Steile fronter i italienske regjeringsforhandlinger

Italias statsminister Giuseppe Conte deltok denne uka på G7-møtet i Frankrike. Men regjeringskoalisjonen han ledet har kollapset. Femstjernersbevegelsen krever nå at han får fortsette i et nytt samarbeid med sosialdemokratene i Det demokratiske partiet (PD).
Italias statsminister Giuseppe Conte deltok denne uka på G7-møtet i Frankrike. Men regjeringskoalisjonen han ledet har kollapset. Femstjernersbevegelsen krever nå at han får fortsette i et nytt samarbeid med sosialdemokratene i Det demokratiske partiet (PD). Foto: Markus Schreiber / AP

Femstjernersbevegelsen (M5S) truer med å bryte regjeringsforhandlingene med Italias sosialdemokrater dersom ikke Giuseppe Conte får fortsette som statsminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Populistpartiet M5S har siden før helgen forhandlet med sosialdemokratene i Det demokratiske partiet (PD) om å danne en ny regjering etter at de brøt samarbeidet med det høyreorienterte Ligaen.

Nå krever M5S at PD går med på å la Conte fortsette som statsminister i den nye koalisjonen, opplyser M5S i en kunngjøring.

De to partiene satt i forhandlinger mandag, og ifølge nyhetsbyrået Reuters framsto det som de to var nær ved å bli enige. Men tirsdag kunngjorde altså M5S at de setter forhandlingene på vent inntil statsministerkravet er innfridd.

En ny koalisjon mellom de to partiene vil stenge Ligaen og dens kontroversielle leder Matteo Salvini ute fra makten.

Dersom M5S og PD ikke blir enige, ansees et nyvalg som eneste alternativ. Meningsmålinger tyder på at Ligaen vil gå seirende ut av et slikt valg.

Det er president Sergio Mattarella som må avgjøre om det skal innsettes en ny regjering eller om det skal utlyses nyvalg.