Verken britene eller EU er godt nok forberedt på «no deal», mener lobbygruppe

En industriorganisasjon advarer statsminister Boris Johnson om at verken Storbritannia eller EU er klar for en brexit uten avtale i slutten av oktober. Bildet er tatt da Johnson besøkte en byggeplass i Manchester lørdag. Foto: Ben Stansall / AP / NTB scanpix
En industriorganisasjon advarer statsminister Boris Johnson om at verken Storbritannia eller EU er klar for en brexit uten avtale i slutten av oktober. Bildet er tatt da Johnson besøkte en byggeplass i Manchester lørdag. Foto: Ben Stansall / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Den britiske industriorganisasjonen CBI advarer den britiske regjeringen om at verken Storbritannia eller EU er klar for en brexit uten avtale den 31. oktober.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– De britiske forberedelsene så langt er bra, men siden ingen har forsøkt noe lignende før, er det enkelte aspekter av dette som ikke kan mildnes, sier CBI i en uttalelse som er gjengitt av BBC.

Organisasjonen har utarbeidet en rapport med en analyse av hva som vil skje i tilfelle Storbritannia forlater EU uten å ha en avtale på plass. Den er basert på flere tusen intervjuer med firmaer av alle størrelser og i alle sektorer. CBI har også snakket med 50 bransjeorganisasjoner.

Av 27 områder i den britiske økonomien vil 24 komme i vanskeligheter ved et såkalt «no deal»-scenario, konkluderer CBI.

– Selv om selskapene allerede har brukt milliarder på å forberede muligheten for at Storbritannia forlater EU uten avtale, hindres de av uklare råd, tidsrammer, kostnader og kompleksitet, skriver organisasjonen.

– Større selskaper, særlig de på regulerte felt som finansnæringen, har grundig forberedte kriseplaner på plass. Mindre selskaper er ikke like godt forberedt, heter det videre.

Organisasjonen mener imidlertid at britene er bedre forberedt på «no deal» enn det EU er.

Confederation of British Industry (CBI) er en interesse- og lobbyorganisasjon med omkring 1.500 medlemsbedrifter.