Den politiske krisen i Italia mot klimaks

Italias statsminister Giuseppe Conte deltok denne uka på G7-møtet i Frankrike. Men regjeringskoalisjonen han ledet har kollapset. Femstjernersbevegelsen (M5S) krever at han får fortsette i et nytt samarbeid med sosialdemokratene i Det demokratiske partiet (PD). Foto: Massimo Percossi / AP / NTB scanpix
Italias statsminister Giuseppe Conte deltok denne uka på G7-møtet i Frankrike. Men regjeringskoalisjonen han ledet har kollapset. Femstjernersbevegelsen (M5S) krever at han får fortsette i et nytt samarbeid med sosialdemokratene i Det demokratiske partiet (PD). Foto: Massimo Percossi / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Italias president Sergio Mattarella har gitt partiene M5S og PD frist ut onsdag til bli enige om en regjering. Hvis ikke de blir enige, blir det trolig nyvalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Italia befinner seg midt i det italienske medier omtaler som «den mest vanvittige krisen noensinne», etter at regjeringen kollapset tidligere denne måneden.

I forrige uke brøt samarbeidet mellom populistpartiet Femstjernersbevegelsen (M5S) og det ytre høyrepartiet Ligaen sammen, etter 14 måneder som koalisjonsregjering i Italia.

Nå forhandler M5S med sosialdemokratene i Det demokratiske partiet (PD) om å danne en ny regjering.

– I kveld vil vi ha navnet klart på statsministerkandidaten. Det vil bli en del arbeid å gjøre etter det. Vi har fremdeles en lang vei å gå, sier PDs parlamentariske gruppeleder Graziano Delrio.

Vil ha Conte som statsminister

Det er imidlertid ingen spenning knyttet til hvilket navn Delrio og PD vil kunngjøre – det er ventet at Giuseppe Conte vil fortsette som landets statsminister, og det er opp til presidenten å nominere ham.

M5S truet tirsdag med å avbryte forhandlingene dersom ikke PD går med på å la Conte fortsette som statsminister i den nye koalisjonen. Senere samme dag sa PDs parlamentariske gruppeleder at sosialdemokratene ikke vil legge ned veto mot Conte.

Kilder i PD sier at striden i forhandlingene i realiteten skyldes M5S-lederens personlige ambisjoner. Luigi Di Maio krever nemlig å få både posten som visestatsminister og innenriksminister i en ny koalisjon, heter det.

Ligaen valgfavoritter

Dersom de to partiene ikke blir enige innen presidentens frist går ut, blir det trolig utlyst nyvalg i november – et valg Ligaen og partileder Matteo Salvini vil være favoritter til å vinne.

Men en ny koalisjon mellom de to partiene vil stenge Ligaen og den kontroversielle Salvini ute fra makten. Salvini er i dag visestatsminister og innenriksminister.

Han utløste selv den pågående politiske krisen i begynnelsen av august ved å varsle at Ligaen ville ut av regjeringskoalisjonen, samtidig som han tok til orde for nyvalg.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy