Svensk imam dømt for jødehets: «Avkom av aper og svin»

<p>I en spontan tale under en demonstrasjon i Helsingborg, sa imamen at «jøder er avkom av aper og svin». For det fikk han 3000 kroner i bot og vilkårlig fengsel. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix</p>
I en spontan tale under en demonstrasjon i Helsingborg, sa imamen at «jøder er avkom av aper og svin». For det fikk han 3000 kroner i bot og vilkårlig fengsel. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

En 39 år gammel imam er i Sverige idømt 3000 kroner i bot og betinget fengsel for hatefulle ytringer mot jøder. «Jøder er avkom av aper og svin», sa han på en demonstrasjon i 2017.

Imamen er libanesisk statsborger, men virksom i Helsingborg.

På torget i denne svenske byen ble det avholdt en demonstrasjon etter at Israel stengte Tempelhøyden (Haram al-Sharif) som er hellig både for muslimer og jøder, midt i Jerusalems gamleby.

Demonstrasjonen ble arrangert av et Svensk-palestinsk senter. Imamens tale på arabisk ble filmet og lagt ut på senterets Facebook-side. Etter et par uker anmeldte den jødiske forsamlingen i nordvestre Skåne imamen for det som på svensk kalles «hets mot folkgrupp».

At han i talen sa at «jøder er avkom av aper og svin», vakte særlig anstøt.

Angrep på Israels regjering

Til sitt forsvar sa imamen at talen ikke var forberedt, men spontan, og at utsagnet ikke var rettet mot jøder og jødedommen, men dagens regime i Israel. I talen skal han ha omtalt israelske myndigheter som «den urettferdige og undertrykkende maskinen».

Imamen skal heller ikke ha forstått at talen ble tatt opp og senere spredd, selv om filmopptaket viser at flere filmet ham med mobiltelefon. Tingretten i Helsingborg mener også at bare det å holde en slik offentlig tale var en hatefull ytring.

Hans forklaring om at utsagnet ikke var rettet mot jøder, blir også avvist i dommen. Domstolen fastslår at han bruker ordet «jøde», og at dette ikke er synonymt med styresmaktene i Israel.

Utenfor ytringsfriheten

«Tingretten mener det tydelig fremkommer av talen i sin helhet at den omhandler religiøse motsetninger», ved at det henvises til muslimske profeter og splittede stammer.

«Å uttrykke at jøder er aper og svins avkom er ikke et saklig innlegg i den pågående diskusjonen om konflikten mellom Israel og Palestina», heter det også i dommen som avviser at utsagnet skal være innenfor ytringsfrihetens rammer.

Imamen ble idømt en betinget fengselsstraff og fikk – på grunn av svak økonomi – seksti dagsbøter på 50 kroner. I tillegg skal han betale 800 kroner til et fond for ofre for kriminalitet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært