Brakvalg for AfD

Stemmetellingene er i gang i Dresden etter delstatsvalget i Sachsen søndag.
Stemmetellingene er i gang i Dresden etter delstatsvalget i Sachsen søndag. Foto: Jens Meyer / AP

AfD gikk kraftig fram og ble nest størst i delstatsvalgene i Brandenburg og Sachsen i Tyskland. Men ytre høyre-partiet kan se langt etter regjeringsmakt.

Det politiske sentrum trakk et lettelsens sukk da valgresultatet ble klart natt til mandag. Frykten var at AfD skulle bli største parti i de to delstatene i det tidligere øst.

Slik gikk det ikke. Sosialdemokratiske SPD er største parti i Brandenburg, mens statsminister Angela Merkels kristendemokratiske parti CDU beholder lederrollen i Sachsen.

Men AfD puster de etablerte partiene i nakken som aldri før.

– Dette viser at republikken brenner i alle kanter, sa Bernd Baumann fra AfD i Sachsen til fjernsynskanalen ARD da valgresultatet var klart.

Nye koalisjoner trengs

CDU og SPD har kategorisk utelukket å inngå regjeringssamarbeid med AfD i de to delstatene. Men valgresultatet gjør det umulig for de eksisterende koalisjonene å fortsette.

Eksperter spår nå knallharde koalisjonsforhandlinger.

– AfD har bidratt til å svekke SPD og CDU, noe som gjør at det sannsynligvis må tre partier til for å danne koalisjon i begge disse delstatene, i stedet for to partier, som har vært det vanlige, sier professor Elin-Sofie Nesje Vestli ved Høgskolen i Østfold til NTB.

Slike trepartikoalisjoner er vanligvis mindre stabile enn topartiregjeringer, påpeker hun.

Vil ha nyvalg

Björn Höcke, en kjent AfD-politiker fra delstaten Thüringen, mener valgresultatet viser at storkoalisjonen mellom CDU og SPD på nasjonalt nivå har mistet sitt mandat til å regjere. Han krever nyvalg og en slutt på «Merkel-æraen».

Politikere fra regjeringspartiene spiller for sin del ned betydningen av delstatsvalget.

– Vi kan vinne valg. Det er budskapet i dag, og det er dette det bør handle om i årene som kommer, sier visestatsminister Olaf Scholz fra SPD ifølge nyhetsbyrået DPA.

«AfD er veldig sterkt, men trærne deres vokser ikke inn i himmelen», tvitrer økonomiminister Peter Altmaier fra Merkels CDU.

Stemmefordeling

I Sachsen fikk CDU 32,1 prosent av stemmene, ned fra 39,4 prosent ved valget i 2014. Det er partiets svakeste resultat i Sachsen siden gjenforeningen mellom Øst- og Vest-Tyskland.

AfD fikk 27,5 prosent av stemmene, opp fra 9,7 prosent for fem år siden. SPD fikk rekordlav oppslutning på 7,7 prosent.

I Brandenburg sikret SPD seg en knepen seier med 26,2 prosent av stemmene, ned fra 31,9 prosent i forrige valg. AfD fikk 23,5 prosent av stemmene, mens CDU fikk en oppslutning på 15,6 prosent.

Samtidig går De grønne noe fram i de to delstatene, noe som kan gi partiet en viktig rolle i koalisjonssamtalene som nå er i vente. De grønne har i stor grad posisjonert seg som selve motpolen til AfD i tysk politikk.

Venstreradikale Die Linke, som dels springer ut av det gamle kommunistpartiet fra DDR, går derimot tilbake.

Distriktsopprør

Delstatene i det tidligere Øst-Tyskland har vært en bastion for AfD, som har markert seg som sterkt innvandringskritisk, men også som et talerør for distriktsvelgere som føler seg forbigått.

– Landsbygda i det tidligere Øst-Tyskland har opplevd en ganske stor befolkningsflukt de siste årene. Da blir infrastrukturen dårligere, og de som blir igjen, blir misfornøyde, sier Vestli og trekker fram hvordan avfolkingen blant annet har ført til en svekking helsetjenester, politi og offentlig kommunikasjon i øst.

Hun tror samtidig at AfDs størrelse vil gjøre det vanskeligere å komme utenom partiet. AfD kan holdes ute av regjeringskorridorene, men andre partier blir nødt til å forholde seg mer aktivt til dem, spår Tyskland-kjenneren.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært