Rødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan

Anmeldt: Stig Berntsen må møte i retten 29. september etter å ha blitt pågrepet da han demonstrerte mot den danske høyreradikale politikeren Rasmus Paludan. FOTO: LENE SØRØY NEVERDAL
Anmeldt: Stig Berntsen må møte i retten 29. september etter å ha blitt pågrepet da han demonstrerte mot den danske høyreradikale politikeren Rasmus Paludan. FOTO: LENE SØRØY NEVERDAL

Torsdag forrige uke ble Rødt-politiker Stig Berntsen innhentet av politiet etter å ha filmet standen til Selvstendighetspartiet.

Berntsen, som er niende kandidat for Rødt i Oslo, oppsøkte torsdag ettermiddag standen til Selvstendighetspartiet der den kjente danske høyreradikaleren Rasmus Paludan befant seg. Selvstendighetspartiet er et nystiftet parti som stiller liste i Oslo ved høstens valg. Noen av hovedsakene til partiet er tøffere håndtering av gjengkultur, fjerning av bomringer, slutt på tilflytting av fremmede, tiggere og kriminelle, samt å forby hijab og nikab og offentlig finansiert servering av halalkjøtt.

Berntsen valgte å ta turen bort for å markere avstand fra partiet og Paludans budskap.

Les også: Høyre faller som en stein

Ville ta avstand

– Det er vanlig at man viser avsky mot rasisme, sier Berntsen.

På vei bort fra Rødt sin stand hevder Berntsen at han og en kamerat ble stoppet av sivilpoliti, rundt 150 meter fra Selvstendighetspartiets stand.

– Politiet sa: «Du er jo en kjent venstreekstremist». Jeg spurte om de hadde begynt med politisk siling på offentlig sted, sier Berntsen.

Etter litt diskusjon fikk Berntsen og kameraten lov til å gå bort mot Paludan og standen.

Les også: Folkeaksjonen Nei til mer bompenger med knallmåling i Oslo – tross internt bråk

Amper stemning

Ifølge Berntsen stilte han og kameraten seg opp foran standen til Selvstendighetspartiet og filmet. Dette ble oppfattet som en provokasjon mener han.

– Etter en stund kommer en person bort til meg og truer med å bruke en spray.

Berntsen fortsetter ifølge ham selv å filme, men representanten fra Selvstendighetspartiet oppsøker en politimann og forteller at han opplever Berntsen som truende. Da skal politiet ha bedt Berntsen og kameraten om å fjerne seg fra stedet i 24 timer. Et pålegg Berntsen ikke ville etterfølge.

– En ting er at Selvstendighetspartiet blir provosert av venstresiden, en annen er når politiet etterkommer ønsket fra ytre høyre, sier han.

Han mener det er en prinsipiell sak, hvor han som politiker blir fratatt muligheten til å drive valgkamp.

– «Jeg har ikke brutt noen lov. Dere får heller arrestere meg», sa jeg til politiet, sier han.

Han påpeker at selve innbringelsen pågikk udramatisk.

Les også: Solid rødgrønt overtak på ny måling

Bekymret

Rødt-politikeren er bekymret for utviklingen han ser i ordskiftet og hvordan politiet håndterer markeringer fra ytre høyre.

– I det sentrale Oslo er det ukentlig folk fra ytre høyre som får lov til å spre budskapet sitt under politibeskyttelse, mener Berntsen.

Berntsen bekrefter at han har mottatt en anmeldelse og et forelegg på 9.000 kroner. Han skal i retten 29. oktober.

– Det føles absurd å havne i fengsel etter å ha gått på Karl Johan, sier han.

Bekrefter innhentelse

Politiadvokat Marie Sæbø bekrefter at en person ble innbrakt av politiet torsdag 15. august.

– Politiet har kompetanse til å innbringe noen dersom de ikke retter seg etter pålegg fra politiet. Dersom en person ikke etterkommer pålegg om å fjerne seg på offentlig sted, har politiet myndighet til å innbringe vedkommende, sier hun.

– Hvordan forløp situasjonen?

– Jeg kan ikke kommentere hva som har skjedd rent direkte.

– Hva står i pågripelsesrapporten?

– Jeg kan ikke kommentere en enkeltsak, men det er slik at dersom man får pålegg av politiet, plikter man å forholde seg til dette, sier Sæbø.

