot USA under presidentvalgkampen.

– Det har pågått lenge, et halvt år og med stor kraft og stor kynisme. Det er ingen andre enn jeg som har visst om det, og de har fått lov av meg til å gjøre det, sier rektor Øivind Sørlie på Youtube-videoen.

Aktuelt: Kritikken hagler mot NRK - avviser «drittpakke» mot Støre

Fake news: Ulv drepte katt

Blant de falske nyhetene som ble publisert før elevene gikk til valgurnene, er følgende:

* SV vil at lærerne skal sette individuelle fraværsgrenser for elevene

* MDG vil ha deodorantforbud i skolen

* MDG vil innføre kvoter for bruk av internett

* Frp vil ha klimaregnskap for innvandringspolitikken

* Arbeiderpartiet vil bore olje i vernesonene og tømme LoVeSe for olje.

* Den siste uka før skolevalget intensiverte de propagandaen og sendte blant annet ut en falsk nyhetsvideo av en ulv som skal ha drept en katt i nærområdet.

– I et samfunn der informasjonsflyt og påvirkning blir stadig mer uoversiktlig, vil «Folkeopplysningen» gi publikum redskap til å forstå hvilke faktorer som styrer valgene våre og å manøvrere i jungelen av budskap. Vi trenger bare se til det amerikanske presidentvalget for å forstå at også valg kan påvirkes utenfra, sier prosjektredaktør Jan Egil Ådland til Medier24.

Brundtland kritisk til NRKs Støre-sak: – Så skal man lage en kjempebrudulje. Det går for langt, etter min mening

– Ikke for moro skyld

Teddy TV har produsert NRK-programmet, men NRK har vært orientert om eksperimentet fra starten av, bekrefter kanalens prosjektredaktør Jan Egil Ådland til NTB.

Ådland sier at han forstår at eksperimentet provoserer.

– Dette er ikke noe vi gjør for moro skyld. En del av samfunnsoppdraget til NRK er å styrke og beskytte demokratiet, sier han.

Rundt 200 av elevene som var en del av eksperimentet, kan stemme ved det faktiske kommune- og fylkestingsvalget. Ådland understreker at det var viktig for dem å avsløre eksperimentet før selve valgdagen.

Det har imidlertid vært mulig å forhåndsstemme ved kommune- og fylkestingsvalget siden 12. august. Ådland sier han ikke har eksakte tall over hvor mange av elevene som eventuelt har forhåndsstemt før de fikk vite at de var del av et eksperiment.

– Men det er i så fall snakk om veldig få, sier han.

Ifølge Ådland var reaksjonene fra elevene for det meste positive.

– De fleste sa at dette har vært et nyttig og den beste samfunnsfagtimen de har hatt, sier Ådland.

Solberg kritiserer NRK

I en verden der falske nyheter er et stort problem, må ikke NRK foreta seg ting som kan sette kanalens troverdighet på spill, mener statsminister Erna Solberg.

– Jeg synes ikke at hensikten helliger alle midler. Jeg synes at NRK har en spesiell rolle i det norske samfunnet. De er en skattefinansiert allmennkringkaster som skal ha troverdighet, og som ikke skal ha meningsytringer, sier Solberg (H) til NTB.

– Her tenker jeg at det er gjort en feilvurdering, sier Solberg til TV 2.

– De skal være objektive og ikke være spydspissen på å gjøre slike ting. Selv om det er en god hensikt, stiller det kanskje spørsmål ved NRKs troverdighet i fremtiden, legger hun til.

Hun mener NRK bør tenke gjennom om det er NRKs rolle å gjøre dette.

– Med den verdenen vi lever i i dag, med så mye fake news, bør NRK tenke at de må være enda mer nøytrale, objektive og opptatt av at de alltid er i balanse, fordi vi skal alle stole på dem, legger hun til.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært