Støttegruppe bekymret over Frode Bergs helsetilstand

Spionsiktede Frode Berg under ankebehandlingen av varetektsfengslingen av han i byretten i Moskva.
Spionsiktede Frode Berg under ankebehandlingen av varetektsfengslingen av han i byretten i Moskva. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Støttegruppen for Frode Berg er redde for at forhandlingene med Russland er gått i stå og sier de har fått meldinger om at Bergs helse er blitt dårligere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Berg sitter fengslet i Moskva for spionasje. Han nektet straffskyld etter tiltalen, men har erkjent å ha hatt kontakt med norsk etterretning før han dro til Russland. 16. april ble han funnet skyldig og idømt 14 års fengsel.

Dommen ble ikke anket, og 29. april ble den rettskraftig.

Øystein Hansen i støttegruppen for Frode Berg sier gruppen har fått informasjon fra norske myndigheter om Bergs situasjon i fengselet, men ikke om at Norge og Russland er nær noen løsning.

– Både vi og familien er utålmodige. Vi vet det skjer noe i kulissene, men nå har gått nesten tre måneder, uten at noe har skjedd. Vi begynner å lure på om myndighetene er bekvemme med at han sitter der borte, i og med at det ikke kommer en løsning, sier Hansen til VG.

– Dårligere helsetilstand

Ifølge Torbjørn Brox Webber, som er aktiv i støttegruppa «Få Frode hjem», har gruppa fått tilbakemeldinger om at helsetilstanden til Berg har blitt dårligere, skriver NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Webber vil ikke si noe nærmere om hva slags sykdom det er snakk om, men at Berg får medisiner for sykdommer han ikke hadde tidligere.

– Etter hva vi forstår, får han god behandling fra fengselet i Moskva, men det er ingen tvil om at det er utfordrende for en mann på godt over 60 år å sone under de forholdene som han gjør, sier Webber.

– Krevende sak

Pressetalsperson Guri Solberg i Utenriksdepartementet sier at norske myndigheter ønsker å få Frode Berg tilbake til Norge, men at det er krevende.

– Dette er en krevende sak, og vi har forståelse for at det er en stor påkjenning for Frode Berg, hans familie og lokalsamfunnet i Kirkenes. Vi arbeider langs flere spor for å ivareta Frode Bergs interesser, sier Solberg.