– Vi er en objektiv myndighet. Vi forholder oss ikke til hva folk ytrer seg så lenge det de ytrer er lovlig.

Sæbø kan verken bekrefte eller avkrefte Berntsens påstander om sivilpolitiet.

Les også: Litteraturhuset i Oslo tillater ikke Selvstendighetspartiet å leie lokaler

– Problematisk å diskriminere ut ifra holdninger

Ytringsfrihet: – Dette er komplisert problematikk, sier Anine Kierulf, Fagdirektør ved Norges institusjon for menneskerettrettigheter.

Anine Kierulf mener debatten om ytringsfrihet har to dimensjoner.

– Det ene er spørsmålet om hva som er klokt eller lurt å gjøre, der er det et stort rom for uenighet, og den ytringsfriheten der for å beskytte. Det er en grunn til at dette diskuteres kraftig, sier Kierulf og viser til at det finnes mange måter å bekjempe ytterliggående elementer på.

– Den andre dimensjonen som handler om hvordan myndighetene forvalter offentlige steder. I en valgkampsituasjon vil det være problematisk om man diskriminerer ut ifra holdninger. På offentlig sted har alle rett til å ytre seg eller demonstrere, det innebærer blant annet å kunne ha en stand, forklarer hun.

Problematisk

Kierulf mener all tilrettelegging som muliggjør ulovlige ytringer kan være problematisk, men hun viser til rettsstatens system.

– Dersom noen bryter loven for hva som kan sies håndteres det i straffesporet. Der skal ulovlighetene gjøres opp. Da blir det en tilleggstraff å nekte noen rettigheter som skal komme alle til gode etterpå. Inntil noen fremmer ny ulovlig ytring stiller ed med blanke ark, sier Kierulf.

Selvstendighetspartiet har tidligere blitt nektet å holde et arrangement med Rasmus Paludan på Litteraturhuset i Oslo.

Ifølge Kierulf er det et skille mellom offentlig rom og privateide institusjoner, som Litteraturhuset.

– Litteraturhuset kan i mye større grad bestemme selv, ut fra sitt formål og sine retninglinjer for utleie.

Les også: Bono er med god margin Oslos beste italienske restaurant

Blir fort bråk

Kierulf mener det kan være vanskelig for politiet å håndtere situasjoner med demontrasjoner og motdemonstrasjoner. Hun påpeker at politiet må sikre ytringsfrihet for begge parter, men også allmenn ro og orden.

– De har mulighet til å bortvise folk de ut fra vurderingen der og da vurderer som en risiko, sier hun.

Hun trekker paralleller til presten som ble vist bort av politiet i Kristiansand da Den nordiske motstandsbevegelsen marsjerte i gatene i 2017.

– Sånt fremstår uhyre urettferdig, men det var den løsningen som sikkerhetsmessig ble valgt. Man kunne sett for seg at politiet stilte seg rundt denne personen, sånn at nazistene måtte marsjere utenom. Det er ikke alltid så lett å vurdere slike situasjoner raskt og løse dem rent praktisk, sier hun.

Kierulf påpeker at det er mulig å ytre seg svært ytterliggående i Norge uten at det er ulovlig.

– Du kan si ganske mye fælt før du går over grensen. Grunnen til at ytringsfriheten er så vid er også en ekjennelse av at det er umulig for staten eller andre å forutse virkningshistorien til ytringer - de kan krenke og såre, de kan overbevise, men de kan også føre til mobilisering mot holdningene som fremmes. Hvis vi tenker at grums og rasisme bare finnes andre steder, gjør vi ikke noe med det. Med denne friheten følger også et ansvar: Det staten ikke kan løse for oss, må vi ordne opp i selv.

Hun mener de siste månedenes fokus på ytringsfrihet, ekstreme ytringer og scenenekt vitner om reelle dilemmaer.

– Man burde kanskje mest av alt være på vakt mot dem som har de klareste svarene på hva man burde gjøre, sier Kierulf.

