Ungarsk kritikk mot ensretting på Arendalsuka:– De liberale kritikerne av Ungarn tåler visst ikke andres meninger

OPPGITT: Ungarns ambassadør Anna Maria Siko har gjentatte ganger bedt om å få ta til motmæle mot kritikk av Ungarn på Arendalsuka.
OPPGITT: Ungarns ambassadør Anna Maria Siko har gjentatte ganger bedt om å få ta til motmæle mot kritikk av Ungarn på Arendalsuka. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De som mener seg liberale, synes åpenbart å mene at andres synspunkter er ok så lenge de tenker som meg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ARENDAL (ABC Nyheter): Det sier Ungarns ambassadør til Norge, Anna Maria Siko, til ABC Nyheter.

Ambassadøren reagerer på stadige angrep på Ungarn på de årlige Arendalsukene, som arrangøren så nekter tilsvar på.

Allerede under det store åpningsmøtet ved årets Arendalsuke mandag, ble Ungarn nevnt av professor Mats Berdal ved King’s College i London som uheldig eksempel på populistisk og autoritær politikk.

– Den åpenheten som vi tenker på når det gjelder Norge, er å finne også i Arendal. Derfor kommer jeg hit med stor glede. Men jeg beklager sterkt at at innlegg som vi hører her og som påberoper seg å bygge på liberale verdier, ikke blir tillatt utfordret ved å la andre stemmer med konkurrerende syn å komme med sitt, sier ambassadør Siko.

– Viktig og interessant i Arendal

Ambassadøren reiser spørsmålet om det paradoksalt nok er de som betrakter seg som liberale, som vil ha seg frabedt andres meninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lederen for Arendalsuka, Øystein Djupedal, har ikke besvart henvendelser fra ABC Nyheter om å kommentere kritikken.

– Det er alltid viktige og interessante temaer på de mange arrangementene her. Arendalsuka bringer folk nærmere politikken. I Arendal treffer man innflytelsesrike personer fra både politikk og næringsliv økonomi på gata, sier ambassadøren også.

Hun er her for fjerde gang. Hver gang har hun hørt kritikk av Ungarn. To ganger har hun bedt om gi tilsvar, men fått nei.

– Som en voodoo-dukke

I Ungarn går statsminister Viktor Orbán og hans parti Fidesz inn for det han oppfatter som noe positivt, en illiberal stat bygd på kristent demokrati.

– Statsminister Orbán og Ungarn blir angrepet som voodo-dukke og som en skremmende figur. Men vårt standpunkt er det ikke interesse for å høre her, sukker Siko.