Alt om valget
Følg valget:

Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse

Finansminister Siv Jensen (Frp) forlater Statsministerens kontor i Glacisgata fredag kveld. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Finansminister Siv Jensen (Frp) forlater Statsministerens kontor i Glacisgata fredag kveld. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Alle regjeringspartiene står bak Solbergs bompengeavtale. Mens Frp og KrF relativt kom på banen og aksepterte, var det lenge taust fra Venstre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Frp kan stille seg bak avtalen Erna Solberg har presentert i kveld. Det er en avtale som gir ytterligere kutt i bompengene, sier Jensen til NTB og flere medier sent fredag kveld.

– Sammenlignet med avtalen som ble behandlet i vårt landsstyre, gir denne avtalen ytterligere bomkutt for bilistene. Derfor kan Frp stille seg bak Solbergs avtale, legger hun til.

Mens Frp var raskt ute med å godkjenne skissen, var det fredag kveld taust fra Venstre-hold.

Les også: Statsministeren stiller bompenge-ultimatum

– I vår retning

Partileder Jensen sier samtidig at kuttene ville vært enda større om det var opp til Frp, men at man med skissen beveger seg «i vår retning», og at det er viktig kutte kostnadene for norske bilister.

– Med denne avtalen kan vi endelig avslutte prosessen som har pågått mellom de fire regjeringspartiene. Det er har tatt for lang tid å avklare hvordan bompengene skal reduseres. Frp har vært utålmodige og er glad for at vi nå endelig kan få en avklaring, sier Jensen.

Sammenlignet med avtalen som ble behandlet i Frps landsstyre, reduseres bompengene med om lag én milliard over en tiårsperiode.

– I hovedsak vil dette skje i distriktene. I tillegg innebærer avtalen økte investeringer i kollektivtrafikken med statlige midler. Dette er noe Frp kan stille seg bak, sier Jensen.

Les også: Støre: – Oppsiktsvekkende bomulitmatum

1 milliard ekstra

Det var Frp som åpnet hele bompengeprosessen da partiet på et landsstyremøte før sommeren stilte seks krav for å kutte bilistenes bompenger.

Da krevde Frp å stoppe nye bypakker, endre nullvekstmålet, slette bompengegjeld, kutte kostnader i eksisterende bypakker, stille strengere krav til lokale bidrag i byområdene og si nei til veiprising.

Etter det NTB forstår, mener partiet nå at man har fått gjennomslag for «fem og et halvt av seks krav» fra møtet. Fra Frp-hold blir det også understreket at ikke noe av det som nå har kommet fram, ville skjedd hvis ikke partiet hadde fremmet sine krav.

Det hevdes blant annet at det i den siste skissen settes av 1 milliard kroner mer til å kutte bompenger enn i den forrige, som offentligheten ikke fikk innsyn i. Frp mener også at den største endringen skjer når det gjelder rushtidsavgift i Stavanger/Sandnes, noe som betyr halvering av bompengene til og fra jobb.

Fornøyd «opprører»

En av Fremskrittspartiets mest høylytte bompengemotstandere, fylkesleder Frank Sve i Møre og Romsdal, sier han er «svært fornøyd» med den siste skissen.

– Denne skissen er jeg svært fornøyd med. Dette er faktisk bedre enn det vi hadde på bordet på landsstyremøtet, for dette styrker det å kutte bompengene i den totale pakken, sier Sve til VG.

– Det er bedre for bilistene, og da er jeg fornøyd. Jeg synes Erna har gjort en god jobb, legger han til.

Bompengeopprøret i Frp ble utløst av sviktende meningsmålinger og hardt press fra Folkeaksjonen nei til mer bompenger.

Ropstad anbefaler KrF-ja

Statsministeren la fram skissen på en pressekonferanse fredag kveld.

KrF samlet like etter sitt landsstyre til møte, og etter det NTB erfarer anbefaler Ropstad partiet å si ja til det forslaget Solberg la fram. Ved 21.30-tiden pågikk møtet fortsatt.

– Så langt jeg kan se, inneholder forslaget fra statsministeren akkurat det vi fra KrF her har bedt om: Mer penger til bybane for å sikre utbygging også til Åsane, sier KrFs førstekandidat i Bergen, Håkon Pettersen, til NTB.

– Nullvekstmålet står fast. Samtidig kan bompengene reduseres noe. Det er bra, og jeg er utrolig glad for at det nå vil komme mer friske penger til bybanen, sier han.

Les også: Statsministeren stiller bompenge-ultimatum

Taust fra Venstre

Mens KrF og Frp var raskt ute med henholdsvis å anbefale og godkjenne skissen til bompengeløsning fredag kveld, var det lenge helt taust fra Venstre.

Ved 22.30-tiden bekreftet stortingsrepresentant Jon Gunnes overfor VG at partiets stortingsgruppe satt i møte.

Og klokken 23 kalte Trine Skei Grande inn til pressemelding, der hun sa at Venstre aksepterer Solbergs endelige avtale.

Les saken: Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse

Se Solbergs pressekonferanse fra fredag kveld:

Personvernpolicy