600 demonstranter skal være pågrepet i Moskva

<p></p><p>Politifolk pågriper en demonstrant i Moskva lørdag. Over 600 skal ha blitt pågrepet, opplyser uavhengige observatører. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB scanpix</p>
Politifolk pågriper en demonstrant i Moskva lørdag. Over 600 skal ha blitt pågrepet, opplyser uavhengige observatører. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB scanpix Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

Rundt 600 demonstranter er pågrepet i Moskva, ifølge organisasjonen OVD-info. Myndighetene åpner også etterforskning av Aleksej Navalnyjs organisasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdagens demonstrasjon er en protest mot at en rekke opposisjonspolitikere ikke får stille som kandidater til valget på nytt bystyre i Moskva.

Russiske myndigheter har ikke gitt tillatelse til protesten. For en uke siden ble om lag 1.400 mennesker pågrepet under en lignende demonstrasjon.

Den uavhengige gruppen OVD-info, som overvåker og kartlegger pågripelser i Russland, oppga tidligere lørdag at 300 var pågrepet. Etter kort tid ble imidlertid anslaget doblet.

OVD-info baserer sitt anslag på tekstmeldinger og telefonsamtaler fra folk som er blitt pågrepet. Gruppen tilbyr også juridisk assistanse til pågrepne demonstranter.

Gruppen ønsker å hindre politiet i å skjule informasjon om folk som blir pågrepet, ifølge Grigorij Durnovo.

Les også: Russland: – Har ikke beklaget krenking av luftrom

Politiker pågrepet

En av dem som politiet pågrep lørdag, er den fremtredende opposisjonspolitikeren Ljubov Sobol. Hun ble stanset da hun var på vei til demonstrasjonen, og tatt med i en politibil mens hun høylytt stilte spørsmål om hvorfor hun ble pågrepet.

Opposisjonen hadde planlagt en 4 kilometer lang marsj i sentrum av Moskva, men politiet advarte i forkant om at de kom til å grep. Opprørspoliti med hjelmer hadde tatt oppstilling langs ruten. De startet pågripelsene i en spredt folkemengde på Pusjkin-plassen og presset demonstranter tilbake fra en annen plass langs traseen.

Køller

Enkelte av pågripelsene gikk hardhendt for seg, blant annet ble en ung syklist slått med køller mens han lå med sykkelen på bakken.

Sobol er én av nesten 30 kandidater som er nektet å stille til bystyrevalget.

Den fremtredende Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj er også blant dem som har blitt nektet å stille. Både deler av opposisjonen og uavhengige kandidater har blitt ekskludert.

Etterforsker Navalnyj

Samtidig som politiet aksjonerte mot demonstrantene lørdag, kom nyheten om at myndighetene har startet etterforskning av Navalnyjs antikorrupsjonsorganisasjon.

Etterforskerne hevder organisasjonen har mottatt store summer penger som de vet har vært opptjent ulovlig fra tredjeparter.

Organisasjonen har arbeidet med å avdekke korrupsjon blant høytstående russiske tjenestemenn.

Les også: Russland fikk stemmeretten tilbake i Europarådet

Påstander om forgiftning

Navalnyj selv soner en 30 dager lang dom for å ha oppfordret til en protest som ikke var godkjent. I slutten av juli ble han brakt til sykehus med en angivelig allergisk reaksjon som forårsaket hevelser og utslett.

Både en advokat og en lege som sjekket den russiske opposisjonslederen på sykehuset, sier at han kan ha blitt forgiftet.

– Det har aldri vært noen allergisk reaksjon. Det har aldri vært gjort noen toksikologiske prøver. Og det er uklart hvilken substans det er som forårsaket opphovningen og utslettet, sa Anastasija Vasiljeva, Navalnyjs lege.

Sykehuset hevdet på sin side at det ikke var tegn til forgiftning. Navalnyj ble etter kort tid brakt tilbake til fengselet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden