Kai Eide i jevnlig kontakt med Taliban

FNs tidligere spesialutsending for Afghanistan, Kai Eide, tror forholdene for en fredsavtale i Afghanistan ligger godt til rette. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FNs tidligere spesialutsending for Afghanistan, Kai Eide, tror forholdene for en fredsavtale i Afghanistan ligger godt til rette. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs tidligere Afghanistan-utsending Kai Eide er jevnlig i kontakt med Taliban. Kabuls utspill om Oslo-forhandlinger om kort tid er urealistisk, mener Eide.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har hatt jevnlig kontakt med Taliban fram til nå, men dette er ikke på vegne av den norske regjeringen, sier FNs tidligere spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide, til NTB.

Lørdag kveld gikk afghanske myndigheter ut og sa at de vil innlede fredssamtaler med Taliban innen to uker, og flere diplomatkilder sa til internasjonale medier at samtalene skulle starte i Oslo 7. august.

– Utspill som dette bidrar kun til å skape forvirring og usikkerhet og utsetter fredsprosessen heller enn å fremskynde den, sier Eide søndag.

Utspillet ble kort tid etter avvist av Taliban, som har sagt at de må få på plass en enighet med USA før de kan vurdere å starte forhandlinger med den afghanske regjeringen.

– Pompeos tidsplan er ren illusjon

Eide, som var spesialutsending for FN mellom 2008 og 2010, er klar på at mye må på plass før forhandlinger mellom myndighetene i Kabul og Taliban kan starte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bortsett fra en enighet med USA, må Kabul også få på plass et forhandlingsteam som må ha et mandat og som Taliban aksepterer å forhandle med. Alt slikt tar tid, og en tidshorisont fram til 7. august er urealistisk, sier Eide.

Han sier at det har vært spekulert på om utspillet kan være et bevisst forsøk fra myndighetene på å hale ut fredsprosessen for å få fokus på valgkampen. Den startet søndag og varer fram mot presidentvalget 28. september

Den tidligere toppdiplomaten mener likevel det er en god mulighet for at det blir forhandlinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror samtalene mellom USA og Taliban fører fram, og når Kabul og Taliban først setter seg ned, vil det være langvarige forhandlinger. At de skulle bli enige innen 1. september, slik USAs utenriksminister Mike Pompeo har skissert, er en ren illusjon.

Tror ting ligger bedre til rette for en avtale

I 2010 beskyldte Eide Pakistan for å sabotere fredsprosessen i Afghanistan, etter at de hadde satt den mest forhandlingsvillige Taliban-lederen, mulla Baradar, i husarrest. Eide tror ikke risikoen for at noen saboterer samtalene er like store denne gangen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Amerikanerne har lagt ned mye tid og energi på å få med seg regionale makter og stormakter. Alt ligger bedre til rette for en fredsavtale nå.

– De største problemene er at det er et forvirrende politisk landskap i Kabul, og at prosessen sammenfaller med begynnelsen på presidentvalgkampen, som vil suge energi bort fra fredsprosessen.

Det at Oslo nevnes som mulig vertskap for fredsforhandlinger, er et resultat av langsiktig arbeid, mener Eide.

– Norge har siden 2007, gjennom flere regjeringer, hatt kontakt med alle sider i konflikten, inkludert Taliban. Gjennom det har man bygget opp tillit gjennom mange år, sier han.

I kontakt med Taliban

Eide vil ikke gå inn på hvilke konkrete temaer han har diskutert med opprørsgruppen, og understreker at han ikke har vært i kontakt med Taliban rundt den siste utviklingen i saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg må være forsiktig så jeg ikke går i beina på norske myndigheter, sier Eide.

– Det har vært interessant for meg å ha en meningsutveksling med Taliban, og forhåpentligvis har mine innspill iblant vært av interesse for dem. Jeg håper å kunne skrive litt mer utførlig om dette en dag, sier han.

Taliban og USA har de siste månedene gjennomført sju runder med fredssamtaler i Doha, og begge parter har meldt om framgang. Til uka skal det etter planen gjennomføres en ny runde.