EUs brexit-sjef: – Ser fram til å samarbeide med Johnson

Britenes daværende utenriksminister Boris Johnson fotografert sammen med Theresa May i Brussel i mai 2017.
Britenes daværende utenriksminister Boris Johnson fotografert sammen med Theresa May i Brussel i mai 2017. Foto: Thierry Charlier / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

EUs brexit-forhandler Michel Barnier sier han ser fram til å samarbeide konstruktivt med Boris Johnson for å ratifisere avtalen som Theresa May signerte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ser fram til å arbeide konstruktivt med statsminister Boris Johnson for å legge til rette for ratifiseringen av utmeldingsavtalen og oppnå en ordnet brexit, sa Barnier i en Twitter-melding da resultatet av toryenes ledervalg var klart tirsdag.

Barnier nevnte ikke Johnsons påstand om at utmeldingsavtalen må reforhandles. EUs sjefforhandler sa imidlertid at Brussel vil være villig til å bearbeide en politisk tekst som følger med utmeldingsavtalen med britene.

EU-ledere har gjentatte ganger slått fast at de ikke kommer til å gjenåpne noen forhandlinger om den 585 sider lange juridiske avtaleteksten.

– Må jobbe sammen

Johnson tar over som Storbritannias statsminister onsdag. Han har lovet å ta britene ut av EU 31. oktober, med eller uten en skilsmisseavtale.

Storbritannias avtroppende statsminister Theresa May gratulerer arvtaker Boris Johnson med ledervervet og lover å støtte ham i Parlamentet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå må vi jobbe sammen for å levere en brexit som fungerer for hele Storbritannia og for holde Jeremy Corbyn ute av regjeringskontorene, skriver May på Twitter rett etter at Johnsons seier i ledervalget var et faktum.

Hun lover å gi Johnson sin fulle støtte.

Kritisk til May

Det motsatte har langt fra vært tilfellet det siste året. Johnson har vært sterkt kritisk til Mays håndtering av brexit, og det var etter et regjeringsmøte om EU-utmeldelsen at han gikk av som utenriksminister for et år siden.

Nå har han drøyt tre måneder på seg til å forsøke å forhandle fram en bedre avtale med EU. Alternativet kan bli en såkalt «hard brexit» 31. oktober, noe Johnson har sagt han foretrekker fram for en ny utsettelse.