Saken ble først publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:22 Én siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land06:17 Alkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00 Dette skjer i dag05:53 Forskere: Over tusen trolig smittet av kinesisk lungevirus05:53 Mann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30 Dette skjedde i natt05:13 Forsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47 Mann påkjørt av trikken i Trondheim04:46 Lærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39 Brannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23 Regn dynker skogbranner øst i Australia03:52 Byrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35 Stadig færre barn i Bygde-Norge02:41 Ventura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04 Jagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04 Johnson inviterer til brexit-feiring01:04 Én person skutt og alvorlig skadd i Sverige00:56 PST bekrefter: Terrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen00:36 Trump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34 Boeing har funnet ny 737 Max-feil23:09 Jury utpekt i Weinstein-saken22:43 Person død etter vold22:37 Frykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15 En person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28 Anne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55 Frp-exit kan utløse lederstrid20:13 Motedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51 Brutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42 Medier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41 Forskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52 Mistenkelig dødsfall i Skien18:36 Togsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12 Durek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet17:46 Annonse vekker oppsikt: «Magisk katt» ba selv om å bli solgt16:37 Hjem fra IS: – Dette er barn som må inviteres til bursdager16:03 Mann pågrepet i forbindelse med dobbeltdrapet i Bergen16:00 Frps Jon Helgheim kritiserer mediedekningen av den IS-siktede kvinnen15:46 Norges seiersrekke i stafett fortsetter etter voldsom opphenting15:29 Lavrov gir USA skylden for at verdenssituasjonen er blitt mer anspent14:26 Thunberg: – Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på handling14:16 TV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51 Ung mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51 Norsk trio til finale i slopestyle friski i Italia13:22 Skal rydde opp i svensk langrennskaos13:22 Åtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20 Mann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20 Overgrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07 Krisemøte mandag for å redde regjeringen12:24 Gjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23 Japansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22 NASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04 Sejersted pådro seg hjernerystelse etter stygt fall11:46 Frykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet11:33 Solskjær har utnevnt ny kaptein11:24 Ytterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02 Tysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01 Australia taper milliarder på at turistene uteblir11:00 Jordskjelv utenfor Bergen10:23 – Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22 Glimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21 Nordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41 Sjark gikk på grunn i Finnmark09:40 Ødegaard skadefri og klar til kamp09:29 Slik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13 Anbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12 Ukrainas statsminister vil gå av08:50 Iversen var syk da han startet Tour de Ski08:49 25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46 Færre røyker, flere snuser08:29 Frp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18 Barneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11 Laveste fødselstall i Kina siden 194908:06 Betydelig snøskredfare på Vestlandet07:47 Svenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25 Faren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23 Elleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10 Wild tilbake på vinnersporet07:03 Meningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54 UNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya06:42 Nestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav06:24 Guatemalas nye president bryter med Venezuela06:00 Topptungt fredsmøte om Libya05:50 Dette skjer i dag05:36 Dette skjedde i natt05:30 Bergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag05:07 Asias børser opp etter rekorddag på Wall Street05:06 Biltoll ikke nevnt i handelssamtaler mellom EU og USA05:02 To menn siktet for cannabisproduksjon i Trøndelag04:26 Brannvesen gransker ansattes håndskrift i jakten på trusselbrev-skriver03:38 Svakeste økonomiske vekst i Kina på tre tiår03:35 Snøhetta skal skape en ny visuell profil for Wikipedia-eier03:02 Frp-fylkesleder tror det er kroken på døra for regjeringen02:46 Ny person død av mystisk virus i Kina02:45 Googles morselskap er nå verdt tusen milliarder dollar02:30 Israel angrep Gazastripen for andre dag på rad02:26 Konkurransetilsynet trapper opp kampen mot IT-giganters markedsdominans02:20 Drammenbanen og Askerbanen åpen for trafikk igjen01:39 Undersøkelse: Stort flertall for at staten bør ta over luftambulansen01:32 Frp-topper: Visste ikke at IS-siktet kvinne skulle hentes hjem01:31 Barn funnet i massegrav i Panama
Siste nytt
06:22NorgeÉn siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land06:17VerdenAlkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00NorgeDette skjer i dag05:53VerdenForskere: Over tusen trolig smittet av kinesisk lungevirus05:53NorgeMann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30NorgeDette skjedde i natt05:13NorgeForsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47NorgeMann påkjørt av trikken i Trondheim04:46VerdenLærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39NorgeBrannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23VerdenRegn dynker skogbranner øst i Australia03:52NorgeByrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35NorgeStadig færre barn i Bygde-Norge02:41SportVentura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04NorgeJagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04VerdenJohnson inviterer til brexit-feiring01:04VerdenÉn person skutt og alvorlig skadd i Sverige00:56NorgePST bekrefter: Terrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen00:36VerdenTrump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34VerdenBoeing har funnet ny 737 Max-feil23:09VerdenJury utpekt i Weinstein-saken22:43NorgePerson død etter vold22:37NorgeFrykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15NorgeEn person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28NorgeAnne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55NorgeFrp-exit kan utløse lederstrid20:13KulturMotedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51SportBrutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42NorgeMedier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41VerdenForskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52NorgeMistenkelig dødsfall i Skien18:36NorgeTogsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12NorgeDurek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet17:46Helse og livsstilAnnonse vekker oppsikt: «Magisk katt» ba selv om å bli solgt16:37NorgeHjem fra IS: – Dette er barn som må inviteres til bursdager16:03NorgeMann pågrepet i forbindelse med dobbeltdrapet i Bergen16:00NorgeFrps Jon Helgheim kritiserer mediedekningen av den IS-siktede kvinnen15:46SportNorges seiersrekke i stafett fortsetter etter voldsom opphenting15:29VerdenLavrov gir USA skylden for at verdenssituasjonen er blitt mer anspent14:26VerdenThunberg: – Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på handling14:16KulturTV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51NorgeUng mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51SportNorsk trio til finale i slopestyle friski i Italia13:22SportSkal rydde opp i svensk langrennskaos13:22PolitikkÅtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20VerdenMann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20NorgeOvergrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07PolitikkKrisemøte mandag for å redde regjeringen12:24KulturGjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23VerdenJapansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22VerdenNASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04SportSejersted pådro seg hjernerystelse etter stygt fall11:46PolitikkFrykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet11:33SportSolskjær har utnevnt ny kaptein11:24NorgeYtterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02SportTysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01ReiseAustralia taper milliarder på at turistene uteblir11:00NorgeJordskjelv utenfor Bergen10:23Sport– Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22SportGlimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21PengerNordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41NorgeSjark gikk på grunn i Finnmark09:40SportØdegaard skadefri og klar til kamp09:29SportSlik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13PengerAnbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12PolitikkUkrainas statsminister vil gå av08:50SportIversen var syk da han startet Tour de Ski08:49Verden25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46Helse og livsstilFærre røyker, flere snuser08:29PolitikkFrp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18NorgeBarneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11VerdenLaveste fødselstall i Kina siden 194908:06NorgeBetydelig snøskredfare på Vestlandet07:47SportSvenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25NorgeFaren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23VerdenElleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10SportWild tilbake på vinnersporet07:03PolitikkMeningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54VerdenUNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya06:42NorgeNestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav06:24VerdenGuatemalas nye president bryter med Venezuela06:00VerdenTopptungt fredsmøte om Libya05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeDette skjedde i natt05:30KulturBergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag05:07PengerAsias børser opp etter rekorddag på Wall Street05:06PengerBiltoll ikke nevnt i handelssamtaler mellom EU og USA05:02NorgeTo menn siktet for cannabisproduksjon i Trøndelag04:26NorgeBrannvesen gransker ansattes håndskrift i jakten på trusselbrev-skriver03:38PengerSvakeste økonomiske vekst i Kina på tre tiår03:35NorgeSnøhetta skal skape en ny visuell profil for Wikipedia-eier03:02PolitikkFrp-fylkesleder tror det er kroken på døra for regjeringen02:46Helse og livsstilNy person død av mystisk virus i Kina02:45PengerGoogles morselskap er nå verdt tusen milliarder dollar02:30VerdenIsrael angrep Gazastripen for andre dag på rad02:26NorgeKonkurransetilsynet trapper opp kampen mot IT-giganters markedsdominans02:20NorgeDrammenbanen og Askerbanen åpen for trafikk igjen01:39NorgeUndersøkelse: Stort flertall for at staten bør ta over luftambulansen01:32NorgeFrp-topper: Visste ikke at IS-siktet kvinne skulle hentes hjem01:31VerdenBarn funnet i massegrav i Panama
Populært