SV har flest kvinner på topp – Frp færrest

Frp er partiet med færrest kvinnelige listetopper. Men i Oslo toppes partiets liste av Aina Stenersen.
Frp er partiet med færrest kvinnelige listetopper. Men i Oslo toppes partiets liste av Aina Stenersen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

I SV er det nesten full likestilling når det gjelder mannlige og kvinnelige listetopper til kommunevalget. I Frp er derimot færre enn én av fem en kvinne.

Trass i at mange av Norges toppolitikere er kvinner, er det et godt stykke igjen til full likestilling i politikken. I snitt er bare én av tre listetopper til kommunevalget – 32,8 prosent – en kvinne, viser en gjennomgang av valglistene som NTB har gjort.

Under 20 prosent i Frp

SV topper lista. Av partiets totalt 241 listetopper er 113 – eller 47 prosent – en kvinne.

I motsatt ende av skalaen er altså Frp, der bare 44 av i alt 249 listetopper, 17,6 prosent, er en kvinne.

Arbeiderpartiet kommer på andreplass med 41,3 prosent kvinnelige listetopper. Et godt stykke bak havner Miljøpartiet De Grønne og Rødt med henholdsvis 38,5 og 38 prosent. Deretter følger Senterpartiet, Venstre og Høyre med 32, 31 og 28 prosent.

KrF skiller seg noe fra de andre partiene med 44 prosent kvinnelige kandidater, mens bare 23 prosent av listene toppes med en kvinne.

Uendret kjønnsfordeling

Partiene gjør det imidlertid litt bedre når det gjelder kjønnsfordelingen blant alle kandidatene til kommunevalget.

Også her er SV best i klassen, med 55 prosent kvinnelige kandidater. MDG og Rødt har begge 49 prosent kvinnelige kandidater på sine lister. Arbeiderpartiet følger hakk i hæl med 48 prosent.

Statistikken viser også at andelen kvinner som stiller til valg, så å si er uendret fra forrige kommunevalg. I bare 10 av landets 356 kommuner er det flere kvinner enn menn blant kandidatene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært