Alt om valget
Følg valget:

Ekspert om KrFs Olaug Bollestad i bokseringen: – Pute-TV

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsøker seg i bokseringen i reklame for fritidskortet. – Nå vet vi hun har selvironi og muntre sider. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er vel forsøk på oppmerksomhet rundt noe som er relevant for kommunene. Dette er noe KrF-ere på stand kan snakke om, og som ikke dreier seg om bompenger eller Støres investeringer. Det er i hvert fall et saksområder som lar seg gjøre å ta ut lokalt, sier høyskolelektor Dag Inge Fjeld ved Høyskolen Kristiania til ABC Nyheter.

Les mer om fritidskortet: Regjeringen setter av 10 millioner til fritidskort for barn

Kommunikasjonseksperten viser til at filmen synes full av humor, og ikke minst selvironi. Fjeld mener at produsentene av videoen hinter om hvor ivrig Bollestad er når hun først setter i gang, og viser til at hun under landsmøtet tidligere i år

brakk to ribbein i et sekkeløp.

– Men jeg blir ikke imponert over aktiviteten. Det minner litt om Dan Børges klassefestprogrammer. De inneholdt sketsjer som fungerte sammen med Dan Børge, og denne videoen kunne fungert godt som intro på landsmøte for å få folk i salen i godt humør.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Viser selvironi

Og så er heller ikke filmen ment for de store massene, tror han. For gjennom Facebook kan spredningen avgrenses. Til KrF-ere og partiets sympatisører. Videoen kan også fungere godt i profileringen av Bollestad som er en relativt ny aktør på det nasjonale plan.

– Nå vet vi hun har selvironi og muntre sider, sier Fjeld.

Å få ungdomskortet på dagsorden lokalt, er smart, mener han, og legger til at formen alltid er litt vanskelig når voksne skal tøyse i en uformell tone.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er litt pute-TV, men jeg synes hun samtidig har ironi. Når han slår i armen sier hu «oioi så vondt» og viser selvironi. Vi skjønner det er en sketsj, sier Fjeld og legger til: – De som ikke liker henne vil uansett ikke like henne. For de som har stemt KrF kan dette gjøre at de tenker at de liker henne enda mer. Her tror jeg nok Bollestad står sterkt. Jeg tror vi må tenke videoen som nisje, at den er ment som indremedisin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ville slå hardt

Rådgiver Mie Inchley i KrF ringer oss etter at vi har spurt om å få snakke med noen som har jobbet med filmen. Hun forteller at ideen oppstod på en pub, men skyter inn at det ikke var sent på kvelden, men like etter jobb. Da var ikke landbruksministeren med.

– Tanken var at statsrådene skulle bruke fritidskortet og så å vise dem fra på en annen måte i en politisk sak vi ønsker å få fram, forteller Inchley og kommer med en liten innrømmelse: – Kombinasjonen av politikk og å være artig å se på blir ofte en klein øvelse.

Men altså, denne videoen er ikke slik.

Egentlig hadde de lyst til at Bollestad skulle forsøke seg som synkronsvømmer, men det hadde visstnok ikke statsråden særlig lyst til. Aller helst ville hun prøve seg som bryter. Men det mente Inchley kunne bli vanskelig, da de måtte finne

noen som ville bli med på å bryte med landbruksministeren, og samtidig sørge for ikke å skade henne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hun ville slå hardt og da ble vi enig om boksing som kompromiss, forteller filmskaperen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skulle ikke bokse

– Hvor bekymret var dere for ribbeina hennes?

– He-he. Jeg var der på innspillingen. I utgangspunktet hadde vi lagt opp til at hun ikke skulle bokse så særlig. Tanken var at hun skulle få en kilevink og bli overrasket over hvor vondt det var - for så å gi seg. Det hadde ikke hun lyst til. Hun faller faktisk på vei ut av ringen. Hun snublet litt, og så gjorde hun ekstra mye ut av det.

Inchley bedyrer at landsbruksministeren var jordnær, trass i filmrollen. Ingen raider og ingen nykker, forteller hun. Opptakene skjedde etter en lang dag med regjeringskonferanse.

Inchley har opplevd putefaktoren før, men ikke i denne filmen.

– Vi synes den er morsom. Poenget var ikke annet enn at skulle være morsomt. Ikke ta seg selv høytidelig. Det var ment å være nesten på kanten av puten, men ikke helt.