Kinkige spørsmål under avslutningen av G7-toppmøtet

President Donald Trump og Tysklands statsminister Angela Merkel møttes under G7-ledernes fotoseanse søndag. Mandag skal de diskutere Iran og andre spørsmål på tomannshånd. Foto: AP / NTB scanpix
President Donald Trump og Tysklands statsminister Angela Merkel møttes under G7-ledernes fotoseanse søndag. Mandag skal de diskutere Iran og andre spørsmål på tomannshånd. Foto: AP / NTB scanpix

G7-toppmøtet i Biarritz går mot slutten, og lederne runder av med å diskutere stridstemaer som global oppvarming og digital økonomi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Donald Trump er en ihuga motstander av overnasjonale avtaler, og han har trukket USA fra Parisavtalen om å begrense den globale oppvarming – en avtale han har omtalt som «urettferdig, ineffektiv og veldig, veldig dyr».

Før han satte seg på flyet til Biarritz langet han også ut mot Frankrike og truet med å innføre høyre tollsatser på fransk vin som svar på at landets skattlegging av amerikanske teknologigiganter som Google, Apple, Facebook og Amazon.

Forsonende vert

Frankrikes president Emmanuel Macron har så langt under møtet inntatt en forsonende rolle som vert og håper at G7-landene skal framstå som samlet i viktige spørsmål.

For å sikre dette har han unnlatt å forberede et utkast til felles slutterklæring, åpenbart med fjorårets toppmøte friskt i minne.

Under møtet i Quebec satte Trump seg da på bakbeina og var fornærmet fordi Canadas statsminister Justin Trudeau kritiserte handelspolitikken hans.

På tomannshånd

Samtidig med toppmøtet finner det sted en rekke møter der G7-landenes ledere setter seg ned med hverandre på tomannshånd.

Mandag møter Trump Tysklands statsminister Angela Merkel, som heller ikke har nølt med å kritisere den amerikanske presidenten de siste årene.

Trump er trolig misfornøyd med at Tyskland – i likhet med Frankrike, Storbritannia, EU, Russland og Kina – ikke vil slutte opp om hans harde linje overfor Iran men i stedet slår ring om atomavtalen med landet.

Tyskland har også sagt nei til å delta i en USA-ledet flåtestyrke i Persiabukta.

Overraskende

Søndag ankom Irans utenriksminister Mohammed Javad Zarif overraskende Biarritz, der han møte Macron og andre franske tjenestemenn, men det er ikke kjent hva som kom ut av disse møtene.

Zarif møtte ikke Trump, som derimot diskuterte brexit og andre spørsmål med britenes nye statsminister Boris Johnson.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy