Alt om valget
Følg valget:

Bomparti bedt om å fjerne banner av NRK – journalist truet med å tilkalle politiet

Det lokale bompengepartiet i Drammen, «Nei til bomring» viste fram et gult banner med sort påskrift på under NRKs folkemøte i Drammen om bompenger. En NRK-journalist truet bompolitikerne med å tilkalle politiet om banneret ikke ble fjernet.
Det lokale bompengepartiet i Drammen, «Nei til bomring» viste fram et gult banner med sort påskrift på under NRKs folkemøte i Drammen om bompenger. En NRK-journalist truet bompolitikerne med å tilkalle politiet om banneret ikke ble fjernet. Foto: Skjermdump NRK
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er trist og sjokkert over at vi får beskjed om at hvis ikke vi fjerner vårt ene banner, så vil politiet bli tilkalt. Det er å tråkke langt over streken, sier Catarina Chruchow. NRK beklager at hendelsen ble oppfattet truende og aggressiv. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Chruchow er 4. kandidat for bompengelista i Drammen kommune, «Nei til bomring». Sammen med de andre listetoppene og 1. kandidaten til FNB Viken sto hun på stand under NRKs folkemøte i Drammen mandag kveld, der hovedtemaet var bompenger.

Under NRKs sending ønsket det lokale partiet å vise fram et gult banner med sort påskrift «Nei til bomring» på.

– Vi fikk ikke lov til å ha bannerne våre synlige under introen til bomprogrammet. Vi fikk kjeft av en produsent, forteller 2. kandidat for Nei til bomring, Anders Lunde til ABC Nyheter.

– Vi svarte: «Dere har en bomdebatt i Drammen. Dere må tåle at vi har et banner hvor det står nei til bomring». Han godkjente nølende at vi kunne få vise den fram i publikum, men ikke under introen, fortsetter Lunde.

Se NRKs svar på kritikken lenger ned i artikkelen.

Bakgrunn: NRK kjører bompengedebatt uten bompengepartier: – Ganske utrolig

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mener NRK-journalist var aggressiv

Bompengepolitikerne stelte seg blant publikum med banneret sitt, rett bak programlederen.

Anders Lunde er 2. kandidat for den lokale bompengelista i Drammen, «Nei til bomring». Foto: Privat
Anders Lunde er 2. kandidat for den lokale bompengelista i Drammen, «Nei til bomring». Foto: Privat

– Etter hvert kom det en illsint NRK Buskerud-journalist bort til oss og ba oss om å ta ned banneret, hvis ikke skulle han tilkalle politiet. Vi ga oss ikke, og fortalte at vi hadde fått godkjennelse av produsenten, forteller Lunde.

– Vi bøyer ikke av for trusler om å bruke makt og politi, og vi kranglet oss til å få ha banneret der. Det er ganske utrolig at NRK reagerer med å true med politiet. Ikke inviterer de oss til debatten, og så får vi ikke lov til å være synlige og vise oss fram heller. Det er meningsmanipulasjon fra NRK sin side. Folk er sinte, skuffa og føler seg brukt av NRK, sier 2. kandidaten for Nei til bomring.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Lunde og kollega i FNB Viken, Terje Vegard Kopperud, beskriver NRK-journalisten som svært aggressiv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ble litt forskrekket. Jeg stilte meg undrende til at han var så aggressiv. Vi var ikke det, forteller Kopperud til ABC Nyheter.

FNB-politikeren fikk roet ned journalisten etter hvert og sier opptrinnet endte godt.

– Det var litt dramatisk at vi plutselig ikke skulle få ha bannere. Men han NRK-journalisten var muligens litt stresset. Jeg synes det var en unødvendig reaksjon. Det er ikke verdig et demokrati at man skal trues med politiet for å vise standpunktet sitt.

(Artikkelen fortsetter under)

VIDEO: Se debatten hvor bannere fra både ja- og nei-siden var å se blant publikum. «Nei til bomring» kommer først til syne etter to minutter:

Avmakt, sinne og tristhet

Listekandidat Catarina Chruchow var også tilstede under opptrinnet, og har skrevet om hendelsen på Facebook-profilen sin. Hun mener den er et angrep på ytringsfriheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har ikke klart å slutte å tenke på dette. Jeg har ikke noe imot at andre sier ja til bomring. Vi har demokrati og ytringsfrihet i Norge. Jeg ble kjempelei meg da de truet med å hente politiet. Politiet har makt. Jeg ble redd av trusselen, forteller Chruchow til ABC Nyheter.

Hendelsen brakte fram en følelse av avmakt i henne.

– Jeg er trist og sjokkert over at vi får beskjed om at hvis ikke vi fjerner vårt ene banner, så vil politiet bli tilkalt. Det er å tråkke langt over streken. Hvor er vi på vei hen? Hva er det dette handler om? Vi er et parti etablert av folket, en folkeaksjon. Men så blir vi stoppet av statskanalen NRK, selv om temaet var bompenger og hvorfor Drammen har snudd i saken, noe vi skal ha stor ære for. Det er hårreisende. Det skal ikke være sånn i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under)

Artikkelen fortsetter under annonsen

NRK: – Ikke forsøk på å kneble debatten

Linn Sandberg Skarstein er nyhetssjef i distriktsdivisjonen i NRK, og ansvarlig for folkemøtene kanalen sender i valgkampen. Hun var til stede i Drammen i går, og forteller at den første anmodningen om å fjerne banneret under intro-delen av sendingen handler om produksjonshensyn.

– Innspillingslederen ba Nei til bomring om ikke å holde banneret i veien for kameraet idet han skulle starte opp sendingen. I en sånn produksjon er mye planlagt på forhånd, som kameragang og hvor programlederen skal gå, forteller Skarstein til ABC Nyheter.

NRK ønsker engasjement, folk, bannere og plakater velkommen på sine folkemøter, så lenge de ikke er til direkte hinder for produksjonen.

– Dette er ikke et forsøk på å kneble debatten eller å utestenge FNB og andre bomlister. Vi ønsker det motsatte. Vi ønsker folk og engasjement på våre folkemøter, også bannere og plakater. Her har det skjedd en misforståelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beklager hendelsen

En del av misforståelsen var at NRK Buskerud-journalisten som senere ba Nei til bomring om å fjerne banneret sitt nok en gang, hadde overhørt beskjeden fra innspillingslederen om å fjerne banneret under introduksjonen.

– Han trodde banneret ødela for produksjonen og gikk bort for å si fra. Han opplevde ikke selv at han truet med politiet. Det han sa var: «Kanskje politiet kan be dere om å ta det ned». Han mener selv han ikke opptrådte aggressivt. Men NRK beklager at det ble oppfattet truende og aggressivt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var både vakter og politi tilstede under folkemøtet for å påse at det gikk riktig for seg. Ingen av dem ble kontaktet for å gripe inn i situasjonen.

– Journalisten forstår at ingen kan nekte publikum å stå med skilt. Han mente ikke å fremstå aggressiv, og han kontaktet ikke politiet. Vi beklager.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skarstein mener kritikken Nei til bomring og FNB kommer med i etterkant av arrangementet er i overkant krass.

– Jeg synes de tar litt hardt i når de kaller det meningsmanipulering og brudd på ytringsfriheten.

VIDEO: Da den lokale duellen var over og den nasjonale debatten begynte, valgte «Nei til bomring» å forlate stedet. Se debatten i opptak her:

ABC Nyheter forklarer: Dette er kjernen i bompengeopprøret: