Tilsvar:

Intervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) under togdebatten på biblioteket i Arendal under Arendalsuka torsdag.
Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) under togdebatten på biblioteket i Arendal under Arendalsuka torsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Det var vanlige folk til stede på Arendalsuka også, men jeg har ikke funnet dem igjen i ABC Nyheters artikler derfra, skriver Trygve Aas Olsen.

Stemmer: Trygve Aas Olsen
Fagmedarbeider Institutt for Journalistikk

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Kathleen Buer i ABC Nyheter kritiserer min kommentar om journalistenes mingling med makteliten under Arendalsuka. Hun mener jeg burde ha vært der selv. Det var jeg ikke.

Og hvis jeg var på Arendalsuka, kunne jeg ikke skrevet om hvordan tre hundre journalisters deltakelse der så ut for oss som ikke var der. Utenfrablikket var hovedpoenget.

Bakgrunn: Påstander om samrøre øker i hvert fall ikke tilliten til mediene

Min kritikk handlet om hvilket inntrykk medieoppbudet etterlot seg, og om det var egnet til å øke publikums tillit til journalister. Så det ut som om de koste seg med makteliten?

Og så spurte jeg: «Er manglende kjennskap til og vennskap med spinndoktorer, politikere, ledere i organisasjoner og næringsliv et problem for journalister i dag?»

Svaret er selvsagt nei: Den synkende tilliten til tradisjonelle medier skyldes blant annet at de framstår som elitistiske, uten interesse for vanlige folks problemer.

Buer skriver at «påstander om samrøre øker i hvert fall ikke tilliten til mediene». Så hvis jeg holder kjeft, og slutter å skrive mediekritiske kommentarer, blir alt bra?

Hun skriver dessuten at jeg ikke vet hva jeg skriver om, for de seks akkrediterte medarbeiderne i ABC Nyheter koste seg i alle fall ikke med makteliten.

«Til våre saker har vi intervjuet frivillige i organisasjoner, fageksperter, forskere, representanter fra næringslivet og en god del politikere», skrev Buer.

Jeg har funnet 25 artikler med dateline ARENDAL (ABC Nyheter) fra august i ABC Nyheters arkiv. I disse er det 29 personer som framstår som hovedkilder:

Ti har lederstillinger, fra Telenor-sjefen til presidenten i tannlegeforeningen.

Ti er politikere, blant dem to statsråder og fire stortingsrepresentanter.

Fem er kommunikasjonsrådgivere, tre er forskere og én er saksbehandler.

66 prosent er menn, blant lederne og politikerne er mannsdominansen størst.

Om ABC Nyheters utsendte ikke akkurat koste seg med makteliten, så var det menn og kvinner med makt de var mest interesserte i å snakke med.

Buer belærer meg også om hva Arendalsuka egentlig er, som om jeg ikke vet at det er en mengde frivillige organisasjoner og vanlige publikummere der.

Man erverver seg fagkunnskap og utvider horisonten på Arendalsuka, skriver hun. Det er ikke måte på hvor viktig og nyttig arrangementet er – ikke minst for journalister.

Det er som om Arendalsukas reklamebyrå skulle skrevet det. Men det er ikke nødvendig, med en ubetalt pr-agent som Kathleen Buer.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært