Trump åpner for toppmøte med Irans president

Presidentene Donald Trump (t.v.) og Emmanuel Macron holdt en felles pressekonferanse da G7-toppmøtet i Biarritz var ferdig.
Presidentene Donald Trump (t.v.) og Emmanuel Macron holdt en felles pressekonferanse da G7-toppmøtet i Biarritz var ferdig. Foto: Francois Mori / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Presidentene i USA og Iran kan møtes innen noen uker, ifølge Emmanuel Macron. Donald Trump sier han er klar, «under de rette omstendighetene».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nyheten om et mulig toppmøte mellom Trump og Irans president, Hassan Rouhani, kom på pressekonferansen som mandag avslutter G7-toppmøtet i franske Biarritz.

Det var på forhånd varslet at det ikke ville komme noen felles slutterklæring etter G7-toppmøtet, men Macron opplyser at toppmøtet likevel har kommet fram til en felles uttalelse.

Lagt til rette

På den avsluttende pressekonferansen Macron holder sammen med Trump, sa han at «et slags veikart» er oppstilt etter at Irans utenriksminister besøkte den franske feriebyen mens toppmøtet pågikk.

– Forholdene er lagt til rette for et møte mellom Rouhani og Trump, sa den franske presidenten, som var vert for toppmøtet denne helgen.

Han håper de to statslederne kan møtes i løpet av de kommende ukene. Macron sier han har snakket med Rouhani og fortalt at dersom han møter Trump, vil det være muligheter for å inngå en avtale.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På pressekonferansen sa Trump selv at han er villig til å møte Rouhani, «under de rette omstendighetene».

Enige om teknologiskatt

For sin egen del kunne Macron forsikre at han og Trump er kommet til enighet i spørsmål om skattlegging av teknologigiganter. Frankrikes planer om å skattlegge store – og ofte amerikanske – IT-selskaper førte før toppmøtet til at USA truet med å legge ny toll på franske viner. Det fikk igjen EU-president Donald Tusk til i si at EU i så fall ville svare med samme mynt overfor USA.

På siden av det offisielle toppmøteprogrammet snakket Tysklands statsminister Angela Merkel positivt om handelssamtaler mellom EU og USA.

Trump planlegger tysklandstur

Hun fikk gode ord tilbake fra Trump som sa hun var «en briljant kvinne, som forstår nøyaktig hvordan alt ligger an». Han sa også at han kunne tenke seg å besøke Tyskland snart.

– Jeg har tysk blod i årene. Jeg kommer til å dra dit. Vi kommer til å komme dit snart, til Tyskland, sa Trump i forbindelse med et bilateralt møte med Merkel mandag formiddag.