Macron mener det er for sent for en ny brexitavtale

Storbritannias statsminister Boris Johnson og Frankrikes president Emmanuel Macron etter deres møte i Elyséepalasset i Paris torsdag ettermiddag. Foto: Daniel Cole / AP / NTB scanpix
Storbritannias statsminister Boris Johnson og Frankrikes president Emmanuel Macron etter deres møte i Elyséepalasset i Paris torsdag ettermiddag. Foto: Daniel Cole / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Frankrikes president Emmanuel Macron mener det er for sent å diskutere en helt ny brexitavtale innen fristen 31. oktober.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Macron møtte torsdag Storbritannias statsminister Boris Johnson i Paris for å diskutere brexit.

I likhet med den tyske regjeringssjefen Angela Merkel, støtter Macron dialog for å finne en løsning vedrørende irskegrensen, som har preget forhandlingene siden 2017.

– Jeg ønsker å være veldig tydelig. I den kommende måneden vil vi ikke komme fram til en brexitavtale som avviker mye fra originalen, sa Macron ved Elyséepalasset torsdag ettermiddag.

Macron la imidlertid til at ingen kommer til å vente til 31. oktober med å forsøke å finne en god løsning på britenes uttredelse av EU.

Les også: Britisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere

Johnson håper fortsatt å få på plass en ny avtale med EU før britene går ut 31. oktober.

Han har pekt på tre problemer med Theresa Mays avtale og den såkalte backstop-løsningen for irskegrensen. Den britiske statsministeren mener backstop-løsningen er «udemokratisk og i strid med britisk suverenitet», at den står i veien for britenes endelige mål og fremtidige forhold til EU og at den truer fredsavtalen for Nord-Irland.

– Jeg ble veldig oppmuntret av våre samtaler med våre felles venner i Berlin i går kveld, og jeg vet at vi med energi, kreativitet og engasjement kan finne en vei fremover for alle våre selskaper og medborgere, sa den britiske statsministeren i etterkant av torsdagens møte.

Les også: – Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit

Personvernpolicy