Britisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere

Innenriksminister Priti Patel legger seg på en hard linje overfor EU-borgere som vil reise inn i Storbritannia etter brexit. Hun forbereder full stans i fri flyt over grensen umiddelbart etter at britene er ute av EU.
Innenriksminister Priti Patel legger seg på en hard linje overfor EU-borgere som vil reise inn i Storbritannia etter brexit. Hun forbereder full stans i fri flyt over grensen umiddelbart etter at britene er ute av EU. Foto: Matt Dunham / AP

Storbritannias innenriksminister Priti Patel vil ha umiddelbar slutt på fri flyt av EU-borgere etter brexit. Hennes eget embetsverk advarer mot kaos.

Patel strammer grepet i forberedelsene på en mulig brexit uten utmeldingsavtale 31. oktober. Sentralt i hennes planer er en umiddelbar stans i fri innreise for EU-borgere så fort brexit er et faktum, skriver Mail on Sunday.

Forgjengeren hennes, Sajad Javid, hadde lovet å komme med en ny immigrasjonslov som klargjorde grensesituasjonen før brexit, men Patel vil heller bruke en forordning som ikke trenger å godkjennes i Parlamentet før i ettertid. Den varslede overgangsperioden ut 2020 kan også stå for fall.

Brexit-bråket: Dronning Elizabeth slakter angivelig britiske politikere

Den nye harde linjen fra Patel har blant annet ført til dyp bekymring hos the3million, én av flere grupper som kjemper for rettighetene til de 3 millioner EU-borgerne som bor i Storbritannia. Gruppen påpeker at de som allerede bor i landet fortsatt skal kunne reise fram og tilbake, men sier de trenger tid til å få bekreftet sin status først. Det er det minste de kan forvente før det innføres «et fiendtlig miljø der de må bevise at de har rett til å leve og jobbe i Storbritannia», skriver the3million på Twitter.

Også Patels eget embetsverk advarer mot mulig kaos og sier det blir umulig å håndheve innreiseforbudet uten at et nytt regelverk er på plass.

– Hva med dem som er her på ferie. Hvordan kan vi vite om noen som kommer hit 1. november, ikke bare kommer for å være en dag eller et år? Hvem skal spørre dem? Hvordan ser grensen ut? Det kommer til å bli kaos, sier en tjenestemann til avisen.

Aktuelt: – Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært