Jakten på EUs nye «regjering» er i gang

Ursula von der Leyen, her avbildet sammen med Kroatias statsminister Andrej Plenkovic, har begynt de formelle intervjuene av EU-landenes kandidater til EU-kommisjonen. Arkivfoto: Darko Bandic / AP / NTB scanpix
Ursula von der Leyen, her avbildet sammen med Kroatias statsminister Andrej Plenkovic, har begynt de formelle intervjuene av EU-landenes kandidater til EU-kommisjonen. Arkivfoto: Darko Bandic / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Påtroppende president Ursula von der Leyen vil ha full kjønnsbalanse når hun setter sammen sin EU-kommisjon. Denne uken begynte hun å intervjue kandidatene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere forsvarsministeren i Tyskland er Jean-Claude Junckers etterfølger som sjef for EUs «regjering» og embetsverk, unionens utøvende myndighet.

Hemmelighold

Med seg på laget skal hun ha med et knippe kommissærer, som leder hvert sitt departement. I utgangspunktet er det en kommissær fra hvert land, og det er landene selv som nominerer dem. Deretter er det opp til von der Leyen å sette sammen kollegiet hun skal lede.

Tirsdag begynte intervjuene av potensielle kommissærer, en prosess som foregår i all hemmelighet.

– Det vil ikke bli gitt oppdateringer underveis, og vi kommer ikke til å bidra til rykter. Det er også sånn at ikke alle kandidater nødvendigvis blir medlemmer av kommisjonen, sa kommisjonens talsperson på en pressebrifing i Brussel mandag.

Etter planen skal den nye kommisjonen være på plass innen 1. november, når von der Leyen formelt tar fatt på toppjobben.

Kandidat mangler

Enkelte er bekymret for at hun ikke klarer å holde tidsfristen, ettersom nominasjonsprosessen ikke er komplett ennå. Italia, som står midt oppi en regjeringskrise, har ikke kommet opp med en kandidat ennå, og det er uklart når det vil skje.

Storbritannia, som er på vei ut av EU, har bekreftet at de ikke vil foreslå noen kommissær, men har samtidig sagt at det ikke skal være til hinder for utnevnelsen av en ny kommisjon. Tidsfristen for brexit er for øvrig 31. oktober, dagen før von der Leyen tar over.

I tillegg har Polen byttet ut sin kandidat. Krzysztof Szczerski valgte å trekke seg da den påtroppende presidenten fortalte ham at hun vil gi landbruksporteføljen til Tysklands nabo i øst, skriver Politico.

– Jeg synes det feltet er så viktig for Polen at jobben bør gå til en som har jobbet med det hele livet, sa Szczerski til den polske radiostasjonen RMF FM. Szczerski hadde sett for seg å jobbe med infrastruktur og regionalpolitikk, men trådte altså til side og lot Janusz Wojciechowski bli Polens nye kandidat.

Spansk utenrikssjef

Den fremste av kommisjonens medlemmer, etter presidenten, er formelt kjent som unionens høye representant for utenriks- og sikkerhetspolitikk. Til hverdags blir tittelen gjerne forenklet til EUs utenrikssjef.

EU-rådet har nominert Spanias utenriksminister Josep Borrell Fontelles til å etterfølge italienske Federica Mogherini, og det er ingenting som tyder på at von der Leyen vil sette foten ned.

Blandet lag

I tillegg til den geografiske spredningen, er det også et politisk blandet lag som styrer EU. Junckers kommisjon hadde flest medlemmer fra den konservative fløyen, men også kommissærer fra venstresiden og de liberale, i tillegg til én uavhengig brite.

Von der Leyen, som for øvrig er kristendemokrat, blir kommisjonens første kvinnelige leder og har altså full kjønnsbalanse som mål.

– Jeg vil ha en kommisjon der halvparten av kommissærene er menn og halvparten er kvinner, sa hun i et møte med EU-parlamentarikere i juli.

– Det målet jobber hun fortsatt for å nå, sa kommisjonens talsperson da intervjurundene startet tirsdag.

Personvernpolicy