Italias statsminister Giuseppe Conte varsler sin avgang

Italias statsminister Giuseppe Conte til høyre. Visestatsminister og Ligaleder Matteo Salvini på hans høyre side.
Italias statsminister Giuseppe Conte til høyre. Visestatsminister og Ligaleder Matteo Salvini på hans høyre side. Foto: Gregorio Borgia / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Italias statsminister Giuseppe Conte vil gi seg på grunn av alle konfliktene som lammer regjeringen. Han gir Liga-leder Matteo Salvini skylden for krisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er slutt på denne regjeringen. Jeg vil nå gå til presidenten Sergio Mattarella og informere om min beslutning, sa Conte da han orienterte senatet tirsdag ettermiddag.

Mattarella kan be Conte om å prøve videre for å finne et alternativt flertall fra nasjonalforsamlingen, eller han kan akseptere avskjeden og se om andre kan samle en alternativ koalisjon. Om dette ikke går, er alternativet å utløse nyvalg, som kan skje tidligst i oktober.

– Det er uansvarlig å lage en regjeringskrise midt i august, sier Conte om Salvini som han mener saboterer regjeringens arbeid ved å ville kaste landet ut i politisk usikkerhet og finansiell ustabilitet.

Den italienske regjeringen står foran budsjettforhandlingene. Statsgjelden ligger på over 130 prosent av BNP, mer enn det dobbelte av eurosonens maksgrense på 60 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Den politiske krisen i Italia kan bli akutt

Toner ned

Den politiske krisen ble utløst da visestatsminister og Liga-leder Matteo Salvini for to uker siden overraskende sa at koalisjonen med Femstjernersbevegelsen ikke lenger fungerte.

Det er stigende oppslutning om det høyrepopulistiske Liga-partiet, og dermed kan Salvini tjene på et nyvalg med sikte på selv å bli statsminister.

Imidlertid har den venstrepopulistiske Femstjernersbevegelsen og det sosialdemokratiske Demokratiske parti startet drøftelser om muligheten for å danne en ny regjering siden de sammen har flertall. Av frykt for å miste makten har Salvini dermed lagt seg på en mer forsonende tone og antydet at han likevel vil fortsette i regjering.

Analyse: Dersom Salvini blir statsminister, ryker Italia ut av euroen

Putin-fan

Salvini har aldri lagt skjul på sin beundring for Russlands president Vladimir Putin. Han er sterkt EU-kritisk, og det er ventet at Italia vil ta et langt skritt mot høyre hvis han blir statsminister.

Den partiuavhengige jussprofessoren og teknokraten Giuseppe Conte ble i fjor hentet inn som kompromisskandidat til å lede regjeringen. Ligaens leder Matteo Salvini og Femstjernersbevegelsen-leder Luigi Di Maio er begge visestatsministre i koalisjonsregjeringen, som ble dannet for 14 måneder siden.