AfD går betydelig fram i tysk delstatsvalg

Andreas Kalbitz er AfDs toppkandidat i delstaten Brandenburg.
Andreas Kalbitz er AfDs toppkandidat i delstaten Brandenburg. Foto: Gregor Fischer / AFP

Høyreradikale AfD går kraftig fram i delstatsvalgene i Brandenburg og Sachsen i Tyskland, ifølge de første valgprognosene. Men i Sachsen vil partiet ha nyvalg.

Valglokalene i de to delstatene Brandenburg og Sachsen stengte klokken 20 søndag. De første prognosene viser at ytre høyres oppslutning har økt kraftig siden forrige delstatsvalg i 2014.

Ifølge de tyske TV-kanalene ARD og ZDF viser de første prognosene for Brandenburg at Sosialdemokratene (SPD) får 26,5 prosent av stemmene, mens Alternativ for Tyskland (AfD) får 22,5 prosent av stemmene.

Det er i så fall tilnærmet en dobling for AfD siden forrige valg, mens SPD faller ned 5,4 prosentpoeng, fra 31,9 prosent. SPD er likevel fortsatt det største partiet i delstaten. Angela Merkels parti Kristeligdemokratene (CDU) ligger foreløpig på tredjeplass med 15,5 prosent av stemmene – det er en nedgang på 7,5 prosentpoeng sammenlignet med valget i 2014.

Også i Sachsen, hvor CDU har vært størst siden gjenforeningen i 1990, går AfD betydelig fram. Der viser prognosene at partiet får rekordhøye 27,8 prosent av stemmene, mens CDU får 32,5. Det er 6,9 prosentpoeng ned siden forrige valg – og CDUs dårligste resultat i delstaten siden gjenforeningen.

Krever omvalg

Leder for AfD i Sachsen, Jörg Urban, sier imidlertid at partiet vil kreve omvalg fordi delstatsmyndighetene tvang partiet til å kutte antall kandidater på valglisten fra 61 til 30 før valget. Ifølge delstatsmyndighetene tilfredsstilte ikke partiet de formelle kravene, mens lederen har varslet rettslige skritt for en ny vurdering av listekuttet.

Valgdeltakelsen var vesentlig høyere i begge delstatene enn ved forrige valg. I 2014 stemte kun 49,1 prosent av innbyggerne i Sachsen, mens 65 prosent deltok i årets valg. I Brandenburg økte valgdeltakelsen fra 47,9 prosent i 2014 til 60 prosent i år.

Ministerpresident Michael Kretschmer fra vinnerpartiet CDU mener valgresultatet er en seier for et «vennlig Sachsen», og sier han er optimistisk med tanke på å forme en ny delstatsregjering, til tross for at det fremdeles er uklart hva slags koalisjon han kan danne. Både CDU og SPD har kategorisk avvist et mulig samarbeid med AfD som de mener viser «antidemokratiske tendenser».

Valgseier for De grønne

Prognosene er som ventet i de to delstatene, som ligger i det tidligere DDR. Der har det høyreradikale og innvandringsfiendtlige AfD hatt stor oppslutning fordi delstatene ligger etter i utviklingen med høyere arbeidsløshet enn i vest, lavere lønninger og sterk fremmedfiendtlighet.

De har trolig også vunnet mange velgere etter at det grønne skiftet har ført til at flere kullgruver har blitt nedlagt.

Men De grønne er også en valgvinner, til tross for at de strever med å få oppslutning de østlige delstatene.

De foreløpige prognosene viser at De Grønne fikk 8 prosent i Sachsen, en framgang på 2,3 prosentpoeng fra 2014, og 10 prosent i Brandenburg, en økning fra 6,2 prosent i 2014. Det kan gi partiet en nøkkelrolle i mulige koalisjonssamtaler.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært