Dronningen sier ja til å suspendere Parlamentet

Video: Dronningen samtykker, men andre kaller det et svik mot demokratiet.

Dronning Elizabeth har gitt sitt samtykke til å suspendere Parlamentet fra september og fram til 14. oktober, i tråd med statsminister Boris Johnsons ønske.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den britiske monarken møtte medlemmer av sitt kongelige råd – The Privy Council – på slottet Balmoral i Skottland onsdag. Der ga hun det formelle samtykket til at Parlamentet suspenderes «ikke tidligere enn mandag 9. september og ikke senere enn torsdag 12. september».

Dermed kan brexitmotstanderne få så lite som en knapp uke på seg til å prøve å få gjennom vedtak som skal hindre at Storbritannia forlater EU uten en avtale 31. oktober.

Bakgrunn: Boris Johnson vil suspendere Parlamentet

Må holde seg borte

Storbritannias statsminister Boris Johnson. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Storbritannias statsminister Boris Johnson. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Parlamentarikerne må holde seg borte fram til 14. oktober, da dronningen etter planen skal holde en trontale og legge fram regjeringens planer for den kommende perioden.

Jacob Rees-Mogg, en profilert brexitforkjemper og leder for Privy Council, deltok på onsdagens møte på Balmoral.

Det gjorde også baronesse Natalie Evans, som leder Overhuset, og Mark Spencer,

Sterke reaksjoner

«En trussel mot demokratiet» og «en parlamentarisk skandale» er noen av reaksjonene på at Boris Johnson suspenderer Parlamentet fram til 14. oktober.

En av dem som reagerer kraftig på statsministerens plan, er Labour-leder Jeremy Corbyn.

– Jeg er sjokkert over regjeringen, som snakker om suverenitet, men vil suspendere Parlament for å hindre gransking av planene om en skjødesløs brexit uten en avtale, sier Corbyn.

Corbyn sier han vil forsøke å få gjennom et vedtak for å stanse Johnson så snart parlamentet samles, men statsministerens nye plan gjør at han har knapt med tid.

USAs president Donald Trump tror det vil bli svært vanskelig for Corbyn å vinne fram med et mistillitsforslag.

– Særlig i lys av at Boris er nøyaktig det Storbritannia har sett etter & han vil bli storartet. Elsker UK, skriver Trump på Twitter.

– Skandale

Parlamentsleder John Bercow sier ifølge BBC at Johnsons planer er en konstitusjonell skandale.

– Det er åpenbart at dette er ment å hindre Parlamentet i å debattere brexit og gjøre sin plikt med å stake ut en kurs for landet, sier Bercow.

Johnson avviser på sin side at målet er å gjøre det vanskelig for brexitmotstanderne i Parlamentet.

Det er fortsatt steile fronter og stor motstand mot brexit. En meningsmåling viser at et flertall av britene vil ha en folkeavstemning om en eventuell utmeldingsavtale med EU. Foto: Frank Augstein / AP
Det er fortsatt steile fronter og stor motstand mot brexit. En meningsmåling viser at et flertall av britene vil ha en folkeavstemning om en eventuell utmeldingsavtale med EU. Foto: Frank Augstein / AP

– Det er helt usant. Vi skal legge fram et nytt program med lovforslag rettet mot kriminalitet og helsevesenet og sikre at vi har den finansieringen vi trenger til utdanning , sier Johnson, ifølge Sky News. Han legger til at det vil bli godt med tid til å diskutere brexit både før og etter et «avgjørende» EU-toppmøte 17. oktober.

Støtteparti

Det nordirske støttepartiet DUP ønsker Johnson initiativ velkommen.

– Vi støtter avgjørelsen om å markere starten på en ny periode i Parlamentet med en trontale 14. oktober, der regjeringen legger fram sine innenrikspolitiske planer, sier DUP-leder Arlene Foster, ifølge nyhetsbyrået AP.

I Skottland skal en domstol vurdere om regjeringen har lov til å be dronningen suspendere Parlamentet. Saken ble sendt inn for en måned siden, men saksøkerne har bedt om fortgang i behandlingen.

– En domstol i Edinburgh skal vurdere saken torsdag, skriver redaktør Kevin Schofield i PoliticsHome på Twitter.

Samlet opposisjon

USAs president Donald Trump tror det vil bli svært vanskelig for Corbyn å vinne fram med et mistillitsforslag. Foto: NTB scanpix
USAs president Donald Trump tror det vil bli svært vanskelig for Corbyn å vinne fram med et mistillitsforslag. Foto: NTB scanpix

Mens medlemmene må gi sitt samtykke hvis Parlamentet skal ta pause i en eller flere dager, har de ingen formell mulighet til å hindre en suspendering av den typen Johnson legger opp til, forklarer BBC.

Det er vanlig at Parlamentet stenges i en kort periode før trontalen, men det skjer stort sett i forbindelse med nyåpning etter valg.

Formelt trer Parlamentet vanligvis sammen for ett år av gangen, men den inneværende perioden har vart siden valget i juni 2017.

Gjør det svært vanskelig

Parlamentet trer sammen neste uke, men den britiske statsministeren vil sende parlamentarikerne hjem nesten med én gang. Onsdag ga dronningen sitt samtykke til Johnsons ønske om å suspendere nasjonalforsamlingen allerede uken etter at det samles og fram til trontalen, som holdes 14. oktober.

Det vil gjøre det svært vanskelig for politikerne å fatte vedtak for å hindre eller utsette utmeldelsen fra EU og unngå en såkalt hard brexit 31. oktober. I verste fall har de knapt en uke på seg.

Personvernpolicy